Δολοφονία 29χρονου φίλου της Α.Ε.Κ.: Οι ευθύνες των Κρατικών Οργάνων

Ο Γεώργιος Φιλτσόγλου γράφει για τις ευθύνες της ΕΛΑΣ σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ την 7η Αυγούστου 2023.
49 παρ. 3: μια αμφιλεγόμενη εξουσία του Γαλλικού Συντάγματος και η επίκλησή της από τον Εμμάνουελ Μακρόν

Με αφορμή τις διαδηλώσεις σε πόλεις της Γαλλίας, ο Φίλιππος Καπόγιαννης γράφει για την ιστορία και την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου άρθρου 49 §3 του γαλλικού Συντάγματος.
Υπόθεση Safi and Others v. Greece

Η Ειρήνη Περπερίδου σχολιάζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση Safi and Others v. Greece.
Η έμφυλη βία υπό το πρίσμα των συνταγματικών διατάξεων

Με αφορμή τη συζήτηση για αναδιαμόρφωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, η Ειρήνη Περπερίδου γράφει για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, αλλά και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Ιστορία και κατάργηση της θανατικής ποινής στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της θανατικής ποινής, ο Γεώργιος Κ. Μακαγιός γράφει για την ιστορία και τη διαδικασία κατάργησης της θανατικής ποινής στην Ελλάδα.
Σχόλιο στην ΟλΣτΕ 1681/2022 σχετικά με την τετραήμερη (15-18.11.2020) απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων για λόγους δημόσιας υγείας στο σύνολο της Επικράτειας και την επιβολή διοικητικού προστίμου για παράβαση της απαγόρευσης

Ο Δημήτρης Βουκελάτος σχολιάζει την πρόσφατη απόφαση ΣτΕ για την απαγόρευση των συναθροίσεων τον Νοέμβριο του 2020.
Χρήση καμερών και GDPR: το ακανθώδες πρόβλημα των αυτόνομων οχημάτων

Ο Νικόλας Γαλδαδάς εξετάζει την αναπτυσσόμενη τεχνολογία των αυτόνομων οχημάτων και τις προκλήσεις που αυτή θέτει σε επίπεδο προσωπικών δεδομένων.
Η θρησκευτική ελευθερία σήμερα

Η θρησκευτική ελευθερία, η οποία δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην επιλογή του θρησκευτικού δόγματος αλλά συνδέεται περισσότερο με την ελευθερία του ατόμου να στοχάζεται πάνω στο νόημα της ύπαρξης του ίδιου και ευρύτερα του κόσμου, και το απαραβίαστο αυτής, αναδεικνύεται σε ακρογωνιαίο λίθο επίτευξης του modus vivendi του ατόμου.
Γιατί το Σύνταγμα; Γιατί οι Νόμοι;

Είναι γεγονός ότι ήδη πριν την κρίση, αλλά κυρίως μετά από το ξέσπασμά της, οι Έλληνες έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας στους θεσμούς και στους νόμους, ίσως και στη Δημοκρατία. Η λύση δεν είναι η εγκατάλειψη του νόμου, η παραβίασή του. Η λύση είναι πρώτα σε ατομικό επίπεδο και στη συνέχεια σε συλλογικό, ανά ομάδες, να ξανα-ανακαλύψουμε τις αρχές που συγκροτούν την κοινωνία μας, να επανιδρύσουμε τη Δημοκρατία μας.