Βίντεο

Στην ενότητα των βίντεο διακεκριμένοι επιστήμονες εξηγούν καίρια θέματα που αφορούν τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου. Στόχος να μας διαφωτίσουν για σημαντικά θεσμικά ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.
Αναπαραγωγή Βίντεο

Ο νόμος 4636/2019 περί Διεθνούς Προστασίας και Άλλες Διατάξεις

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το 2019 είναι ο νόμος 4636/2019 «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις» μέσω του οποίου επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την παροχή διεθνούς προστασίας. Κατά πόσο τελικά επιτυγχάνεται η μεταρρύθμιση των ελληνικών διαδικασιών που αφορούν το σύστημα υποδοχής και ασύλου; Παρέχεται πραγματική λύση στο πρόβλημα ενισχύοντας την ασφάλεια δικαίου;

Αναπαραγωγή Βίντεο

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης σχολιάζει την Αναθεώρηση του Συντάγματος (2019)

Συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΑ «Μεγεθύνσεις» του Θανάση Γεωργακόπουλου παραχώρησε στις 22 Νοεμβρίου 2019 ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου, κ. Ξενοφών Κοντιάδης, θίγοντας το σημαντικό ζήτημα της τελευταίας Συνταγματικής αναθεώρησης. Το κρίσιμο ερώτημα που ανέκυψε είναι εάν τελικά το εγχείρημα αυτό αποτέλεσε μια «χαμένη ευκαιρία». Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος στα 44 χρόνια της Μεταπολίτευσης, η οποία ολοκληρώθηκε με το ψήφισμα της Θ΄ Αναθεωρητικής Βουλής που έλαβε χώρα στις 25 Νοεμβρίου 2019.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Δημήτρης Τσάτσος: Στοχασμοί περί Δημοκρατίας

Ο αείμνηστος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Δημήτρης Τσάτσος, αναλύει τη δημοκρατία και τις παθογένειές της, την επαγγελματικοποίηση (ιδιωτικοποίηση) της πολιτικής, τις έννοιες του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου, τη σχέση μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, τον ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της αντίληψης του πολίτη για τις θεσμικές και πολιτικές εξελίξεις… ζητήματα που ακόμα και σήμερα παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Εντυπώσεις νέων πολιτών για τις εκπαιδευτικές δράσεις της Αθήνας

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα» (σε συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ως δωρητή) στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες να καταστούν πρεσβευτές των βασικών αξιών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ο Θεματικός Διάλογος και τα δύο μέχρι τώρα Σεμινάρια της Αθήνας ήταν μόνο η αρχή με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν ένα σύνολο ιδιαίτερων εντυπώσεων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τους επόμενους μήνες ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα με απώτερο σκοπό τη δημιουργική επιμόρφωση και διασύνδεση ακόμα περισσότερων νέων πολιτών.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Ψήφος Αποδήμων: Ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης αναλύει το ζήτημα στο One Channel

Μετά την αθρόα μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό με φόντο τη δημοσιονομική ύφεση της χώρας (που έχει οδηγήσει στο περιβόητο φαινόμενο του brain drain) επανήλθε στην επικαιρότητα το κρίσιμο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, κ. Ξενοφών Κοντιάδης, σε μια ιδιαίτερα διαφωτιστική συνέντευξη εξηγεί την κρισιμότητα της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, για την οποία διαφαίνεται σύγκλιση απόψεων μεταξύ των κομμάτων ότι νομοθέτηση αυτή πρέπει να προχωρήσει. Το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο θα υπάρξουν περιορισμοί ως προς την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό για πολλά χρόνια.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον Νόμο 4387/2016

Αναπαραγωγή Βίντεο

Ο διορισμός της δικαστικής ηγεσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας

Στις 31 Μαΐου 2019 το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές στην κορυφή της Δικαιοσύνης. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιπαραθέσεις τόσο στον πολιτικό όσο και στον επιστημονικό κόσμο, οι οποίες αφορούν το γράμμα και το πνεύμα της κείμενης νομοθεσίας. Τι περιθώρια έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως προς τη διαχείριση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος;

Αναπαραγωγή Βίντεο

Ευρωεκλογές και Νέοι Πολίτες

Ποια είναι η σημασία των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019; Είναι σημαντική η συμμετοχή των νέων πολιτών στην εκλογική διαδικασία και γιατί; Στο πλαίσιο επιμορφωτικής εκδήλωσης με τίτλο «Κατάρτιση για δημοσιογράφους: Οι θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που διοργανώθηκε στις 13 Απριλίου 2019 από τη Διεθνή Σχολή European Law & Governance School (ELGS) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) και την Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung για την Ελλάδα και την Κύπρο συνομιλήσαμε με τους επίσημους προσκεκλημένους, σύμφωνα με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι με τους νέους πολίτες να μπορούν να καταστούν σημαντικοί διαμορφωτές μιας καλύτερης ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Συνταγματικός Λαϊκισμός

Τι είναι Συνταγματικός λαϊκισμός και ποιες οι εκφάνσεις του στο πλαίσιο της σύγχρονης Δημοκρατίας; Ειδικοί επιστήμονες του Παρατηρητηρίου Συνταγματικών εξελίξεων (www.syntagmawatch.gr) τοποθετούνται για την ιδιαίτερη αυτή μορφή λαϊκισμού κάνοντας αναφορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.