Βίντεο

Στην ενότητα των βίντεο διακεκριμένοι επιστήμονες εξηγούν καίρια θέματα που αφορούν τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου. Στόχος να μας διαφωτίσουν για σημαντικά θεσμικά ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.
Αναπαραγωγή Βίντεο

Στις 31 Μαΐου 2019 το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές στην κορυφή της Δικαιοσύνης. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιπαραθέσεις τόσο στον πολιτικό όσο και στον επιστημονικό κόσμο, οι οποίες αφορούν το γράμμα και το πνεύμα της κείμενης νομοθεσίας. Τι περιθώρια έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως προς τη διαχείριση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος;

Αναπαραγωγή Βίντεο

Ποια είναι η σημασία των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019; Είναι σημαντική η συμμετοχή των νέων πολιτών στην εκλογική διαδικασία και γιατί; Στο πλαίσιο επιμορφωτικής εκδήλωσης με τίτλο «Κατάρτιση για δημοσιογράφους: Οι θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που διοργανώθηκε στις 13 Απριλίου 2019 από τη Διεθνή Σχολή European Law & Governance School (ELGS) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) και την Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung για την Ελλάδα και την Κύπρο συνομιλήσαμε με τους επίσημους προσκεκλημένους, σύμφωνα με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι με τους νέους πολίτες να μπορούν να καταστούν σημαντικοί διαμορφωτές μιας καλύτερης ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Τι είναι Συνταγματικός λαϊκισμός και ποιες οι εκφάνσεις του στο πλαίσιο της σύγχρονης Δημοκρατίας; Ειδικοί επιστήμονες του Παρατηρητηρίου Συνταγματικών εξελίξεων (www.syntagmawatch.gr) τοποθετούνται για την ιδιαίτερη αυτή μορφή λαϊκισμού κάνοντας αναφορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.