Search
Close this search box.

Νέα κυκλοφορία: e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ | Τεύχος 6, Απρίλιος – Ιούνιος 2023

Διαβάστε το έκτο τεύχος (Απρίλιος - Ιούνιος 2023) του ηλεκτρονικού περιοδικού Δημοσίου Δικαίου ελεύθερης πρόσβασης e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Το έκτο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού Δημοσίου Δικαίου ελεύθερης πρόσβασης e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ
μόλις κυκλοφόρησε.

Τεύχος 6 (Απρίλιος – Ιούνιος 2023)

ISSN: 2732-9666
Σελ.: 186
Έτος κυκλοφορίας: 2023

To 6ο τεύχος του e-Πολιτεία κυκλοφορεί σε ελεύθερη πρόσβαση με πλούσια και επίκαιρη ύλη στο πεδίο του δημοσίου δικαίου.

Στις Παρεμβάσεις, ο Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θέτει, με αφορμή την αντιφώνησή του στην τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το ζήτημα της απονομής της δικαιοσύνης στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Στο πλούσιο αφιέρωμά μας στην πιλοτική δίκη ενώπιον των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων αναδεικνύεται η συγκριτική προσέγγιση στα κείμενα της Θεολογίας Γναρδέλλη, της Ευδοξίας Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, του Κυριάκου Παπανικολάου και της Μαίρης Σταματοπούλου.

Ο Κωνσταντίνος Γώγος αναλύει τον δικαστικό έλεγχο της επιλογής διευθυντικών στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση, η Ευαγγελία Παυλίδου την αρμοδιότητα έκδοσης διοικητικών πράξεων και την εκδίκαση διοικητικών διαφορών και ο Θανάσης Ξηρός το εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση από το 1975 έως το 2019. Στις μελέτες συνταγματικού δικαίου, η Elena Simina Tanasescu μάς ξεναγεί στην επίδραση της πανδημίας στο ρουμανικό Σύνταγμα και η Ναταλία Πάνου στην έννοια της «ευαλωτότητας» στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη (μετα;)πανδημική εποχή.

Στο τεύχος θα βρείτε ακόμη σχολιασμένες αποφάσεις του ΔΕΕ, του Supreme Court των ΗΠΑ και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Συνταγματικό μας Χρονικό, καθώς και τη βιβλιοπαρουσίαση της Ευγενίας Πρεβεδούρου για το συλλογικό έργο Ηandbuch des Verwaltungsrechts των καθηγητών Wolfgang Kahl και Markus Ludwigs.

Ευχαριστούμε θερμά τους/ις συγγραφείς για τη στήριξη που παρέχουν στο περιοδικό και αναμένουμε τις συμβολές σας για το 7ο τεύχος, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2023.

Η Συντακτική Επιτροπή

Βρείτε το εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ (FacebookInstagramYoutube, Twitter).

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

/Αφιέρωμα/ 230 χρόνια μετά την επίδραση της Γαλλικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που ψηφίστηκε από τη Γαλλική Συντακτική Συνέλευση στις 26 Αυγούστου του 1789, κατοχύρωνε ρητά για την νεοδιαμορφωθείσα τότε αστική τάξη ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα που ως τότε είχαν καταπατηθεί βίαια από την εξουσία του απολυταρχικού μοναρχικού καθεστώτος. Η Διακήρυξη μαζί με το πρώτο βραχύβιο Σύνταγμα της Γαλλίας το 1791 αναμόρφωσαν και προώθησαν με επαναστατικό τρόπο τις κανονιστικές απαιτήσεις της έννομης τάξης εντός ενός αξιακού κράτους δικαίου.

Περισσότερα

Υποχρεωτικότητα του εμβολίου και διοικητικά πρόστιμα με ηλικιακό κριτήριο (Άποψη ΙΙ)

Ο Ξενοφών Κοντιάδης και η Αλκμήνη Φωτιάδου εξετάζουν το μέτρο της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού άνω των 60 ετών, που εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός. Είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και την αρχή της αναλογικότητας; Είναι πρόσφορο και τελικά αποτελεσματικό;

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.