Τι σημαίνει «εύρυθμη λειτουργία» των υπηρεσιών Υγείας; – Σχόλιο στις αποφάσεις 250-252/2021 της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ

Ο Τάκης Βιδάλης εκφράζει τους προβληματισμούς του σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις 250-252/2021 της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, η οποία απέρριψε σχετικές αιτήσεις εργαζομένων σε νοσηλευτικές μονάδες που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Με τις αποφάσεις 250-252/2021 της επιτροπής αναστολών, το ΣτΕ απέρριψε σχετικές αιτήσεις εργαζομένων σε νοσηλευτικές μονάδες που αρνούνται να εμβολιαστούν, επικαλούμενο (μεταξύ άλλων) δύο επιχειρήματα ουσίας: ότι ο εμβολιασμός επιβάλλεται για λόγους δημόσιας υγείας, ώστε να προληφθεί το ενδεχόμενο α) να μεταδοθεί ο ιός στους ευπαθείς νοσηλευόμενους και β) να νοσήσουν οι ίδιοι οι υγειονομικοί, με συνέπεια τη διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας της μονάδας.

Ωστόσο, με βάση τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα (και χαρακτηριστικότερες τις περιπτώσεις του Ισραήλ και της Μ. Βρετανίας), έχει από καιρό επιβεβαιωθεί ότι τα διαθέσιμα εμβόλια δεν συνεπάγονται την αποφυγή της μετάδοσης της ιού σε τρίτους ούτε διασφαλίζουν το ότι εκείνος που εμβολιάζεται αποκλείεται να νοσήσει. Η ωφέλειά τους έγκειται, κατά βάση, στην προστασία του τελευταίου από το να νοσήσει σοβαρά και να εξαναγκαστεί σε νοσηλευτική περίθαλψη.

Αυτό σημαίνει ότι: α) ο εμβολιασμένος υγειονομικός δεν αποκλείεται να μεταδώσει τον ιό σε ευπαθείς ασθενείς που φροντίζει και β) ο ίδιος, ακόμη και αν νοσήσει ελαφρά, θα πρέπει να αποσυρθεί προσωρινά από τα καθήκοντά του και να τεθεί σε καραντίνα. Έτσι, κανένα από τα δύο επιχειρήματα της απόφασης δεν ευσταθεί, για πραγματικούς λόγους που θα έπρεπε να προσέξουν οι δικαστές.

Προξενεί επιπλέον εντύπωση το ότι η απομάκρυνση ανεμβολίαστων – αλλά κατά τεκμήριο έμπειρων – εργαζομένων στα νοσοκομεία μας δεν θεωρήθηκε από το δικαστήριο ότι διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία των τελευταίων (ειδικά εν όψει αναμενόμενου «τέταρτου κύματος» της πανδημίας). Αντίθετα, κρίθηκε επαρκές το ότι θα υποκατασταθούν στα καθήκοντα αυτού του προσωπικού υγειονομικοί που προφανώς θα πρέπει να σηκώσουν το βάρος της πίεσης στο σύστημα υγείας με…ταχύρρυθμη εκπαίδευση! Μια τρίμηνη σύμβαση δεν μπορεί να συγκριθεί με δεκαετίες υπηρεσίας, που δοκιμάστηκε μάλιστα και αντεπεξήλθε επιτυχώς στη διετία της πανδημίας! Η «εύρυθμη λειτουργία» έχει ήδη διαταραχθεί… 

Τάκης Βιδάλης
Συνταγματολόγος

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Κορωνοϊός και Έκτακτη Ανάγκη

Είναι βέβαιο και συνταγματικά προβλεπόμενο τόσο για την έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου όσο και για την επίταξη, ότι η απειλή κατά της υγείας συνιστά τον πρώτο σε σπουδαιότητα αλλά και «καθαρότητα» λόγο επίκλησης έκτακτης κατάστασης, όπως είναι και προφανές ότι η προκληθείσα από τον κορωνοϊό πανδημία συνιστά σημαντική και άμεση απειλή κατά της δημόσιας υγείας. Υπ’ αυτό το πρίσμα τα μέτρα φαίνονται, στη γενικότητα τους, συνταγματικώς νόμιμα.

Περισσότερα

Το αυστριακό lockdown για ανεμβολίαστους παράδειγμα προς μίμηση ή προς αποφυγή;

Είναι συνταγματικοί οι περιορισμοί που επιβάλλονται μόνο στους/ις ανεμβολίαστους/ες στην Αυστρία; Θα μπορούσε ένα ανάλογο μέτρο να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα; Ο Χαράλαμπος Τσιλιώτης απαντά.

Περισσότερα

Σχόλιο στην ΟλΣτΕ 1681/2022 σχετικά με την τετραήμερη (15-18.11.2020) απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων για λόγους δημόσιας υγείας στο σύνολο της Επικράτειας και την επιβολή διοικητικού προστίμου για παράβαση της απαγόρευσης

Ο Δημήτρης Βουκελάτος σχολιάζει την πρόσφατη απόφαση ΣτΕ για την απαγόρευση των συναθροίσεων τον Νοέμβριο του 2020.

Περισσότερα

Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ακαδημίας 43 | Αθήνα | 10672
[+30] 210 36 23 089
info@syntagmawatch.gr

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.