Βίντεο

Στην ενότητα των βίντεο διακεκριμένοι επιστήμονες εξηγούν καίρια θέματα που αφορούν τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου. Στόχος να μας διαφωτίσουν για σημαντικά θεσμικά ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.
Play Video

Ο αποκλεισμός των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές & οι εκκρεμείς εις βάρος τους αποφάσεις

Ο Κώστας Μποτόπουλος εξηγεί το σκεπτικό της απόφασης αποκλεισμού του κόμματος “Σπαρτιάτες” από τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τις διαφορές από την αντίστοιχη απόφαση για τις εθνικές εκλογές, εξετάζοντας παράλληλα την πορεία των εκκρεμών αποφάσεων εις βάρος των βουλευτών.

Play Video about Νερό: Νομική φύση, συνταγματική και δικαστική προστασία

Νερό: Νομική φύση, συνταγματική και δικαστική προστασία

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη της Αλκμήνης Φωτιάδου (Διδάκτωρ Νομικής και Δικηγόρου) με την Αικατερίνη Γεωργιάδου (Δικηγόρος) για τη νομική φύση, το κοινωνικό δικαίωμα στο νερό, αλλά και τη συνταγματική και δικαστική προστασία που το περιβάλλει.

Play Video

Η πιλοτική δίκη ενώπιον των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων. Συγκριτική προσέγγιση

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το Syntagma Watch.

Play Video

Quo Vadis Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης; 

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το Syntagma Watch για την ιστορία, τις προκλήσεις και το μέλλον του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με αφορμή τα 33 χρόνια λειτουργίας του.

Play Video about Η απόφαση - σταθμός του ΕΔΔΑ για τα παιδιά ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών

Η απόφαση – σταθμός του ΕΔΔΑ για τα παιδιά ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών

Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος (Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω) περιγράφει το χρονικό της απόφασης “D.B. et autres c. Suisse”, που πρόσφατα εξέδωσε το ΕΔΔΑ σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών.

Play Video about Σχόλιο επί του ν/σ για την άρση απορρήτου των επικοινωνιών

Σχόλιο επί του ν/σ για την άρση απορρήτου των επικοινωνιών

Η Αικατερίνα Παπανικολάου (ΔΝ, Δικηγόρος, Μέλος στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών) σχολιάζει τις επίμαχες όψεις του νομοσχεδίου για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών.

Play Video

Η δημοσιογραφική ελευθερία και οι εχθροί της

Παρακολουθήστε την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου και το Syntagma Watch για τα εμπόδια στην ελεύθερη δημοσιογραφία και την επίδρασή τους στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και την ποιότητα της ενημέρωσης.

Play Video

Διαδηλώσεις και πανδημία

Η Άννα Τσιφτσόγλου εξηγεί το σκεπτικό της απόφασης ΣτΕ (Ολ) 1681/2022, η οποία αφορά την απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων κατά το τετραήμερο εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου το 2020.

Play Video

Με συντονιστή τον Αθανάσιο Έλλις, οι Μαργαρίτης Σχοινάς, Δημήτρης Καιρίδης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Δημήτρης Κούρκουλας και Γιώργος Παγουλάτος συζητούν για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας της ΕΕ, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Play Video

Με συντονιστές τον Παύλο Τσίμα και τον Δημήτρη Χαραλάμπη, οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Αναστάσιος Ιωάννης Δ. Μεταξάς, Μαρία Μουσμούτη, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Βασίλειος Σκουρής και Γιώργος Σωτηρέλης θυμούνται στιγμές από την κοινή τους πορεία με τον Δημήτρη Τσάτσο και υπογραμμίζουν τη σημασία της σκέψης και του έργου του.

Play Video

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη, παρουσιάζοντας παράλληλα τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο για τη μείωση των περιττών διαδικασιών και τη διαδικτυακή εξυπηρέτηση του πολίτη.

Play Video

Η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, συζητά με τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη για την εξέλιξη και τον αναγκαίο μετασχηματισμό των θεσμών στην ψηφιακή εποχή.

Play Video

Με συντονιστή της συζήτησης τον Ιωάννη Σαρμά, οι Νίκος Βέττας, Μαργαρίτα Κατσίμη, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και Μιχαήλ Πικραμένος συζητούν για τους θεσμούς και τις δυνατότητες ανάπτυξης μετά την πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας.

