Search
Close this search box.
Ο Τάκης Βιδάλης σχολιάζει την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και τον συσχετισμό της με την πολυσυζητημένη υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

H πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τις αξιώσεις αποζημίωσης πολιτών που αποδεικνύουν βλάβη της υγείας τους από τη νόμιμη διενέργεια εμβολιασμού, έχει ενδιαφέρον ως προς ένα κυρίως σημείο: τον συσχετισμό της με την πολυσυζητημένη «υποχρεωτικότητα» εμβολίων. Ερωτάται, δηλαδή: αν υποθέσουμε ότι το κράτος επιβάλλει την αναγκαστική διενέργεια εμβολιασμού υπό την απειλή κυρώσεων για όποιον δεν συμμορφώνεται (προστίμου, μη εγγραφής στο σχολείο, απόλυσης κ.λπ.), θα μπορεί να ικανοποιηθεί εκείνος που αποδεδειγμένα έπαθε βλάβη στην υγεία του, με γνώμονα την απόφαση αυτή;

Η απάντηση, κατά τη γνώμη μου, είναι αρνητική, απλώς διότι στην περίπτωση αυτή δεν αντιμετωπίζουμε βλάβη από νόμιμη πράξη. Ο εμβολιασμός ως ιατρική πράξη προϋποθέτει πάντοτε τη συναίνεση ύστερα από ενημέρωση του προσώπου και δεν μπορεί να επιβάλλεται καταναγκαστικά. Στις περιπτώσεις κινδύνου για τη δημόσια υγεία, δικαιολογούνται μόνο μέτρα περιορισμού της κίνησης των μη εμβολιασμένων προσώπων (άρθ. 5 παρ. 4 Σ. και η εκεί ερμηνευτική δήλωση), πρωτίστως για την προστασία της δικής τους υγείας. Επομένως, ο υποτιθέμενος νόμος περί υποχρεωτικότητας θα ήταν αντισυνταγματικός και η βασισμένη σε αυτόν πράξη εμβολιασμού που επέφερε τη ζημιά, «παράνομη» και όχι νόμιμη. Αποζημίωση λοιπόν θα καταλογισθεί, αλλά με βάση την παρανομία (εν όψει της αντισυνταγματικότητας) και όχι τη νομιμότητα της εν λόγω πράξης, κατά τη συνηθισμένη εφαρμογή των διατάξεων περί ευθύνης του Δημοσίου.

Η διάκριση μεταξύ «νόμιμων» και «παράνομων» πράξεων και η αναγνώριση αξιώσεων αποζημίωσης για τις πρώτες, φαίνεται να υπονοεί ότι, σε ειρηνική εποχή, ο νόμος μπορεί να θέτει τους πολίτες σε κίνδυνο, ακόμη και παρά τη θέλησή τους, ακόμη και αν ο κίνδυνος μπορεί να σημαίνει θάνατο(!). Υποψιάζομαι ότι κάτι τέτοιο θα φθάσει να δικαιολογεί σημαντικά χαμηλότερο ύψος αποζημίωσης για τους θιγόμενους, απ’ ό,τι συμβαίνει με τις παράνομες πράξεις του Δημοσίου.

Γι’ αυτό χρειάζεται να είμαστε υποψιασμένοι: α) «νόμιμες» είναι μόνον οι πράξεις που βασίζονται σε αναμφισβήτητα συνταγματικούς νόμους, όχι όποιες καλύπτονται από τη νομιμοφάνεια αυθαίρετων αποφάσεων κρατικών οργάνων και β) οπωσδήποτε το κράτος δεν μπορεί να εκθέτει καταναγκαστικά τους πολίτες του σε κινδύνους «για το καλό τους»…

Τάκης Βιδάλης
Συνταγματολόγος

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Podcast | Συναντήσεις στο Σύνταγμα Ε4: Τοπίο στην ομίχλη: Πρόσφυγες, μετανάστες και ιθαγένεια στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων

Ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου & Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης και ο Καθηγητής Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου & πρώην Πρόεδρος της ΕλΕΔΑ, Δημήτρης Χριστόπουλος, συνομιλούν για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών Κυβερνήσεων απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης, αλλά και την απονομή ιθαγένειας στη χώρα μας.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.