Search
Close this search box.

Ο αντίλογος και ο διάλογος συνιστούν την πιο ασφαλή αντίδραση σε προσβλητικές εκφράσεις άποψης

O περισσότερος λόγος, ο αντίλογος και ο διάλογος συνιστούν την πιο ασφαλή αντίδραση απέναντι σε προσβλητικές εκφράσεις της άποψης του καθενός, σύμφωνα με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Ξενοφώντα Κοντιάδη.

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» παραχώρησε σήμερα ο καθηγητής κ. Ξενοφών Κοντιάδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου. Μεταξύ των θεμάτων που έθιξε ήταν το δικαίωμα στην άμβλωση και η ελευθερία του λόγου με αφορμή την αφίσα κατά των αμβλώσεων που αναρτήθηκε σε σταθμούς του ΜΕΤΡΟ.

Ο κ. Κοντιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο περισσότερος λόγος και ο αντίλογος συνιστούν «την πιο ασφαλή αντίδραση απέναντι σε τέτοιες προσβλητικές εκφράσεις της άποψης του καθενός». Επίσης, χαρακτήρισε θεμιτή την απόσυρση της αφίσας με βάση Υπουργική απόφαση, επισημαίνοντας ότι μεγαλύτερη σημασία έχει να αναπτύσσεται διάλογος γύρω από ευαίσθητα ζητήματα, όπως αυτό των εκτρώσεων, χωρίς ταμπού έτσι ώστε να καλλιεργείται η διαμόρφωση άποψης στο ευρύ κοινό.   

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει μια στροφή στον συντηρητισμό, καθώς ανακύπτουν διαρκώς στη δημόσια σφαίρα ζητήματα που θεωρούνται αυτονόητα ή έχουν διευθετηθεί με νόμους του κράτους, όπως το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση με νόμο του 1986. Ο κ. Κοντιάδης χαρακτήρισε ακόμα και σήμερα υποβαθμισμένη τη θέση της γυναίκας σε εκφάνσεις της επαγγελματικής ή οικογενειακής ζωής και επισήμανε το φαινόμενο της έμφυλης βίας, η οποία, όπως είπε, εκδηλώνεται όλο και εντονότερα. Απέναντι σε όλα αυτά «η άμεση καταγγελία, ο  αντίλογος και η επιχειρηματολογία» συνιστούν, σύμφωνα με τον καθηγητή, την ιδανικότερη μορφή αντίδρασης.

Ο κ. Κοντιάδης ανακοίνωσε την πραγματοποίηση ανοικτής εκδήλωσης-συζήτησης με θέμα
«Έμφυλη Βία – Σεξισμός: Από τη ρητορική στη βίαιη πράξη», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στις 27 Ιανουαρίου 2020.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου τόνισε την ανάγκη της κοινωνίας να συζητάει για όλα τα παραπάνω θέματα έτσι να δοθεί η δυνατότητα στις γυναίκες να αντιληφθούν ότι η θυματοποίηση δεν είναι αποδεκτή.  

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Live webcast: Η βία κατά γυναικών και παιδιών στην Ελλάδα

Την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021, το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, το Παρατηρητήριο Θεσμικών και Συνταγματικών Εξελίξεων Syntagma Watch και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνδιοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: “Η βία κατά γυναικών και παιδιών στην Ελλάδα”.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.