Νέα κυκλοφορία: Το δικαίωμα στη ζωή και στο θάνατο, Γιώργος Κατρούγκαλος

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ επανεκδίδουν σε ηλεκτρονική μορφή τη διαχρονικά ενδιαφέρουσα μονογραφία του Γιώργου Κατρούγκαλου, με τίτλο «Το δικαίωμα στη ζωή και στο θάνατο», σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη της κυκλοφορία.

Πρόλογος στη νέα έκδοση: Γιώργος Κατρούγκαλος
Επίμετρο: Ελένη Ρεθυμιωτάκη

Σελ.: 156

Έτος πρώτης κυκλοφορίας: 1994
Επανέκδοση σε e-book ελεύθερης πρόσβασης: 2023

Σε ποιον ανήκει το δικαίωμα και η απόφαση για τη ζωή και τον θάνατο; Στην πολιτεία; Στον θεράποντα γιατρό; Στην αγορά; Ή μήπως σε εμάς τους ίδιους; Η μονογραφία του Γιώργου Κατρούγκαλου είναι σήμερα επίκαιρη περισσότερο από ποτέ. Πολλές βιοϊατρικές τεχνολογίες έχουν σήμερα εγκαθιδρυθεί και ρυθμιστεί, ενώ ταυτόχρονα η σύζευξη κράτους και αγοράς γίνεται όλο και πιο συμπαγής και η ατομοκεντρική προσέγγιση των βιοϊατρικών ζητημάτων συσκοτίζει τις κοινωνικές διαστάσεις τους. Το δικαίωμα στη ζωή εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του σχετικού δημόσιου διαλόγου. Η νομική συζήτηση για το περιεχόμενο, τους φορείς του, τις διακινδυνεύσεις και την προστασία του συμπλέκεται με τη βιοηθική, έναν ακαδημαϊκό στοχασμό, έναν δημόσιο λόγο και αντίλογο, καθώς και μια εναλλακτική ρύθμιση της βιοϊατρικής. Μάλιστα, μετά την πανδημία και τις βιοπολιτικές διαχείρισής της, φαίνεται ότι η ιστορική εξέλιξη των κοινωνικών αντιλήψεων μπορεί όχι μόνο να εμπεδώσει τις κοινωνικές κατακτήσεις αλλά και να δείξει την ευθραυστότητά τους. Ακόμα και όσον αφορά το δικαίωμα στη ζωή και τον αυτοπροσδιορισμό των φορέων του, η πορεία προς την κοινωνική χειραφέτηση παύει να θεωρείται δεδομένη.

Το ανά χείρας βιβλίο αναδεικνύει τη σημασία της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος, τη σύγχρονη αντίληψη για τους φορείς του, τη λειτουργία του και τους ανεκτούς περιορισμούς του αλλά και τα όρια αυτών.

(από το επίμετρο του e-book)

Βρείτε το εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ (FacebookInstagramYoutube, Twitter).

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Υπόμνημα Ένωσης Επιστημόνων Ευρωπαϊκών Σπουδών επί του ν/σ “Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων”

Διαβάστε το υπόμνημα της Ένωσης Επιστημόνων Ευρωπαϊκών Σπουδών για το ν/σ “Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων”

Περισσότερα

Το Σύνταγμα, οι συναθροίσεις και η Εθνική Επιτροπή προστασίας της Δημόσιας Υγείας

Η συνταγματικότητα της απαγόρευσης συναθροίσεων σε όλη την ελληνική επικράτεια για τέσσερεις ημέρες, με προφανή στόχο την μη διεξαγωγή των πορειών της 17.11.2020, παραμένει ένα σύνθετο θέμα, το οποίο, αναμενόμενα, δεν διαλεύκανε η απόφαση της Προέδρου του ΣτΕ επί του αιτήματος προσωρινής διαταγής. Ούτε, όμως, και οι απορριπτικές αποφάσεις επί της αιτήσεων αναστολής, που εκδόθηκαν στις 19.11.2020, από την Ολομέλεια του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, επικεντρώνονται στην ουσία των εκατέρωθεν επιχειρημάτων μιας και ο νομικός συλλογισμός του δικαστηρίου στηρίζεται στο άρθρο 52.6.β’ π.δ. 18/1989 και δη στη συνδρομή επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος.

Περισσότερα

Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ακαδημίας 43 | Αθήνα | 10672
[+30] 210 36 23 089
info@syntagmawatch.gr

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.