Search
Close this search box.

Νέα κυκλοφορία: e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ | Τεύχος 6, Απρίλιος – Ιούνιος 2023

Διαβάστε το έκτο τεύχος (Απρίλιος - Ιούνιος 2023) του ηλεκτρονικού περιοδικού Δημοσίου Δικαίου ελεύθερης πρόσβασης e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Το έκτο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού Δημοσίου Δικαίου ελεύθερης πρόσβασης e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ
μόλις κυκλοφόρησε.

Τεύχος 6 (Απρίλιος – Ιούνιος 2023)

ISSN: 2732-9666
Σελ.: 186
Έτος κυκλοφορίας: 2023

To 6ο τεύχος του e-Πολιτεία κυκλοφορεί σε ελεύθερη πρόσβαση με πλούσια και επίκαιρη ύλη στο πεδίο του δημοσίου δικαίου.

Στις Παρεμβάσεις, ο Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θέτει, με αφορμή την αντιφώνησή του στην τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το ζήτημα της απονομής της δικαιοσύνης στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Στο πλούσιο αφιέρωμά μας στην πιλοτική δίκη ενώπιον των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων αναδεικνύεται η συγκριτική προσέγγιση στα κείμενα της Θεολογίας Γναρδέλλη, της Ευδοξίας Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, του Κυριάκου Παπανικολάου και της Μαίρης Σταματοπούλου.

Ο Κωνσταντίνος Γώγος αναλύει τον δικαστικό έλεγχο της επιλογής διευθυντικών στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση, η Ευαγγελία Παυλίδου την αρμοδιότητα έκδοσης διοικητικών πράξεων και την εκδίκαση διοικητικών διαφορών και ο Θανάσης Ξηρός το εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση από το 1975 έως το 2019. Στις μελέτες συνταγματικού δικαίου, η Elena Simina Tanasescu μάς ξεναγεί στην επίδραση της πανδημίας στο ρουμανικό Σύνταγμα και η Ναταλία Πάνου στην έννοια της «ευαλωτότητας» στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη (μετα;)πανδημική εποχή.

Στο τεύχος θα βρείτε ακόμη σχολιασμένες αποφάσεις του ΔΕΕ, του Supreme Court των ΗΠΑ και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Συνταγματικό μας Χρονικό, καθώς και τη βιβλιοπαρουσίαση της Ευγενίας Πρεβεδούρου για το συλλογικό έργο Ηandbuch des Verwaltungsrechts των καθηγητών Wolfgang Kahl και Markus Ludwigs.

Ευχαριστούμε θερμά τους/ις συγγραφείς για τη στήριξη που παρέχουν στο περιοδικό και αναμένουμε τις συμβολές σας για το 7ο τεύχος, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2023.

Η Συντακτική Επιτροπή

Βρείτε το εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ (FacebookInstagramYoutube, Twitter).

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Beat στον Ανταγωνισμό

Τα ζητήματα τα οποία θέτει η πρόσφατη «προσφυγή» της εταιρίας Beat στην Επιτροπή Ανταγωνισμού συνδέονται, από άποψη δημοσίου δικαίου, κυρίως με τα όρια του δικαστικού ελέγχου: πώς και με ποια κριτήρια κρίνονται, ενόψει του άρθρου 5 παρ. 1 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την ελευθερία οικονομικής, άρα και επιχειρηματικής, δραστηριότητας, οι όροι μιας τέτοιας δραστηριότητας και ως πού μπορεί να φτάσει ο κρατικός έλεγχος.

Περισσότερα

Tsatsos Foundation Forum 2022: Ομότεχνοι και φίλοι μιλούν για τον Δημήτρη Τσάτσο (video)

Με συντονιστές τον Παύλο Τσίμα και τον Δημήτρη Χαραλάμπη, οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Αναστάσιος Ιωάννης Δ. Μεταξάς, Μαρία Μουσμούτη, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Βασίλειος Σκουρής και Γιώργος Σωτηρέλης θυμούνται στιγμές από την κοινή τους πορεία με τον Δημήτρη Τσάτσο και υπογραμμίζουν τη σημασία της σκέψης και του έργου του.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.