Play Video

Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με τον ρυθμιστικό και αναπτυξιακό ρόλο της ΤτΕ.

Play Video

Η Εισαγωγή του Προέδρου του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου, Ξενοφώντα Κοντιάδη και η Εναρκτήρια Ομιλία του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, στο Tsatsos Foundation Forum 2022.

Play Video

Η ίδρυση, οι πολύπλευρες δράσεις και η συμβολή του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θ. & Δ. Τσάτσου στα 27 χρόνια ζωής του.

Play Video

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, Ξενοφών Κοντιάδης, προσκαλεί όλες και όλους στο Διεθνές Συνέδριο Tsatsos Foundation Forum 2022 με θέμα Σύνταγμα – Οικονομία – Ευρώπη, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Μαΐου. 

Play Video about Πόλεμος στην Ουκρανία, εγκλήματα πολέμου & διεθνές δίκαιο

Πόλεμος στην Ουκρανία, εγκλήματα πολέμου & διεθνές δίκαιο

Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κώστας Μποτόπουλος (Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, πρ. ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) μιλά για τα εγκλήματα πολέμου, τη θέση τους στο διεθνές δίκαιο, αλλά και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την ενδεχόμενη καταδίκη κρατών ή/και προσώπων.

Play Video about Σχόλιο για την απόφαση ΣτΕ Γ' 760/2022

Σχόλιο για την απόφαση ΣτΕ Γ’ 760/2022: Αντισυνταγματική η μεταβολή του τρόπου συγκρότησης δημοτικών επιτροπών και Δ.Σ. δημοτικών ν.π. αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 

Ο Δικηγόρος Αθηνών, Ιωάννης Κουτσούκος, σχολιάζει την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μεταβολή του τρόπου συγκρότησης δημοτικών επιτροπών και Δ.Σ. δημοτικών ν.π. αμέσως μετά τις εκλογές του 2019.

Play Video about Τα συνταγματικά ζητήματα της Τροπολογίας για θέματα Τύπου

Τα συνταγματικά ζητήματα της Τροπολογίας για θέματα Τύπου

Ο Κώστας Στρατηλάτης (Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Πανεπιστημίου Λευκωσίας) εξετάζει τα συνταγματικά ζητήματα που ανακύπτουν από την τροπολογία για θέματα Τύπου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Play Video about Λέσχες φιλάθλων, αθλητική νομοθεσία και οπαδική βία

Λέσχες φιλάθλων, αθλητική νομοθεσία και οπαδική βία

Ο Παναγιώτης Περάκης περιγράφει το νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση, τη λειτουργία αλλά και την παύση των λεσχών φιλάθλων στη χώρα μας. Αναλύει τις προϋποθέσεις που οφείλουν να πληρούν αλλά και τις αναγκαίες τομές σε επίπεδο νόμου και θεσμών.

Play Video about Εκτός δικαιϊκού υποβάθρου η απόλυση ανεμβολίαστων υγειονομικών_Σχόλιο επί των δηλώσεων του Υπ.Υγείας

Εκτός δικαιϊκού υποβάθρου η απόλυση ανεμβολίαστων υγειονομικών – Σχόλιο επί των δηλώσεων του Υπ. Υγείας

Ο Κωνσταντίνος Κουρούπης σχολιάζει τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, σχετικά με την απόλυση υγειονομικών υπαλλήλων του ΕΣΥ, οι οποίοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Play Video about Αυστρία: Η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των ενηλίκων

Αυστρία: Η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των ενηλίκων

Ο Κωνσταντίνος Κουρούπης σχολιάζει την απόφαση της Αυστρίας για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ενηλίκων από την 1η Φεβρουαρίου.

Play Video about Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων

Ο Τάκης Βιδάλης σχολιάζει την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 100 άτομα.

Play Video about Απόφαση ΕΔΔΑ (12.10.2021): Παραβίαση άρθρου 10 ΕΣΔΑ / Δημοκρατία της Μολδαβίας

Απόφαση ΕΔΔΑ (12.10.2021): Παραβίαση άρθρου 10 ΕΣΔΑ / Δημοκρατία της Μολδαβίας

Ο Κώστας Στρατηλάτης αναλύει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (12.10.2021) σε υπόθεση που αφορά παραβίαση του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Play Video about Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας (07.10.2021)

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας (07.10.2021)

Ο Χρήστος Παπαστυλιανός σχολιάζει την απόφαση που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία τμήματα του δικαίου της ΕΕ αντιτίθενται στο πολωνικό Σύνταγμα και τα δικαστικά όργανα της Ένωσης, με τη νομολογία τους, δεν μπορούν να υπερβαίνουν ή να συγκρούονται με το Σύνταγμα της χώρας.

