Ο αντίλογος και ο διάλογος συνιστούν την πιο ασφαλή αντίδραση σε προσβλητικές εκφράσεις άποψης

O περισσότερος λόγος, ο αντίλογος και ο διάλογος συνιστούν την πιο ασφαλή αντίδραση απέναντι σε προσβλητικές εκφράσεις της άποψης του καθενός, σύμφωνα με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Ξενοφώντα Κοντιάδη.

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» παραχώρησε σήμερα ο καθηγητής κ. Ξενοφών Κοντιάδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου. Μεταξύ των θεμάτων που έθιξε ήταν το δικαίωμα στην άμβλωση και η ελευθερία του λόγου με αφορμή την αφίσα κατά των αμβλώσεων που αναρτήθηκε σε σταθμούς του ΜΕΤΡΟ.

Ο κ. Κοντιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο περισσότερος λόγος και ο αντίλογος συνιστούν «την πιο ασφαλή αντίδραση απέναντι σε τέτοιες προσβλητικές εκφράσεις της άποψης του καθενός». Επίσης, χαρακτήρισε θεμιτή την απόσυρση της αφίσας με βάση Υπουργική απόφαση, επισημαίνοντας ότι μεγαλύτερη σημασία έχει να αναπτύσσεται διάλογος γύρω από ευαίσθητα ζητήματα, όπως αυτό των εκτρώσεων, χωρίς ταμπού έτσι ώστε να καλλιεργείται η διαμόρφωση άποψης στο ευρύ κοινό.   

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει μια στροφή στον συντηρητισμό, καθώς ανακύπτουν διαρκώς στη δημόσια σφαίρα ζητήματα που θεωρούνται αυτονόητα ή έχουν διευθετηθεί με νόμους του κράτους, όπως το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση με νόμο του 1986. Ο κ. Κοντιάδης χαρακτήρισε ακόμα και σήμερα υποβαθμισμένη τη θέση της γυναίκας σε εκφάνσεις της επαγγελματικής ή οικογενειακής ζωής και επισήμανε το φαινόμενο της έμφυλης βίας, η οποία, όπως είπε, εκδηλώνεται όλο και εντονότερα. Απέναντι σε όλα αυτά «η άμεση καταγγελία, ο  αντίλογος και η επιχειρηματολογία» συνιστούν, σύμφωνα με τον καθηγητή, την ιδανικότερη μορφή αντίδρασης.

Ο κ. Κοντιάδης ανακοίνωσε την πραγματοποίηση ανοικτής εκδήλωσης-συζήτησης με θέμα
«Έμφυλη Βία – Σεξισμός: Από τη ρητορική στη βίαιη πράξη», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στις 27 Ιανουαρίου 2020.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου τόνισε την ανάγκη της κοινωνίας να συζητάει για όλα τα παραπάνω θέματα έτσι να δοθεί η δυνατότητα στις γυναίκες να αντιληφθούν ότι η θυματοποίηση δεν είναι αποδεκτή.  

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;