Βίντεο

Στην ενότητα των βίντεο διακεκριμένοι επιστήμονες εξηγούν καίρια θέματα που αφορούν τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου. Στόχος να μας διαφωτίσουν για σημαντικά θεσμικά ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.
Αναπαραγωγή Βίντεο

Το Σύνταγμα υπάρχει από εμάς, για εμάς και χάρη σ’ εμάς

Το τρίτο video-podcast του Syntagma Watch φωτίζει τις λειτουργίες του Συντάγματος, αλλά και τη σημασία τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, ως πολιτών.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Η γνώση για τα δικαιώματά μας και τους κανόνες της δημοκρατίας είναι η δύναμή μας

Το δεύτερο video-podcast του Syntagma Watch, με θέμα τη Δημοκρατία, μάς δίνει απαντήσεις στο ερώτημα πώς μπορούμε ως πολίτες να την κατανοήσουμε και να την ισχυροποιήσουμε.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Ελευθερία του λόγου και Πανδημία (live webcast)

Παρακολουθήστε τη διαδικτυακή εκδήλωση, με τίτλο Ελευθερία του λόγου και Πανδημία, που διοργάνωσαν το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, η Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Παρατηρητήριο Συνταγματικών Εξελίξεων www.syntagmawatch.gr.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Σύνταγμα και Πανδημία: Τα συνταγματικά δικαιώματα στη δεύτερη φάση της πανδημίας

Στο 12ο βίντεο του αφιερώματος «Σύνταγμα και Πανδημία», ο Καθηγητής Νομικής και Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, και η Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Αλκμήνη Φωτιάδου, συζητούν για τα συνταγματικά δικαιώματα στη δεύτερη, πλέον, φάση της πανδημίας.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Σύνταγμα και Πανδημία: Ανθεκτικά Δικαιώματα

Στο 11ο βίντεο του αφιερώματος «Σύνταγμα και Πανδημία» ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης, και η Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Αλκμήνη Φωτιάδου, συζητούν για τα συνταγματικά προβλήματα της πανδημίας στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown και για την ανθεκτικότητα του Συντάγματος.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Η δημοκρατία ανήκει σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά 

Τι είναι η Δημοκρατία και πού έγκειται η δύναμή της; Το νέο video-podcast του Syntagma Watch, που προβάλλεται τόσο από την ΕΡΤ όσο και από όλα τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, μας δίνει τις απαντήσεις.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Είναι αντισυνταγματικό το δεύτερο lockdown;

Στο καίριο αυτό ερώτημα απαντάει ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου κ. Ξενοφών Κοντιάδης στο πλαίσιο της εκπομπής «Διάλογοι» (BEST TV, 12.11.2020, με τον Θέμη Κανελλόπουλο).

Αναπαραγωγή Βίντεο

Τελικά μαθαίνεται η δημοκρατία; (video-podcast)

Παρακολουθήστε τον θεματικό διάλογο που διεξήχθη τη Δευτέρα 9/11/2020 από το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου με θέμα «Δημοκρατία και Πολιτειακή Εκπαίδευση» στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα». Στόχος της διαδικτυακής δράσης ήταν η ανάδειξη της σημασίας της εκπαίδευσης για τη διαμόρφωση του ενεργού πολίτη θέτοντας το ερώτημα «τελικά μαθαίνεται η δημοκρατία;».

Αναπαραγωγή Βίντεο

Η σημασία της δίκης της Χρυσής Αυγής (video-podcast)

Στο ειδικό αφιέρωμα για τη σημασία της δίκης της Χρυσής Αυγής τοποθετούνται η κα Μαρία Γαβουνέλη (Καθηγήτρια Νομικής ΕΚΠΑ & Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), ο κ. Ξενοφών Κοντιάδης (Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου & Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου) και ο κ. Κώστας Μποτόπουλος (Συνταγματολόγος, Δικηγόρος).