Play Video

Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Η Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου & Δικηγόρος, Αλκμήνη Φωτιάδου, συζητά με τον Επίκουρο Καθηγητή Ποινικών Επιστημών στη Νομική Σχολή ΔΠΘ, Δημήτρη Συμεωνίδη, για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Τι ίσχυε μέχρι πρότινος και ποιες οι αλλαγές που προβλέπονται; Η αυστηροποίηση των ποινών επιδρά τελικά αποτρεπτικά στην τέλεση εγκλημάτων; Πόσο αποτελεσματική και σύμφωνη με το Σύνταγμα είναι η αντικατάσταση του άρθρου 191 ΠΚ για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων;

Play Video

Ο νόμος 4826/2021 για την επικουρική ασφάλιση / Γιώργος Κατρούγκαλος (Άποψη ΙΙ)

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναλύει τις βασικές τομές του νέου νόμου για την επικουρική ασφάλιση, εκφράζοντας παράλληλα προβληματισμό για τη συνταγματικότητά του.

Play Video

Ο νόμος 4826/2021 για την επικουρική ασφάλιση / Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου – Πεχλιβανίδη (Άποψη Ι)

Η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου-Πεχλιβανίδη εξετάζει τις βασικές καινοτομίες του νέου νόμου για την επικουρική ασφάλιση, τη μεταβολή από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, αλλά και τα εχέγγυα συνταγματικότητας που δίνονται.

Play Video

Πέντε ερωτήματα: Αλκμήνη Φωτιάδου 

Η Αλκμήνη Φωτιάδου του Syntagma Watch απαντάει στα ερωτήματα του Richard Albert (Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στην έδρα William Stamps Farish Professor in Law και Διευθυντή των Constitutional Studies στο Πανεπιστήμιο του Texas, Austin) για τη σειρά «Πέντε Ερωτήματα» του ερευνητικού research blog του International Journal of Constitutional Law I-CONnect. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το συγκριτικό συνταγματικό δίκαιο, τη συνταγματική ανθεκτικότητα, τη συγγραφή στην πραγματικότητα της πανδημίας και το νέο αντικείμενο της συγκριτικής συνταγματικής αλλαγής με αφορμή το νέο εγχειρίδιο για το αντικείμενο, με τίτλο Routledge Handbook of Constitutional Change, που η Αλκμήνη Φωτιάδου συνεπιμελήθηκε με τον Καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη.

Play Video

Συνέντευξη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον Καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνομιλεί με τον Καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Τσάτσου. Συζητούν για τον ρόλο της Προέδρου στη σύγχρονη εποχή, τη σημασία των δημόσιων παρεμβάσεων, τα θέματα που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επιλέξει να αναδείξει, αλλά και τις προκλήσεις του ύπατου αξιώματος της χώρας.

Play Video

Η βία κατά γυναικών και παιδιών στην Ελλάδα (live webcast)

Την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021, το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, το Παρατηρητήριο Θεσμικών και Συνταγματικών Εξελίξεων Syntagma Watch και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνδιοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: “Η βία κατά γυναικών και παιδιών στην Ελλάδα”.

Play Video

Η επίσπευση της απονομής συντάξεων με σύμπραξη ιδιωτών: Νομικά ζητήματα και αποτελεσματικότητα (live webcast) 

Την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, το Παρατηρητήριο Συνταγματικών Εξελίξεων Syntagma Watch και η Ένωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων συνδιοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα την “Επίσπευση της απονομής συντάξεων με σύμπραξη ιδιωτών: Νομικά ζητήματα και αποτελεσματικότητα”.

Play Video

Η διαδικασία πολιτογράφησης | Δημήτρης Χριστόπουλος

Με αφορμή τη νέα Υπουργική Απόφαση, ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Δημήτρης Χριστόπουλος, μιλά για τις αλλαγές στα προαπαιτούμενα και τη διαδικασία πολιτογράφησης, αλλά και τους λόγους που θεωρεί ότι ωθούν την Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Play Video

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη νέα εποχή (live webcast)

Με αφορμή τη θέση σε ισχύ του 15ου Πρωτοκόλλου ΕΣΔΑ, το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, το Syntagma Watch και οι Εκδόσεις Σάκκουλα διοργάνωσαν τη Μεγάλη Δευτέρα 26.04 (18:30-20:00) διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα: Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη νέα εποχή.

