Περί αναθεώρησης του Συντάγματος

Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος ξεκαθαρίζει την τυπική διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Όχι, 180 βουλευτές σε μία Βουλή δεν αρκούν για να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος προβλέπεται με ξεκάθαρο τρόπο στο άρθρο 110 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι για να τροποποιηθούν συνταγματικά άρθρα χρειάζονται υποχρεωτικά δύο Βουλές: η Βουλή που θα προτείνει ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν, μετά θα γίνουν εκλογές και μετά έρχεται η επόμενη Βουλή που θα αναθεωρήσει τα άρθρα που πρότεινε η προηγούμενη Βουλή.

Πουθενά δεν προβλέπεται ότι ένα κόμμα με 180 βουλευτές μπορεί μόνο του, χωρίς 2 Βουλές, χωρίς δηλαδή εκλογές, να αναθεωρήσει το Σύνταγμα.

Επιπλέον η παρ. 5 του ίδιου άρθρου ορίζει ότι δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης. Η προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος έγινε το 2019, το οποίο σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να έχουμε νέα αναθεώρηση πριν το 2024, δηλαδή: Βουλή που προτείνει άρθρα προς αναθεώρηση, εκλογές, Βουλή που αναθεωρεί τα άρθρα.

Πού χρειάζονται 180 βουλευτές; Στην πρώτη Βουλή, που θα προτείνει ποια άρθρα πρέπει να αναθεωρηθούν, χρειάζονται 180 βουλευτές. Αν όμως δεν συγκεντρωθεί τέτοια μεγάλη πλειοψηφία, αλλά μόνο η απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών, τότε είναι η δεύτερη Βουλή, μετά τις εκλογές, που πρέπει να έχει 180 βουλευτές.

Τώρα δεν εχουμε ούτε Βουλή που προτείνει, ούτε δεύτερη Βουλή που αναθεωρεί. Επίσης δεν έχει παρέλθει και η 5ετία από την προηγούμενη αναθεώρηση.

Επομένως, κακώς και χωρίς τεκμηρίωση διακινείται αυτό το σενάριο για μονοκομματική αναθεώρηση του Συντάγματος.

Βασίλης Σωτηρόπουλος
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

* Το κείμενο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στην προσωπική σελίδα του συντάκτη στο Facebook, στις 23.05.2023.

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Βιντεοεπιτήρηση σχολικών μονάδων: Σκέψεις με αφορμή την Απόφαση 50/2022 της ΑΠΔΠΧ

Επιτρέπεται η βιντεοεπιτήρηση σχολικών μονάδων και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις; Η Φερενίκη Παναγοπούλου απαντά, με αφορμή πρόσφατη απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Περισσότερα

Σύνταγμα και Πανδημία: Το Δίκαιο της Ανάγκης (video-podcast)

Στο τρίτο βίντεο του αφιερώματος για τα θεσμικά και συνταγματικά ζητήματα που εγείρει στη δημόσια σφαίρα η κρίση της πανδημίας ο Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., Γιώργος Καραβοκύρης, και η Αλκμήνη Φωτιάδου (Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος) συζητούν για το Δίκαιο της Ανάγκης, αναλύοντας την πολυσήμαντη έννοια της ανάγκης και την εφαρμογή της στο πλαίσιο των έκτακτων συνθηκών που θέτει η πανδημία.

Περισσότερα

Πόσο πιστεύουμε στο Σύνταγμά μας; Σχόλια σε μια πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης

Συνταγματικός κυνισμός, συνταγματικός κομφορμισμός και λαϊκισμός αποτελούν διαφορετικές μορφές πρόσληψης του Συντάγματος που επιτείνουν την απαξίωσή του. Όμως, η κρισιμότερη αιτία υποβάθμισης του συνταγματικού πατριωτισμού στη χώρα μας είναι η πεποίθηση ότι το Σύνταγμα παραβιάζεται συστηματικά, και το έλλειμμα πολιτικής αξιοπιστίας που συνοδεύει αυτή την πεποίθηση.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.