Επιλογές από Δημήτρη Θ. Τσάτσο: Πολιτικό Σύστημα και η στάση του εκλογικού σώματος (Απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΡΤ Ριμέικ)

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΡΤ Ριμέικ (με παρουσιάστρια τη Ρένα Θεολογίδου) ο Δημήτρης Θ. Τσάτσος μιλάει για το πολιτικό σύστημα και τη στάση του εκλογικού σώματος.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Σύνταγμα και Πανδημία: Δικαιώματα και Αλληλεγγύη

Στο 10ο βίντεο του αφιερώματος «Σύνταγμα και Πανδημία» ο Παύλος Ελευθεριάδης (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και η Αλκμήνη Φωτιάδου (Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος) συζητούν για τα δικαιώματα και την αλληλεγγύη στο πλαίσιο των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της διασποράς του Covid-19.
Αναπαραγωγή Βίντεο

Σύνταγμα και Πανδημία: Η προστασία των δικαιωμάτων απέναντι στους περιορισμούς τους

Στο 9ο βίντεο του αφιερώματος για τα συνταγματικά ζητήματα που εγείρει στη δημόσια σφαίρα η κρίση της πανδημίας o Ιωάννης Τασόπουλος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και η Αλκμήνη Φωτιάδου, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και Δικηγόρος, συζητούν για την προστασία των δικαιωμάτων απέναντι στους περιορισμούς τους οι οποίοι έχουν επιβληθεί στην εποχή της πανδημίας του Cocid-19.
Αναπαραγωγή Βίντεο

Σύνταγμα και Πανδημία: Μια νέα θεώρηση των δικαιωμάτων;

Στο 8ο βίντεο του αφιερώματος «Σύνταγμα και Πανδημία» ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), και η Αλκμήνη Φωτιάδου, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου-Δικηγόρος, συζητούν για το εάν υφίστανται αλλαγές στον τρόπο θεώρησης των δικαιωμάτων μετά τις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η κρίση της πανδημίας του Covid-19.
Αναπαραγωγή Βίντεο

Σύνταγμα και Πανδημία: Βιοηθική

Στο 7ο βίντεο του αφιερώματος «Σύνταγμα και Πανδημία» η Φερενίκη Παναγοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, και η Αλκμήνη Φωτιάδου, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου – Δικηγόρος, συζητούν για τα επιτακτικά διλήμματα που θέτει η βιοηθική στο πλαίσιο των συνθηκών της πανδημίας, όπως η υποχρεωτικότητα ή μη των εμβολιασμών και η διαλογή ασθενών.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Προκλήσεις και αντιστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εποχή της πανδημίας

Ποιες είναι οι συνέπειες του lockdown στην Ευρώπη; Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Ποιο θα ήταν το όφελος από την έκδοση ομολόγου για τον κορωνοϊό; Ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προσεγγίζει κριτικά τις προκλήσεις και τις αντιστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι στη νέα μορφή κρίσης που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Σύνταγμα και Πανδημία: Τα δικαιώματα των προσφύγων

Στο 6ο βίντεο του αφιερώματος για τα συνταγματικά ζητήματα που εγείρει στη δημόσια σφαίρα η κρίση της πανδημίας ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής Πολιτειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και η Αλκμήνη Φωτιάδου, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και Δικηγόρος, συζητούν για την ιδιότητα του πολίτη και τα δικαιώματα των προσφύγων.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Σύνταγμα και Πανδημία: Η προστασία των προσωπικών δεδομένων

Στο 5ο Βίντεο του αφιερώματος «Σύνταγμα και Πανδημία» η Φερενίκη Παναγοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, και η Αλκμήνη Φωτιάδου, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και Δικηγόρος, συζητούν για τους προβληματισμούς που έχουν εγείρει οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας στο πεδίο της διαχείρισης και προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Αναπαραγωγή Βίντεο