Play Video

Το ελληνικό #MeToo​: Συνέντευξη με την Υφυπουργό Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα 

Η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Αρμόδια για θέματα δημογραφικής πολιτικής και οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα, συζητά με το Syntagma Watch, με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στη χώρα μας. Αναλύει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική Πολιτεία, με στόχο τη μέγιστη δυνατή εναρμόνιση της ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών, την άμβλυνση των ανισοτήτων στην εργασία, αλλά και την υποστήριξη και προστασία γυναικών που ζουν σε κακοποιητικό περιβάλλον ή/και θυμάτων έμφυλης βίας.

Play Video

Αντίθεση του άρθρου 87 Ν. 4790/2021 προς τις εγγυήσεις της ΕΣΔΑ για διαφύλαξη του απορρήτου των επικοινωνιών 

Η Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου & Δικηγόρος, Αλκμήνη Φωτιάδου, συζητά με τη Δρ. Αικατερίνα Παπανικολάου, Μέλος της Αρχής Διασφαλίσεως του Απορρήτου των Επικοινωνιών & Δικηγόρο, με αφορμή το άρθρο 87 Ν.4790/2021.

Τι σημαίνει το δικαίωμα διαφύλαξης του απορρήτου των επικοινωνιών και ποιο το κανονιστικό πλαίσιο; Ποιος ο ρόλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών στη διαφύλαξη του; Ποιες οι περιπτώσεις όπου δικαιολογείται άρση του δικαιώματος και ποιοι οι προβληματισμοί που εγείρονται με τη νέα διάταξη;

Play Video

Τα επαναστατικά Συντάγματα του 1821 (live webcast)

Παρακολουθήστε τη διαδικτυακή εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου το Παρατηρητήριο Συνταγματικών Εξελίξεων www.syntagmawatch.gr και οι Εκδόσεις Καστανιώτη την Τρίτη 6 Απριλίου 2021, με θέμα «Τα επαναστατικά Συντάγματα του 1821» και αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη “Η περιπετειώδης ιστορία των επαναστατικών Συνταγμάτων του 1821” (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2021).

Play Video

Μια συζήτηση για τη Διοικητική Δικαιοσύνη & τον δικαστικό συνδικαλισμό με τον Παναγιώτη Δανιά

Η Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου & Δικηγόρος, Αλκμήνη Φωτιάδου, συζητά με τον Πρόεδρο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ελλάδος, Εφέτη Δ.Δ. Παναγιώτη Δανιά για τον ρόλο και τη λειτουργία της διοικητικής δικαιοσύνης. Μιλούν για τη συνδικαλιστική ιδιότητα του δικαστή, τις διεκδικήσεις του κλάδου, αλλά και τις συνέπειες της πανδημίας στην απονομή δικαιοσύνης.

Play Video

Το ελληνικό #MeToo: Συνέντευξη με τη Διονυσία Πετράκου

Η Δικηγόρος – Εργατολόγος, Διονυσία Πετράκου, συζητά με το Syntagma Watch για τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στον χώρο εργασίας. Ποιο το ισχύον νομικό πλαίσιο, που μπορεί να αξιοποιηθεί από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και βίας στην Ελλάδα; Πόσο ισχυροί είναι οι μηχανισμοί προστασίας των εργαζομένων απέναντι σε φαινόμενα λεκτικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας; Πώς δικαιολογείται το σκεπτικό του νομοθέτη σχετικά με την παραγραφή των αδικημάτων που σχετίζονται με πράξεις σεξουαλικής βίας; Υπάρχουν διατάξεις που πρέπει να τροποποιηθούν;

Play Video

Το ελληνικό #MeToo: Συνέντευξη με τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου

Ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου & πρώην Υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, συζητά με το Syntagma Watch, με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης και βίας στη χώρα μας. Τί ορίζει το ελληνικό ποινικό δίκαιο και ποιες οι αναγκαίες τροποποιήσεις και προσθήκες; Είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι/ες οι δημόσιοι/ες λειτουργοί, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις υποθέσεις; Ποιοι οι κίνδυνοι, σε νομικό επίπεδο, από την υπερέκθεση αυτών των υποθέσεων και τη συζήτησή τους σε ΜΜΕ και social media; Τέλος, τι υπηρετεί η παραγραφή στο ποινικό δίκαιο γενικά; Στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και βίας ειδικά;

