Search
Close this search box.
Ο Βαγγέλης Μάλλιος σχολιάζει την αλλαγή του εντύπου για την εθελοντική αιμοδοσία, από το οποίο αφαιρέθηκε η σεξουαλική ταυτότητα ως ένα από τα κριτήρια επιλογής δότη.

Στις 10.01.2022 υπογράφηκε από τον Υπουργό Υγείας απόφαση για το νέο έντυπο αιμοδοσίας, αποσυνδέοντας τον σεξουαλικό προσανατολισμό από τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι/ες αιμοδότες/τριες.

Μέχρι σήμερα, το έντυπο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, περιελάμβανε την πρόβλεψη ότι δεν μπορεί να γίνει εθελοντής/τρια αιμοδότης/τρια, όποιος είχε συνάψει «έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977»! Κάτι τέτοιο, πλέον, απαλείφθηκε. Η σχετική πρόβλεψη ήταν πολλαπλά προβληματική:

Πρώτον, ήταν προβληματική όσον αφορά τους ομοφυλόφιλους/ες. Και τούτο, διότι παρουσίαζε τις σχέσεις με τα πρόσωπα αυτά ως ένα μεταδοτικό και δια βίου κίνδυνο για την υγεία (ατομική και δημόσια), στιγματίζοντάς τα ως άτομα «ασθενή» και επικίνδυνα για τους υπόλοιπους/ες.

Περαιτέρω, ήταν προβληματική όσον αφορά τη δημόσια υγεία. Και τούτο, διότι απέκλειε από την αιμοδοσία άτομα βάσει του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και όχι βάσει της σεξουαλικής ή άλλης συμπεριφοράς. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούσε την ψευδαίσθηση πως ο ιός του ΗΙV αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και όχι συγκεκριμένες συμπεριφορές (π.χ. σεξουαλική συνεύρεση χωρίς προφυλακτικό), αποτρέποντας τον ευρύτερο πληθυσμό να αξιολογήσει το ρίσκο πριν την αιμοδοσία, αλλά και εμμέσως να λαμβάνει μέτρα προφύλαξης και να εξετάζεται τακτικά.

Ως εκ τούτου, η εν λόγω Υπουργική Απόφαση, κατά το μέτρο που καταργεί τον αδικαιολόγητο και αναχρονιστικό οριζόντιο αποκλεισμό των ομοφυλόφιλων προσώπων, δεν μπορεί παρά να χαιρετιστεί θετικά ως ένα ακόμα βήμα προς την ουσιαστική εξάλειψη των διακρίσεων που υφίστανται τα άτομα λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Βαγγέλης Μάλλιος
Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Ο κόσμος μετά τον Covid-19

Με τη συμμετοχή νομικών, ακαδημαϊκών, καθηγητών, δημοσιογράφων
πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου-Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου με θέμα: «Ο κόσμος μετά τον Covid-19».

Περισσότερα

Είναι η “ασυλία” από την ευθύνη για ιατρικά λάθη μια υποστηρίξιμη πρόταση;

Η Κατερίνα Φουντεδάκη εξετάζει την πρόταση του ΠΙΣ περί απαλλαγής των γιατρών που εμπλέκονται στην περίθαλψη πασχόντων με κορωνοϊό από την αστική και ποινική ευθύνη, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.