Ο ρόλος των Ευρωπαϊκών Θεσμών στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Ήταν έτοιμη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού; Υπάρχει Ευρωπαϊκή συνοχή και αλληλεγγύη στην εποχή της πανδημίας; Είναι ορατό το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος Ευρωσκεπτικισμού; Ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ομότιμος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναλύει τις μέχρι τώρα αντιδράσεις και πρωτοβουλίες των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού.
Αναπαραγωγή Βίντεο

Σύνταγμα και Πανδημία: Η Αρχή της Αναλογικότητας

Στο τέταρτο βίντεο του αφιερώματος με τίτλο «Σύνταγμα και Πανδημία» ο Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και η Αλκμήνη Φωτιάδου (Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος) συζητούν για την αρχή της αναλογικότητας και την εφαρμογή της στην αξιολόγηση της συνταγματικότητας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.
Αναπαραγωγή Βίντεο

Σύνταγμα και Πανδημία: Το Δίκαιο της Ανάγκης

Στο τρίτο βίντεο του αφιερώματος για τα θεσμικά και συνταγματικά ζητήματα που εγείρει στη δημόσια σφαίρα η κρίση της πανδημίας ο Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., Γιώργος Καραβοκύρης, και η Αλκμήνη Φωτιάδου (Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος) συζητούν για το Δίκαιο της Ανάγκης, αναλύοντας την πολυσήμαντη έννοια της ανάγκης και την εφαρμογή της στο πλαίσιο των έκτακτων συνθηκών που θέτει η πανδημία.
Αναπαραγωγή Βίντεο

Σύνταγμα και Πανδημία: Ο δημόσιος χώρος

Πώς μεταλλάσσει η πανδημία την έννοια και τη λειτουργία του δημόσιου χώρου; Πώς κατοχυρώνεται ο ψηφιακός δημόσιος χώρος; Επηρεάζεται η δημοκρατία; Τα καίρια αυτά ζητήματα συζητούν στο δεύτερο βίντεο του αφιερώματος με θέμα “Σύνταγμα και Πανδημία” ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, και η Αλκμήνη Φωτιάδου (Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος).
Αναπαραγωγή Βίντεο

Ο ρόλος του δικαστή στην πανδημία

Στο πλαίσιο της πρωτοφανούς κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του Κορωνοϊού τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της χώρας περιορίζονται. Με ποιους κανόνες, ηθικούς και νομικούς, αντιμετωπίζει ο δικαστής τις σχετικές υποθέσεις που φτάνουν στο δικαστήριο; Για το επίκαιρο αυτό θέμα συζητούν ο Χρήστος Ράμμος (Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας) και η Αλκμήνη Φωτιάδου (Διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος).
Αναπαραγωγή Βίντεο

Ο νόμος 4636/2019 περί Διεθνούς Προστασίας και Άλλες Διατάξεις

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το 2019 είναι ο νόμος 4636/2019 «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις» μέσω του οποίου επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την παροχή διεθνούς προστασίας. Κατά πόσο τελικά επιτυγχάνεται η μεταρρύθμιση των ελληνικών διαδικασιών που αφορούν το σύστημα υποδοχής και ασύλου; Παρέχεται πραγματική λύση στο πρόβλημα ενισχύοντας την ασφάλεια δικαίου;

Αναπαραγωγή Βίντεο

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης σχολιάζει την Αναθεώρηση του Συντάγματος (2019)

Συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΑ «Μεγεθύνσεις» του Θανάση Γεωργακόπουλου παραχώρησε στις 22 Νοεμβρίου 2019 ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου, κ. Ξενοφών Κοντιάδης, θίγοντας το σημαντικό ζήτημα της τελευταίας Συνταγματικής αναθεώρησης. Το κρίσιμο ερώτημα που ανέκυψε είναι εάν τελικά το εγχείρημα αυτό αποτέλεσε μια «χαμένη ευκαιρία». Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος στα 44 χρόνια της Μεταπολίτευσης, η οποία ολοκληρώθηκε με το ψήφισμα της Θ΄ Αναθεωρητικής Βουλής που έλαβε χώρα στις 25 Νοεμβρίου 2019.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Δημήτρης Τσάτσος: Στοχασμοί περί Δημοκρατίας