Play Video

Ο Ξενοφών Κοντιάδης σχολιάζει τα πρόσφατα φαινόμενα βίας (Εκπομπή της ΕΡΑ “Ναι μεν, αλλά” / 10.03.2021)

Ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, κ. Ξενοφών Κοντιάδης, παραχώρησε, την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, συνέντευξη στην Ευαγγελία Μπαλτατζή και την εκπομπή “Ναι μεν, αλλά” του Πρώτου Προγράμματος ΕΡΑ, με αφορμή την ταραχώδη κοινωνικοπολιτική συγκυρία και τα περιστατικά βίας των τελευταίων ημερών.

Play Video

Το ελληνικό #Me​Too: Ποινικές, εργασιακές και κοινωνικές διαστάσεις (live webcast)

Παρακολουθήστε τη διαδικτυακή εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και το Παρατηρητήριο Συνταγματικών Εξελίξεων www.syntagmawatch.gr, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021, με θέμα Το ελληνικό #MeToo: Ποινικές, εργασιακές και κοινωνικές διαστάσεις.

Play Video

Βιβλιοπαρουσίαση (live webcast): Το Brexit μεταξύ Συνταγματικού Δικαίου και Πολιτικής

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Επίκουρου Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Χαράλαμπου Τσιλιώτη, «Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (BREXIT) υπό το πρίσμα του Ενωσιακού και Βρετανικού Συνταγματικού Δικαίου», οι Εκδόσεις Σάκκουλα και το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου διοργάνωσαν, την Τρίτη 02.02.2021, Διαδικτυακή Συζήτηση – Βιβλιοπαρουσίαση, με θέμα Το Brexit μεταξύ Συνταγματικού Δικαίου και Πολιτικής.

Play Video

Ο Ξ. Κοντιάδης θέτει ερωτήματα στον Ν. Αλιβιζάτο, με αφορμή το βιβλίο του “Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω” 

Με αφορμή το νέο βιβλίο του ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών, Νίκου Αλιβιζάτου, με τίτλο “Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω” (εκδ. Μεταίχμιο 2020), ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου, του θέτει 10 ερωτήματα για τα μεγάλα συνταγματικά και πολιτικά ζητήματα που ο συγγραφέας έζησε από κοντά τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες και για τα οποία γράφει.

Play Video

Το Σύνταγμα υπάρχει από εμάς, για εμάς και χάρη σ’ εμάς

Το τρίτο video-podcast του Syntagma Watch φωτίζει τις λειτουργίες του Συντάγματος, αλλά και τη σημασία τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, ως πολιτών.

Play Video

Η γνώση για τα δικαιώματά μας και τους κανόνες της δημοκρατίας είναι η δύναμή μας

Το δεύτερο video-podcast του Syntagma Watch, με θέμα τη Δημοκρατία, μάς δίνει απαντήσεις στο ερώτημα πώς μπορούμε ως πολίτες να την κατανοήσουμε και να την ισχυροποιήσουμε.

Play Video

Ελευθερία του λόγου και Πανδημία (live webcast)

Παρακολουθήστε τη διαδικτυακή εκδήλωση, με τίτλο Ελευθερία του λόγου και Πανδημία, που διοργάνωσαν το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, η Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Παρατηρητήριο Συνταγματικών Εξελίξεων www.syntagmawatch.gr.

Play Video

Σύνταγμα και Πανδημία: Τα συνταγματικά δικαιώματα στη δεύτερη φάση της πανδημίας

Στο 12ο βίντεο του αφιερώματος «Σύνταγμα και Πανδημία», ο Καθηγητής Νομικής και Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, και η Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Αλκμήνη Φωτιάδου, συζητούν για τα συνταγματικά δικαιώματα στη δεύτερη, πλέον, φάση της πανδημίας.

Play Video

Σύνταγμα και Πανδημία: Ανθεκτικά Δικαιώματα

Στο 11ο βίντεο του αφιερώματος «Σύνταγμα και Πανδημία» ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης, και η Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Αλκμήνη Φωτιάδου, συζητούν για τα συνταγματικά προβλήματα της πανδημίας στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown και για την ανθεκτικότητα του Συντάγματος.

