Ο Βαγγέλης Μάλλιος σχολιάζει την αλλαγή του εντύπου για την εθελοντική αιμοδοσία, από το οποίο αφαιρέθηκε η σεξουαλική ταυτότητα ως ένα από τα κριτήρια επιλογής δότη.

Στις 10.01.2022 υπογράφηκε από τον Υπουργό Υγείας απόφαση για το νέο έντυπο αιμοδοσίας, αποσυνδέοντας τον σεξουαλικό προσανατολισμό από τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι/ες αιμοδότες/τριες.

Μέχρι σήμερα, το έντυπο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, περιελάμβανε την πρόβλεψη ότι δεν μπορεί να γίνει εθελοντής/τρια αιμοδότης/τρια, όποιος είχε συνάψει «έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977»! Κάτι τέτοιο, πλέον, απαλείφθηκε. Η σχετική πρόβλεψη ήταν πολλαπλά προβληματική:

Πρώτον, ήταν προβληματική όσον αφορά τους ομοφυλόφιλους/ες. Και τούτο, διότι παρουσίαζε τις σχέσεις με τα πρόσωπα αυτά ως ένα μεταδοτικό και δια βίου κίνδυνο για την υγεία (ατομική και δημόσια), στιγματίζοντάς τα ως άτομα «ασθενή» και επικίνδυνα για τους υπόλοιπους/ες.

Περαιτέρω, ήταν προβληματική όσον αφορά τη δημόσια υγεία. Και τούτο, διότι απέκλειε από την αιμοδοσία άτομα βάσει του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και όχι βάσει της σεξουαλικής ή άλλης συμπεριφοράς. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούσε την ψευδαίσθηση πως ο ιός του ΗΙV αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και όχι συγκεκριμένες συμπεριφορές (π.χ. σεξουαλική συνεύρεση χωρίς προφυλακτικό), αποτρέποντας τον ευρύτερο πληθυσμό να αξιολογήσει το ρίσκο πριν την αιμοδοσία, αλλά και εμμέσως να λαμβάνει μέτρα προφύλαξης και να εξετάζεται τακτικά.

Ως εκ τούτου, η εν λόγω Υπουργική Απόφαση, κατά το μέτρο που καταργεί τον αδικαιολόγητο και αναχρονιστικό οριζόντιο αποκλεισμό των ομοφυλόφιλων προσώπων, δεν μπορεί παρά να χαιρετιστεί θετικά ως ένα ακόμα βήμα προς την ουσιαστική εξάλειψη των διακρίσεων που υφίστανται τα άτομα λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Βαγγέλης Μάλλιος
Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

“Μνημονιακές” περικοπές των μισθών στον δημόσιο τομέα και Σύνταγμα: Η πρόσφατη απόφαση 3/2022 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ.

Ο Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου σχολιάζει την υπ’ αριθμ. 3/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου, που αφορά τις μνημονιακές περικοπές στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ.

Περισσότερα

Οι «έκτακτες καταστάσεις» ως «έκτακτες» ευκαιρίες: Σκέψεις πάνω στο νομικοπολιτικό ζήτημα των συναθροίσεων

Οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις σε συνδυασμό με την καταστολή αποτελούν μια τομή σε εξέλιξη. Στόχος είναι να περιοριστεί τελικά η δυνατότητα διεκδίκησης. Με αυτόν τον τρόπο οι εκάστοτε «έκτακτες» καταστάσεις αξιοποιούνται ως «έκτακτες» ευκαιρίες για τους διαμορφωτές και εφαρμοστές του νόμου.

Περισσότερα

Η συνταγματικότητα της απαγόρευσης των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων

Η απαγόρευση δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης, για λόγους δημόσιας υγείας, υπάγεται στο κανονιστικό πεδίο του άρθρου 11 παρ.2 του Συντάγματος. Η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ αναφέρεται, επίσης, στο άρθρο 5 του Συντάγματος. Δεν ερμηνεύουμε στο κενό το Σύνταγμα και τους νόμους, αλλά στην τραγική πραγματικότητα που βιώνουμε. Αυτά τα δύο δεδομένα ενισχύουν και προκρίνουν τη συνταγματικότητα της απαγόρευσης. Στο λεπτό αυτό σημείο και τη γκρίζα ζώνη, στην οποία εισέρχεται αναπόφευκτα και η πολιτική επιλογή, επικεντρώνεται και ο συνταγματικός διάλογος.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.