Search
Close this search box.

Το ισχύον εκλογικό σύστημα και η δυνατότητα αυτοδυναμίας

Για την αυτοδυναμία ο 1ος συνδυασμός πρέπει να ξεπεράσει το 40,4% του σχετικού ποσοστού (το οποίο είναι το ποσοστό του συνδυασμού διά του αθροίσματος των ποσοστών των συνδυασμών που ξεπερνούν το 3%). Αν το ποσοστό αυτό είναι 93,6%, όπως ήταν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ο πρώτος συνδυασμός πρέπει να πάρει 37,7% (0,404 επί 93,6) για να πάρει 151 έδρες.

Το ισχύον εκλογικό σύστημα μας είναι μεικτό. Κατά ένα μέρος (250 έδρες) αναλογικό και κατά το υπόλοιπο (50 έδρες) πλειοψηφικό. Οι 250 έδρες μοιράζονται αναλογικά (σε όσους συνδυασμούς ξεπεράσουν το 3% του συνόλου ψήφων) και τις 50 τις παίρνει ο 1ος συνδυασμός.

Για να κερδίσει ο πρώτος συνδυασμός 151 έδρες πρέπει να προσέξουμε το ποσοστό που συγκεντρώνουν αθροιστικά οι συνδυασμοί που δεν παίρνουν τουλάχιστον 3% και κατά συνέπεια δεν συμμετέχουν στην κατανομή εδρών. Στις πρόσφατες Ευρωεκλογές το ποσοστό αυτό ήταν 21%, ενώ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν 6,4%. 

Στη συνέχεια υπολογίζουμε πόσο είναι το ποσοστό του κάθε συνδυασμού όσον αφορά την κατανομή εδρών. Θα λέγαμε, για παράδειγμα στις Ευρωεκλογές, όπου η ΝΔ πήρε 33,12%: Στo 79% (100-21) πήρε 33,12%, πόσες από τις 250 έδρες θα πάρει; Και θα υπολογίζαμε 250 επί 33,12 δια 79 που μας κάνει 104,8. Άρα, η Ν.Δ. θα έπαιρνε 105 έδρες (από τις 250) και μαζί με τις 50 θα έφτανε τις 155 στις 300.

Γενικά για την αυτοδυναμία ο 1ος συνδυασμός πρέπει να ξεπεράσει το 40,4% του σχετικού ποσοστού (το οποίο είναι το ποσοστό του συνδυασμού διά του αθροίσματος των ποσοστών των συνδυασμών που ξεπερνούν το 3%). Αν το ποσοστό αυτό είναι 93,6%, όπως ήταν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ο πρώτος συνδυασμός πρέπει να πάρει 37,7% (0,404 επί 93,6) για να πάρει 151 έδρες.

Συνήθως στις βουλευτικές εκλογές το άθροισμα των ποσοστών των συνδυασμών που δεν ξεπερνούν το 3% είναι ανάμεσα στο 3% και στο 10% (με την εξαίρεση του Μαΐου 2012 που ήταν 19%). Αν είναι 3% ο πρώτος συνδυασμός χρειάζεται 39,2% και αν είναι 10% χρειάζεται 36,6% για να πάρει 151 έδρες.

Προσέξτε ότι αυτό είναι ανεξάρτητο από πόσοι συνδυασμοί θα συμμετέχουν στην κατανομή εδρών. Εξαρτάται μόνο από το ποσοστό που συγκεντρώνουν αθροιστικά οι συνδυασμοί που δεν ξεπερνούν, ο καθένας, το 3%.

Είναι εφικτή η αυτοδυναμία;

Πολιτικά μπορεί να συμβεί; Ασφαλώς. Με βάση τις τελευταίες έρευνες που έχουν γίνει, διαπιστώνουμε (με σχετική επεξεργασία για όσους δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει) ότι ο πρώτος συνδυασμός (η Ν.Δ.) θα πάρει από 34% μέχρι 39%. Είναι νωρίς να διαπιστωθεί το τελικό ποσοστό. Μπορεί να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από αυτά τα όρια. Για αυτό άλλωστε γίνονται εκλογές! Για να μετρηθεί η προτίμηση των πολιτών προς τους συνδυασμούς που διεκδικούν την ψήφο τους.

Σε μια τελευταία έρευνα έμεναν εκτός Βουλής συνδυασμοί που συγκέντρωναν από 5% μέχρι 12% άρα ο πρώτος συνδυασμός χρειάζεται από 38% μέχρι 35,5%. Αν διαπιστώσουμε ότι επικρατεί (και θα επικρατήσει στη συνέχεια εντονότερα) κλίμα πόλωσης, είναι αναμενόμενο να κινηθεί ο 1ος συνδυασμός σε αυτά τα ποσοστά.

Οι κρίσιμοι υπολογισμοί το βράδυ των εκλογών

Για το βράδυ των εκλογών: δείτε πόσο είναι αθροιστικά το ποσοστό που συγκεντρώνουν όσοι περνούν το 3% (ο καθένας). Πολλαπλασιάστε αυτόν τον αριθμό με το 0,404. Αν το ποσοστό του 1ου συνδυασμού είναι μεγαλύτερο από το γινόμενο αυτό τότε θα πάρει 151 τουλάχιστον έδρες. Για παράδειγμα, αν είναι 90% το γινόμενο 90 επί 0,404 δίνει 36,6. Αν ο 1ος έχει ποσοστό μεγαλύτερο από 36,6% στα αποτελέσματα έχει πετύχει την αυτοδυναμία (δηλαδή τις 151 έδρες). Αν μπορεί να την χειριστεί είναι μια άλλη ιστορία.

Θεόδωρος Χατζηπαντελής
Καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Τα Συνταγματικά ζητήματα της περασμένης εβδομάδας (27 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2019)

Την εβδομάδα που πέρασε (μετά από τις Ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών) τέθηκαν αλληλένδετα συνταγματικά ζητήματα: το ερώτημα περί παραίτησης της κυβέρνησης ή διάλυσης της Βουλής για κρίσιμο εθνικό θέμα, ο διορισμός της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση, η υπογραφή του κρίσιμου προεδρικού διατάγματος. Όποια και αν είναι η έκβαση του περίπλοκου συνταγματικού παιχνιδιού που διαδραματίζεται, θα αφήσει το αποτύπωμά της στη συνταγματική πρακτική.

Περισσότερα

Όψεις της αρχής της αμεροληψίας στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα

Η τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα έφερε στο προσκήνιο διάφορες όψεις της αρχής της αμεροληψίας που συνδέονται με το ζήτημα της υποκρισίας και του κυνισμού στην πολιτική. Αν θέλουμε να ασκήσουμε την εξουσία με αμερόληπτο τρόπο, αυτό συνεπάγεται ορισμένες δεσμεύσεις και περιορισμούς. Μπορεί να ανταποκριθούμε σε αυτό το βάρος, παρότι πολιτικά, κομματικά, δεν συμφέρει. Είναι όμως δύσκολο να έχουμε και τα δύο: το ηθικό πολιτικό επιχείρημα ότι είμαστε αμερόληπτοι και το επιθυμητό αποτέλεσμα να κάνουμε αυτό που μας συμφέρει πολιτικά και προτιμούμε κομματικά.

Περισσότερα

Τα συνταγματικά της διάλυσης

Η πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού για διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών, ασχέτως του λόγου που την προκάλεσε, πυροδοτεί πολιτικές, αλλά και σημαντικές συνταγματικές εξελίξεις.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.