Play Video

Η δημοκρατία ανήκει σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά 

Τι είναι η Δημοκρατία και πού έγκειται η δύναμή της; Το νέο video-podcast του Syntagma Watch, που προβάλλεται τόσο από την ΕΡΤ όσο και από όλα τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, μας δίνει τις απαντήσεις.

Play Video

Είναι αντισυνταγματικό το δεύτερο lockdown;

Στο καίριο αυτό ερώτημα απαντάει ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου κ. Ξενοφών Κοντιάδης στο πλαίσιο της εκπομπής “Διάλογοι” (BEST TV, 12.11.2020, με τον Θέμη Κανελλόπουλο).

Play Video

Τελικά μαθαίνεται η δημοκρατία; (video-podcast)

Παρακολουθήστε τον θεματικό διάλογο που διεξήχθη τη Δευτέρα 9/11/2020 από το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου με θέμα “Δημοκρατία και Πολιτειακή Εκπαίδευση” στο πλαίσιο του προγράμματος “Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα”. Στόχος της διαδικτυακής δράσης ήταν η ανάδειξη της σημασίας της εκπαίδευσης για τη διαμόρφωση του ενεργού πολίτη θέτοντας το ερώτημα «τελικά μαθαίνεται η δημοκρατία;».

Play Video

Η σημασία της δίκης της Χρυσής Αυγής (video-podcast)

Στο ειδικό αφιέρωμα για τη σημασία της δίκης της Χρυσής Αυγής τοποθετούνται η κα Μαρία Γαβουνέλη (Καθηγήτρια Νομικής ΕΚΠΑ & Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), ο κ. Ξενοφών Κοντιάδης (Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου & Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου) και ο κ. Κώστας Μποτόπουλος (Συνταγματολόγος, Δικηγόρος).

Επιλογές από Δημήτρη Θ. Τσάτσο: Πολιτικό Σύστημα και η στάση του εκλογικού σώματος (Απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΡΤ Ριμέικ)

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΡΤ Ριμέικ (με παρουσιάστρια τη Ρένα Θεολογίδου) ο Δημήτρης Θ. Τσάτσος μιλάει για το πολιτικό σύστημα και τη στάση του εκλογικού σώματος.

Play Video

Σύνταγμα και Πανδημία: Δικαιώματα και Αλληλεγγύη

Στο 10ο βίντεο του αφιερώματος «Σύνταγμα και Πανδημία» ο Παύλος Ελευθεριάδης (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και η Αλκμήνη Φωτιάδου (Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος) συζητούν για τα δικαιώματα και την αλληλεγγύη στο πλαίσιο των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της διασποράς του Covid-19.
Play Video

Σύνταγμα και Πανδημία: Η προστασία των δικαιωμάτων απέναντι στους περιορισμούς τους

Στο 9ο βίντεο του αφιερώματος για τα συνταγματικά ζητήματα που εγείρει στη δημόσια σφαίρα η κρίση της πανδημίας o Ιωάννης Τασόπουλος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και η Αλκμήνη Φωτιάδου, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και Δικηγόρος, συζητούν για την προστασία των δικαιωμάτων απέναντι στους περιορισμούς τους οι οποίοι έχουν επιβληθεί στην εποχή της πανδημίας του Cocid-19.
Play Video

Σύνταγμα και Πανδημία: Μια νέα θεώρηση των δικαιωμάτων;

Στο 8ο βίντεο του αφιερώματος «Σύνταγμα και Πανδημία» ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), και η Αλκμήνη Φωτιάδου, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου-Δικηγόρος, συζητούν για το εάν υφίστανται αλλαγές στον τρόπο θεώρησης των δικαιωμάτων μετά τις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η κρίση της πανδημίας του Covid-19.
Play Video

Σύνταγμα και Πανδημία: Βιοηθική

Στο 7ο βίντεο του αφιερώματος «Σύνταγμα και Πανδημία» η Φερενίκη Παναγοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, και η Αλκμήνη Φωτιάδου, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου – Δικηγόρος, συζητούν για τα επιτακτικά διλήμματα που θέτει η βιοηθική στο πλαίσιο των συνθηκών της πανδημίας, όπως η υποχρεωτικότητα ή μη των εμβολιασμών και η διαλογή ασθενών.

