Search
Close this search box.

Νέα κυκλοφορία: Το δικαίωμα στη ζωή και στο θάνατο, Γιώργος Κατρούγκαλος

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ επανεκδίδουν σε ηλεκτρονική μορφή τη διαχρονικά ενδιαφέρουσα μονογραφία του Γιώργου Κατρούγκαλου, με τίτλο «Το δικαίωμα στη ζωή και στο θάνατο», σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη της κυκλοφορία.

Πρόλογος στη νέα έκδοση: Γιώργος Κατρούγκαλος
Επίμετρο: Ελένη Ρεθυμιωτάκη

Σελ.: 156

Έτος πρώτης κυκλοφορίας: 1994
Επανέκδοση σε e-book ελεύθερης πρόσβασης: 2023

Σε ποιον ανήκει το δικαίωμα και η απόφαση για τη ζωή και τον θάνατο; Στην πολιτεία; Στον θεράποντα γιατρό; Στην αγορά; Ή μήπως σε εμάς τους ίδιους; Η μονογραφία του Γιώργου Κατρούγκαλου είναι σήμερα επίκαιρη περισσότερο από ποτέ. Πολλές βιοϊατρικές τεχνολογίες έχουν σήμερα εγκαθιδρυθεί και ρυθμιστεί, ενώ ταυτόχρονα η σύζευξη κράτους και αγοράς γίνεται όλο και πιο συμπαγής και η ατομοκεντρική προσέγγιση των βιοϊατρικών ζητημάτων συσκοτίζει τις κοινωνικές διαστάσεις τους. Το δικαίωμα στη ζωή εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του σχετικού δημόσιου διαλόγου. Η νομική συζήτηση για το περιεχόμενο, τους φορείς του, τις διακινδυνεύσεις και την προστασία του συμπλέκεται με τη βιοηθική, έναν ακαδημαϊκό στοχασμό, έναν δημόσιο λόγο και αντίλογο, καθώς και μια εναλλακτική ρύθμιση της βιοϊατρικής. Μάλιστα, μετά την πανδημία και τις βιοπολιτικές διαχείρισής της, φαίνεται ότι η ιστορική εξέλιξη των κοινωνικών αντιλήψεων μπορεί όχι μόνο να εμπεδώσει τις κοινωνικές κατακτήσεις αλλά και να δείξει την ευθραυστότητά τους. Ακόμα και όσον αφορά το δικαίωμα στη ζωή και τον αυτοπροσδιορισμό των φορέων του, η πορεία προς την κοινωνική χειραφέτηση παύει να θεωρείται δεδομένη.

Το ανά χείρας βιβλίο αναδεικνύει τη σημασία της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος, τη σύγχρονη αντίληψη για τους φορείς του, τη λειτουργία του και τους ανεκτούς περιορισμούς του αλλά και τα όρια αυτών.

(από το επίμετρο του e-book)

Βρείτε το εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ (FacebookInstagramYoutube, Twitter).

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Η σύγκρουση Ανεξάρτητων Αρχών και πολιτικής εξουσίας: Εισήγηση στο Συνέδριο “Συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές: Η συμβολή τους σε ένα ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου”, 01-02.11.2023

Ο Ξενοφών Κοντιάδης γράφει για τη σύγκρουση Ανεξάρτητων Αρχών και πολιτικής εξουσίας.

Περισσότερα

“Τηλεκπαίδευση” εν πανδημία

Ο Κώστας Μποτόπουλος αναλύει την απόφαση 50/2021 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), που διαμόρφωσε το πλαίσιο αφενός για τη θέσπιση και λειτουργία της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στις σχολικές μονάδες και αφετέρου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά την τηλεκπαίδευση.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.