Search
Close this search box.

Παρουσίαση έρευνας κοινής γνώμης και συζήτηση: Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας για το Σύνταγμα

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, η ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης της πρώτης έρευνας κοινής γνώμης για το Σύνταγμα, που διοργάνωσαν το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, σε συνεργασία με το Syntagma Watch, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, η ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης της πρώτης έρευνας κοινής γνώμης για το Σύνταγμα, που διοργάνωσαν το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Συνταγματικών & Θεσμικών Εξελίξεων Syntagma Watch, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής της Μονάδας Ερευνών του ΕΠΙ ΠαΜακ και Επίκουρος Καθηγητής, Γιώργος Σιάκας, ο οποίος παρουσίασε τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας, ενώ ακολούθησε συνταγματική ανάλυσή τους από τον Πρόεδρο του  Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη: «Η ελληνική κοινωνία πιστεύει στο Σύνταγμα αλλά αμφισβητεί ότι εφαρμόζεται πιστά από τους κυβερνώντες και τη δικαιοσύνη, εκφράζοντας την ίδια δυσθυμία ή απογοήτευση που έχει διαπιστωθεί σε έρευνες για το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς.»

Στη συνέχεια, η συντονίστρια της εκδήλωσης, Αλκμήνη Φωτιάδου, έδωσε τον λόγο στους τρεις προσκεκλημένους βουλευτές, που ανάμεσα σε άλλα, σχολίασαν τα εξής:

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Πέραν της εμπιστοσύνης στο Σύνταγμα, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, προκύπτει επίσης ότι θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στην εφαρμογή του. […] Αν η εκτελεστική εξουσία δεν σέβεται το Σύνταγμα, ουσιαστικά υπονομεύει την ίδια τη δημοκρατική της νομιμοποίηση.»

Έφη Αχτσιόγλου: «Ο θεσμός του Συντάγματος έχει μεγάλη αποδοχή από τους πολίτες, [αλλά…] θεωρούν ότι οι θεσμοί που είναι επιφορτισμένοι με το να διαφυλάσσουν το Σύνταγμα, δεν ανταποκρίνονται στο έργο τους. Κι αυτό νομίζω ότι είναι το πολύ δυνατό καμπανάκι που ηχεί με αυτή την έρευνα.»

Γιώργος Καμίνης: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά τους διχασμούς που υπάρχουν τώρα, παρά τη μεγάλη πόλωση που έχει επικρατήσει το μεγαλύτερο διάστημα της μεταπολίτευσης, το Σύνταγμα παραμένει η κύρια θεσμική αξία, που επικαλούνται ουσιαστικά όλα τα πολιτικά κόμματα.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Live webcast: Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη νέα εποχή

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση με τίτλο “Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη νέα εποχή”, την οποία συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, το Syntagma Watch και οι Εκδόσεις Σάκκουλα. Αφορμή στάθηκε η θέση σε ισχύ του 15ου Πρωτοκόλλου ΕΣΔΑ.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.