Ο αείμνηστος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Δημήτρης Τσάτσος, αναλύει τη δημοκρατία και τις παθογένειές της, την επαγγελματικοποίηση (ιδιωτικοποίηση) της πολιτικής, τις έννοιες του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου, τη σχέση μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, τον ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της αντίληψης του πολίτη για τις θεσμικές και πολιτικές εξελίξεις… ζητήματα που ακόμα και σήμερα παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Εντυπώσεις νέων πολιτών για τις εκπαιδευτικές δράσεις της Αθήνας

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα» (σε συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ως δωρητή) στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες να καταστούν πρεσβευτές των βασικών αξιών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ο Θεματικός Διάλογος και τα δύο μέχρι τώρα Σεμινάρια της Αθήνας ήταν μόνο η αρχή με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν ένα σύνολο ιδιαίτερων εντυπώσεων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τους επόμενους μήνες ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα με απώτερο σκοπό τη δημιουργική επιμόρφωση και διασύνδεση ακόμα περισσότερων νέων πολιτών.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Ψήφος Αποδήμων: Ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης αναλύει το ζήτημα στο One Channel

Μετά την αθρόα μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό με φόντο τη δημοσιονομική ύφεση της χώρας (που έχει οδηγήσει στο περιβόητο φαινόμενο του brain drain) επανήλθε στην επικαιρότητα το κρίσιμο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, κ. Ξενοφών Κοντιάδης, σε μια ιδιαίτερα διαφωτιστική συνέντευξη εξηγεί την κρισιμότητα της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, για την οποία διαφαίνεται σύγκλιση απόψεων μεταξύ των κομμάτων ότι νομοθέτηση αυτή πρέπει να προχωρήσει. Το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο θα υπάρξουν περιορισμοί ως προς την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό για πολλά χρόνια.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον Νόμο 4387/2016

Αναπαραγωγή Βίντεο

Ο διορισμός της δικαστικής ηγεσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας

Στις 31 Μαΐου 2019 το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές στην κορυφή της Δικαιοσύνης. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιπαραθέσεις τόσο στον πολιτικό όσο και στον επιστημονικό κόσμο, οι οποίες αφορούν το γράμμα και το πνεύμα της κείμενης νομοθεσίας. Τι περιθώρια έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως προς τη διαχείριση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος;

Αναπαραγωγή Βίντεο

Ευρωεκλογές και Νέοι Πολίτες

Ποια είναι η σημασία των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019; Είναι σημαντική η συμμετοχή των νέων πολιτών στην εκλογική διαδικασία και γιατί; Στο πλαίσιο επιμορφωτικής εκδήλωσης με τίτλο «Κατάρτιση για δημοσιογράφους: Οι θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που διοργανώθηκε στις 13 Απριλίου 2019 από τη Διεθνή Σχολή European Law & Governance School (ELGS) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) και την Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung για την Ελλάδα και την Κύπρο συνομιλήσαμε με τους επίσημους προσκεκλημένους, σύμφωνα με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι με τους νέους πολίτες να μπορούν να καταστούν σημαντικοί διαμορφωτές μιας καλύτερης ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Συνταγματικός Λαϊκισμός

Τι είναι Συνταγματικός λαϊκισμός και ποιες οι εκφάνσεις του στο πλαίσιο της σύγχρονης Δημοκρατίας; Ειδικοί επιστήμονες του Παρατηρητηρίου Συνταγματικών εξελίξεων (www.syntagmawatch.gr) τοποθετούνται για την ιδιαίτερη αυτή μορφή λαϊκισμού κάνοντας αναφορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.