Search
Close this search box.
Η δολοφονία του George Floyd στις ΗΠΑ, με μάρτυρες το σύνολο του πληθυσμού του πλανήτη που έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, είναι η μήτρα ενός νέου δικαιώματος.

Η δολοφονία του George Floyd στις Η.Π.Α., με μάρτυρες το σύνολο του πληθυσμού του πλανήτη που έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, είναι η μήτρα ενός νέου δικαιώματος. “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” ούρλιαζε το θύμα του αστυνομικού. Η φοβερή κραυγή και η ζοφερή εικόνα τελειώνουν τις αυτονόητες πεποιθήσεις μας. Ότι είναι μια ελεύθερη χώρα, ότι πριν δώδεκα χρόνια εξελέγη μαύρος Πρόεδρος, ότι όλες οι ζωές έχουν αξία και προστατεύονται. Τίθενται σε αμφιβολία στοιχειώδεις κατακτήσεις του πολιτισμού μας.

Όσο κι αν είναι εξοργιστικό όμως, υπήρξε και ο “αντίλογος”. Είδαμε το αποκρουστικό πρόσωπο της ρατσιστικής Αμερικής, με την επίσημη στολή του οργάνου της τάξεως όχι μόνο να δολοφονεί, αλλά και να συμπαρίσταται στον δολοφόνο. Μαύρα μπλουζάκια με λευκά γράμματα φορέθηκαν σήμερα από συνοδοιπόρους του δράστη, μπροστά στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης. Η αναγραφή είναι “I can breathe” (= “μπορώ να αναπνεύσω”). Ο ρατσιστικός λόγος του μίσους που επίσης επιτρέπεται στις ΗΠΑ και δεν τιμωρείται από το νομικό σύστημα. Τι μας λένε οι λευκοί άνδρες; Ότι πριν δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν, ενώ τώρα που εξολοθρεύτηκε ο εχθρός τους, μπορούν!

Πολλά τα νομικά ζητήματα και σύνθετο το κοινωνικοϊστορικό πλαίσιο στις Η.Π.Α. Το 1948 με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο πλανήτης θεώρησε ότι συμφώνησε στα ελάχιστα και στα στοιχειώδη για τον σεβασμό της ανθρώπινης ιδιότητας.

Μέρες σαν τη χθεσινή σκεφτόμαστε ότι υπάρχουν ακόμη και πιο στοιχειώδη που δεν έχουν γίνει αντιληπτά και δεν έχουν κατοχυρωθεί, όσο κι αν ακούγεται αδιανόητο. Τόσο αδιανόητο, όπως ένα δικαίωμα στην αναπνοή.

Βασίλης Σωτηρόπουλος
Δικηγόρος

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Χαιρετισμός Ξ. Κοντιάδη στην εκδήλωση “Η δημοσιογραφική ελευθερία και οι εχθροί της”

Διαβάστε τον χαιρετισμό του Ξενοφώντα Κοντιάδη στην εκδήλωση με τίτλο “Η δημοσιογραφική ελευθερία και οι εχθροί της”, την οποία συνδιοργάνωσαν το ΚΕΣΔ – Ίδρυμα Τσάτσου και το Syntagma Watch, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα

Η αποτελεσματικότητα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού

Το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος δεν εισάγει ένα «νέο» δικαίωμα για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού, αλλά απλώς θέλει να καταστήσει εφικτή την άσκησή του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο κατοικίας ή διαμονής τους, δηλαδή να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητά του, κατ’ εφαρμογήν και του άρθρου 25 παρ. 1 του Συντάγματος.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.