Search
Close this search box.

Δράσεις

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα» περιλαμβάνει μια σειρά από μαθησιακές δράσεις, βασισμένες στις αρχές της διερευνητικής και βιωματικής μάθησης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τον Ιούλιο του 2019 ως τον Ιούνιο του 2020. Στόχος τους είναι να εξοικειώσουν τους νέους πολίτες με το Σύνταγμα, τις έννοιες και τις λειτουργίες της Δημοκρατίας ώστε να αποτελούν δημιουργικοί συμμέτοχοι στην κοινωνία των πολιτών.

Οι νέοι έχουν φωνή.
Στο Syntagma Watch την κάνουμε δυνατότερη!

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος«Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα»που συγχρηματοδοτείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) διοργανώνει μια σειρά καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων, βασισμένων στις αρχές της διερευνητικής και βιωματικής μάθησης. Στόχος τους είναι η κριτική επαναδιαμόρφωση της σχέσης των νέων πολιτών με τη δημοκρατία, τους θεσμούς, τον κοινοβουλευτισμό και το κράτος δικαίου.

Βασική αποστολή του προγράμματος είναι να προσφέρει σε νέους, ηλικίας 22-30 ετών, σφαιρική και επικαιροποιημένη γνώση σε σχέση με τη σημασία και τις λειτουργίες του Συντάγματος, τους ενδοκρατικούς θεσμούς, τα δικαιώματα με απώτερο σκοπό να καλλιεργήσει εκ νέου το ενδιαφέρον τους για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της πολιτείας και να τους εφοδιάσει με δεξιότητες για ενεργή συμμετοχή στη δημόσια σφαίρα.   

Περιεχόμενο και χρόνος πραγματοποίησης των εκπαιδευτικών δράσεων

Συγκεκριμένα, στις εκπαιδευτικές δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος περιλαμβάνονται:

Τέσσερις θεματικοί δημόσιοι διάλογοι:


Στόχος των διαλόγων είναι η ανάπτυξη δημιουργικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των συμμετεχόντων και μιας σειράς έμπειρων και αναγνωρισμένων εισηγητών του ακαδημαϊκού κόσμου πάνω σε επίκαιρα ζητήματα λειτουργίας της δημοκρατίας.

Χρόνος και τόπος υλοποίησης: Ιούλιος 2019 στην Αθήνα, Νοέμβριος 2019 στη Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2020 στην Πάτρα και Απρίλιος 2020 στην Αθήνα.

Έξι σεμινάρια:


Τα σεμινάρια στοχεύουν στο να καλλιεργήσουν οι συμμετέχοντες τεχνικές θεσμικής σκέψης και επιχειρηματολογίας με βάση σύγχρονα ζητήματα της επικαιρότητας και να αναπτύξουν δεξιότητες δημόσιου διαλόγου.

Χρόνος και τόπος υλοποίησης: Ιούλιος & Σεπτέμβριος 2019 στην Αθήνα, Νοέμβριος 2019 στη Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2020 στην Πάτρα, Μάιος 2020 στην Αθήνα.  

Δύο προσομοιώσεις λειτουργίας του Κοινοβουλίου:


Στόχος των προσομοιώσεων είναι να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με το έργο που επιτελείται εντός του Κοινοβουλίου (όπως είναι η συνταγματική αναθεώρηση, η ψήφιση νόμων, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, οι έκτακτες κοινοβουλευτικές διαδικασίες) και να γνωρίσουν τους κανόνες των πολιτειακών διαδικασιών.

Χρόνος και τόπος υλοποίησης: Μάρτιος και Σεπτέμβριος 2020 στην Αθήνα.

Εργαστήριο για το Σύνταγμα των πολιτών:


Στόχος του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη διεθνή πρακτική των λεγόμενων «συμμετοχικών Συνταγμάτων» και περιλαμβάνει τη συγγραφή Συντάγματος από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Χρόνος και τόπος υλοποίησης: Ιούνιος 2020 στην Αθήνα.

Ψηφιακή Πλατφόρμα www.SyntagmaWatch.gr:


Δημιουργήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε ρόλο Παρατηρητηρίου Συνταγματικών Εξελίξεων, στο οποίο οι νέοι πολίτες σε ειδική ενότητα μπορούν να δημοσιεύουν τα δικά τους κείμενα για σημαντικά συνταγματικά και θεσμικά ζητήματα που θέτει η λειτουργία της δημοκρατίας.

Σε ποιους απευθύνονται οι εκπαιδευτικές δράσεις

Οι εκπαιδευτικές δράσεις απευθύνονται σε νέους ηλικίας 22-30 ετών από διάφορα γνωστικά πεδία που έχουν καλλιεργήσει σε διαφορετικό βαθμό σχέσεις με τους πολιτειακούς θεσμούς. Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικές δράσεις έχουν σχεδιαστεί για νέους πολίτες, οι οποίοι: 

  • Είναι φοιτητές (σε προπτυχιακό επίπεδο προς το τέλος των σπουδών τους ή σε μεταπτυχιακό επίπεδο) ή είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών ή μέλη Συλλόγων και φορέων με γνωστικό αντικείμενο και πεδίο δράσης που σχετίζονται με τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα, το κράτος δικαίου, τους θεσμούς και την κοινωνία γενικότερα (σχολές και σύλλογοι Πολιτικών Επιστημών, Νομικής, Κοινωνιολογίας, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ή παρεμφερούς γνωστικού αντικειμένου)
  • Είναι φοιτητές (σε προπτυχιακό επίπεδο προς το τέλος των σπουδών τους ή σε μεταπτυχιακό επίπεδο) ή απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών ή μέλη Συλλόγων και φορέων με γνωστικό αντικείμενο σχετικό με το πεδίο της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας γενικότερα.
  • Δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.
  • Είναι επαγγελματίες στο ευρύτερο πεδίο της ενημέρωσης-επικοινωνίας (δημοσιογράφοι, επικοινωνιολόγοι, πολιτικοί αναλυτές, διαμορφωτές κοινής γνώμης) και των νέων Μέσων επικοινωνίας (bloggers, media influencers, you tubers, social media specialists).        
  • Αντιπροσωπεύουν νέα στελέχη επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται ιδίως στον τομέα των δημοσίων σχέσεων, της στρατηγικής επικοινωνίας, της διαχείρισης επικοινωνιακών κρίσεων, της συμβουλευτικής επί των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας γενικότερα.
  • Είναι άνεργοι κατά το διάστημα υλοποίησης του έργου και αναζητούν εφόδια πολιτειακής Παιδείας και Αγωγής

Η συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δράσεις είναι δωρεάν και μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωσή τους θα δοθεί πιστοποιητικό συμμετοχής.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ, αφού πρώτα διαβάσετε τη σχετική ενότητα για το εάν ανήκετε στο κοινό-στόχος.

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.