Play Video

Προκλήσεις και αντιστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εποχή της πανδημίας

Ποιες είναι οι συνέπειες του lockdown στην Ευρώπη; Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Ποιο θα ήταν το όφελος από την έκδοση ομολόγου για τον κορωνοϊό; Ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προσεγγίζει κριτικά τις προκλήσεις και τις αντιστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι στη νέα μορφή κρίσης που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Play Video

Σύνταγμα και Πανδημία: Τα δικαιώματα των προσφύγων

Στο 6ο βίντεο του αφιερώματος για τα συνταγματικά ζητήματα που εγείρει στη δημόσια σφαίρα η κρίση της πανδημίας ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής Πολιτειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και η Αλκμήνη Φωτιάδου, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και Δικηγόρος, συζητούν για την ιδιότητα του πολίτη και τα δικαιώματα των προσφύγων.

Play Video

Σύνταγμα και Πανδημία: Η προστασία των προσωπικών δεδομένων

Στο 5ο Βίντεο του αφιερώματος «Σύνταγμα και Πανδημία» η Φερενίκη Παναγοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, και η Αλκμήνη Φωτιάδου, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και Δικηγόρος, συζητούν για τους προβληματισμούς που έχουν εγείρει οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας στο πεδίο της διαχείρισης και προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Play Video

Ο ρόλος των Ευρωπαϊκών Θεσμών στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Ήταν έτοιμη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού; Υπάρχει Ευρωπαϊκή συνοχή και αλληλεγγύη στην εποχή της πανδημίας; Είναι ορατό το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος Ευρωσκεπτικισμού; Ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ομότιμος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναλύει τις μέχρι τώρα αντιδράσεις και πρωτοβουλίες των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού.
Play Video

Σύνταγμα και Πανδημία: Η Αρχή της Αναλογικότητας

Στο τέταρτο βίντεο του αφιερώματος με τίτλο «Σύνταγμα και Πανδημία» ο Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και η Αλκμήνη Φωτιάδου (Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος) συζητούν για την αρχή της αναλογικότητας και την εφαρμογή της στην αξιολόγηση της συνταγματικότητας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.
Play Video

Σύνταγμα και Πανδημία: Το Δίκαιο της Ανάγκης

Στο τρίτο βίντεο του αφιερώματος για τα θεσμικά και συνταγματικά ζητήματα που εγείρει στη δημόσια σφαίρα η κρίση της πανδημίας ο Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., Γιώργος Καραβοκύρης, και η Αλκμήνη Φωτιάδου (Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος) συζητούν για το Δίκαιο της Ανάγκης, αναλύοντας την πολυσήμαντη έννοια της ανάγκης και την εφαρμογή της στο πλαίσιο των έκτακτων συνθηκών που θέτει η πανδημία.
Play Video

Σύνταγμα και Πανδημία: Ο δημόσιος χώρος

Πώς μεταλλάσσει η πανδημία την έννοια και τη λειτουργία του δημόσιου χώρου; Πώς κατοχυρώνεται ο ψηφιακός δημόσιος χώρος; Επηρεάζεται η δημοκρατία; Τα καίρια αυτά ζητήματα συζητούν στο δεύτερο βίντεο του αφιερώματος με θέμα “Σύνταγμα και Πανδημία” ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, και η Αλκμήνη Φωτιάδου (Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος).
Play Video

Ο ρόλος του δικαστή στην πανδημία

Στο πλαίσιο της πρωτοφανούς κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του Κορωνοϊού τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της χώρας περιορίζονται. Με ποιους κανόνες, ηθικούς και νομικούς, αντιμετωπίζει ο δικαστής τις σχετικές υποθέσεις που φτάνουν στο δικαστήριο; Για το επίκαιρο αυτό θέμα συζητούν ο Χρήστος Ράμμος (Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας) και η Αλκμήνη Φωτιάδου (Διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος).
Play Video

Ο νόμος 4636/2019 περί Διεθνούς Προστασίας και Άλλες Διατάξεις

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το 2019 είναι ο νόμος 4636/2019 «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις» μέσω του οποίου επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την παροχή διεθνούς προστασίας. Κατά πόσο τελικά επιτυγχάνεται η μεταρρύθμιση των ελληνικών διαδικασιών που αφορούν το σύστημα υποδοχής και ασύλου; Παρέχεται πραγματική λύση στο πρόβλημα ενισχύοντας την ασφάλεια δικαίου;

Play Video

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης σχολιάζει την Αναθεώρηση του Συντάγματος (2019)

Συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΑ «Μεγεθύνσεις» του Θανάση Γεωργακόπουλου παραχώρησε στις 22 Νοεμβρίου 2019 ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου, κ. Ξενοφών Κοντιάδης, θίγοντας το σημαντικό ζήτημα της τελευταίας Συνταγματικής αναθεώρησης. Το κρίσιμο ερώτημα που ανέκυψε είναι εάν τελικά το εγχείρημα αυτό αποτέλεσε μια «χαμένη ευκαιρία». Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος στα 44 χρόνια της Μεταπολίτευσης, η οποία ολοκληρώθηκε με το ψήφισμα της Θ΄ Αναθεωρητικής Βουλής που έλαβε χώρα στις 25 Νοεμβρίου 2019.

Play Video

Δημήτρης Τσάτσος: Στοχασμοί περί Δημοκρατίας

Ο αείμνηστος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Δημήτρης Τσάτσος, αναλύει τη δημοκρατία και τις παθογένειές της, την επαγγελματικοποίηση (ιδιωτικοποίηση) της πολιτικής, τις έννοιες του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου, τη σχέση μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, τον ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της αντίληψης του πολίτη για τις θεσμικές και πολιτικές εξελίξεις… ζητήματα που ακόμα και σήμερα παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα.

Play Video

Εντυπώσεις νέων πολιτών για τις εκπαιδευτικές δράσεις της Αθήνας

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα» (σε συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ως δωρητή) στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες να καταστούν πρεσβευτές των βασικών αξιών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ο Θεματικός Διάλογος και τα δύο μέχρι τώρα Σεμινάρια της Αθήνας ήταν μόνο η αρχή με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν ένα σύνολο ιδιαίτερων εντυπώσεων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τους επόμενους μήνες ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα με απώτερο σκοπό τη δημιουργική επιμόρφωση και διασύνδεση ακόμα περισσότερων νέων πολιτών.

Play Video

Ψήφος Αποδήμων: Ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης αναλύει το ζήτημα στο One Channel

Μετά την αθρόα μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό με φόντο τη δημοσιονομική ύφεση της χώρας (που έχει οδηγήσει στο περιβόητο φαινόμενο του brain drain) επανήλθε στην επικαιρότητα το κρίσιμο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, κ. Ξενοφών Κοντιάδης, σε μια ιδιαίτερα διαφωτιστική συνέντευξη εξηγεί την κρισιμότητα της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, για την οποία διαφαίνεται σύγκλιση απόψεων μεταξύ των κομμάτων ότι νομοθέτηση αυτή πρέπει να προχωρήσει. Το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο θα υπάρξουν περιορισμοί ως προς την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό για πολλά χρόνια.

Play Video

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον Νόμο 4387/2016

Play Video

Ο διορισμός της δικαστικής ηγεσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας

Στις 31 Μαΐου 2019 το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές στην κορυφή της Δικαιοσύνης. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιπαραθέσεις τόσο στον πολιτικό όσο και στον επιστημονικό κόσμο, οι οποίες αφορούν το γράμμα και το πνεύμα της κείμενης νομοθεσίας. Τι περιθώρια έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως προς τη διαχείριση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος;

Play Video

Ευρωεκλογές και Νέοι Πολίτες

Ποια είναι η σημασία των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019; Είναι σημαντική η συμμετοχή των νέων πολιτών στην εκλογική διαδικασία και γιατί; Στο πλαίσιο επιμορφωτικής εκδήλωσης με τίτλο «Κατάρτιση για δημοσιογράφους: Οι θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που διοργανώθηκε στις 13 Απριλίου 2019 από τη Διεθνή Σχολή European Law & Governance School (ELGS) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) και την Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung για την Ελλάδα και την Κύπρο συνομιλήσαμε με τους επίσημους προσκεκλημένους, σύμφωνα με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι με τους νέους πολίτες να μπορούν να καταστούν σημαντικοί διαμορφωτές μιας καλύτερης ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Play Video

Συνταγματικός Λαϊκισμός

Τι είναι Συνταγματικός λαϊκισμός και ποιες οι εκφάνσεις του στο πλαίσιο της σύγχρονης Δημοκρατίας; Ειδικοί επιστήμονες του Παρατηρητηρίου Συνταγματικών εξελίξεων (www.syntagmawatch.gr) τοποθετούνται για την ιδιαίτερη αυτή μορφή λαϊκισμού κάνοντας αναφορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.