Search
Close this search box.

Το Έργο

Η πλατφόρμα Syntagma Watch συνιστά μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα» που δημιουργήθηκε με γνώμονα τις ανάγκες των νέων πολιτών πάνω σε θέματα λειτουργίας της σύγχρονης Δημοκρατίας και των θεσμών της. Αποτελεί ιδέα και πρωτοβουλία του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και συγχρηματοδοτείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα»: Μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική εμπειρία  

Η διαδραστική πλατφόρμα syntagmawatch.gr, που φιλοξενεί επιμορφωτικό και ενημερωτικό περιεχόμενο επικεντρωμένο σε ζητήματα Συντάγματος και Δημοκρατίας, αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα».

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί πρωτοβουλία του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και συγχρηματοδοτείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στόχος του είναι η καλλιέργεια της πολιτειακής αγωγής και παιδείας πρωτίστως των νέων πολιτών και δευτερευόντως όλων των πολιτών που επιθυμούν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους πάνω στο Σύνταγμα, στις έννοιες και τις λειτουργίες της σύγχρονης δημοκρατίας και των θεσμών της.

Πρόκειται για ένα έργο που φιλοδοξεί να συμβάλλει, μαζί με άλλους φορείς, στη διαμόρφωση του σύγχρονου δημοκρατικού πολίτη μέσα από τη δημιουργική αξιοποίηση μοντέρνων μαθησιακών εργαλείων καθώς και των νέων τεχνολογιών.

Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων στην Πλατεία Συντάγματος (φωτογραφία: Γιώργης Γερόλυμπος)
Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων στην Πλατεία Συντάγματος (φωτογραφία: Γιώργης Γερόλυμπος)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στην πρώτη του φάση, αναμένεται να διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2020, εμπλέκοντας δημιουργικά 300 νέους πολίτες σε μια σειρά από ομαδοσυνεργατικές μαθησιακές δράσεις. Πρωταρχικός στόχος, είναι να αποκτήσουν γνώσεις, να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να υιοθετήσουν αξίες και στάσεις που θα τους βοηθήσουν να αντιληφθούν την πραγματική αξία της συμμετοχής τους στο σύγχρονο δημόσιο βίο ως ενημερωμένοι πολίτες της εποχής τους με όνειρα που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο πάνω στη «γλώσσα» των νέων πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη τις συνήθειες και τις τάσεις τους στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον ως πολίτες του διαδικτύου (netizens).

Οι πρωταγωνιστές του εκπαιδευτικού έργου

Το έργο απευθύνεται σε νέους ηλικίας 22-30 ετών από διάφορα γνωστικά πεδία που έχουν καλλιεργήσει σε διαφορετικό βαθμό σχέσεις με τους πολιτειακούς θεσμούς. Μετά την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών δράσεων στόχος είναι να αποτελέσουν πρεσβευτές μιας νέας και δημιουργικής αντίληψης για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και το Σύνταγμα της χώρας. Ειδικότερα, το έργο στοχεύει σε νέους, οι οποίοι:

  • Είναι φοιτητές (σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο) ή απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών ή μέλη Συλλόγων και φορέων με γνωστικό αντικείμενο  και πεδίο δράσης που σχετίζονται με τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα, το κράτος δικαίου, τους θεσμούς και την κοινωνία γενικότερα (σχολές και σύλλογοι Πολιτικών Επιστημών, Νομικής, Κοινωνιολογίας, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών κ.λ.π.)
  • Είναι φοιτητές (σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο) ή απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών ή μέλη Συλλόγων και φορέων με γνωστικό υπόβαθρο που αφορά τον χώρο της δημοσιογραφίας και του επικοινωνιακού πεδίου γενικότερα.
  • Είναι επαγγελματίες στο ευρύτερο πεδίο της ενημέρωσης-επικοινωνίας (δημοσιογράφοι, επικοινωνιολόγοι, πολιτικοί αναλυτές, διαμορφωτές κοινής γνώμης) και των νέων Μέσων επικοινωνίας (bloggers, media influencers, you tubers, social media specialists κλπ.).      
  • Δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.
  • Αντιπροσωπεύουν νέα στελέχη επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στον τομέα των δημοσίων σχέσεων, της στρατηγικής επικοινωνίας, της διαχείρισης επικοινωνιακών κρίσεων, της συμβουλευτικής επί των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας γενικότερα.
  • Αναζητούν εφόδια πολιτειακής Παιδείας και Αγωγής και είναι άνεργοι κατά το διάστημα υλοποίησης του έργου.

Η πλατφόρμα Syntagma Watch ως Παρατηρητήριο Συνταγματικών Εξελίξεων

Για τη δημιουργική εμπέδωση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα προκύψουν από τις παραπάνω μαθησιακές διαδικασίες το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα» κορυφώνεται με τη δημιουργία της ειδικής διαδραστικής πλατφόρμας syntagmawatch, στόχος της οποίας είναι να καλλιεργήσει πολυφωνικές εστίες διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτών (νέων και ευρύτερου κοινού) σε θέματα σχετικά με τη λειτουργία της δημοκρατικής πολιτείας.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο Παρατηρητήριο Συνταγματικών Εξελίξεων, όπου οι πολίτες μπορούν να θέτουν τα ερωτήματά τους για ζητήματα δικαιωμάτων, θεσμών, πολιτειακών αποφάσεων και εξελίξεων, αναπτύσσοντας διάλογο με ειδικούς επιστήμονες, καθώς και να ενημερώνονται μέσα από ειδική αρθρογραφία και οπτικοακουστικό περιεχόμενο για τις θεσμικές διαστάσεις των ζητημάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Παράλληλα, το Παρατηρητήριο Συνταγματικών Εξελίξεων είναι ο χώρος φιλοξενίας του εκπαιδευτικού υλικού των μαθησιακών δράσεων του έργου, λειτουργώντας ως αυτοτελές μέσο καλλιέργειας της πολιτειακής αγωγής των νέων πολιτών σε μια μοντέρνα και διαδραστική βάση.     

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.