Μπορούν να εισέλθουν τα αστυνομικά όργανα σε ιδιωτική κατοικία, όπου έχει καταγγελθεί διατάραξη κοινής ησυχίας, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας;

Ο Κώστας Μποτόπουλος απαντά σε ερώτημα πολίτη σχετικά με τη δικαιοδοσία των αστυνομικών οργάνων σε ιδιωτικό χώρο, όπου καταγγέλλεται διατάραξη κοινής ησυχίας.

Ερώτημα Πολίτη:

Σε περίπτωση διατάραξης της κοινής ησυχίας λόγω τέλεσης πάρτυ στον εξωτερικό χώρο γειτονικής στη δική μου ιδιωτικής κατοικίας (βίλας), η οποία ενοικιάζεται σε τουρίστες ως τουριστική επιπλωμένη έπαυλη, έχουν δικαίωμα τα αστυνομικά όργανα, τα οποία καλούνται λόγω της διατάραξης, να εισέλθουν στη βίλα χωρίς την έγκριση των τουριστών-ενοίκων (καθώς αυτή δεν δίνεται) και χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας και να ενεργήσουν ό,τι απαιτείται, ούτως ώστε να σταματήσει άμεσα η μουσική (π.χ. κατάσχεση του ηχείου), τηρώντας βεβαίως την αρχή της αναλογικότητας κλπ; 

Στην περίπτωση που η απάντησή σας είναι αρνητική (σύμφωνα με το άρθρο 9 Σ και τις διατάξεις 253 επ. ΚΠΔ απαγορεύεται στους αστυνομικούς η είσοδος στη βίλα χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας), με ποιο ένδικο μέσο μπορώ να ζητήσω από το κράτος να εξασφαλίσει την προστασία της υγείας μου; Πώς μπορώ να ζητήσω από το κράτος να ενεργήσει ώστε να παύσει η ηχορύπανση (π.χ. να λάβει μέτρα, ούτως ώστε να βρίσκεται επί τόπου ένας δικαστικός λειτουργός, ο οποίος θα προβεί μαζί με τους αστυνομικούς στη βίλα);

Απάντηση:

Τόσο το άρθρο 9 του Συντάγματος περί προστασίας του οικογενειακού ασύλου, όσο και το άρθρο 253 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφέρονται σε περιπτώσεις έρευνας εντός ιδιωτικής κατοικίας εκ μέρους διωκτικών ή ανακριτικών Αρχών. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται πράγματι η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής Αρχής. Δεν ισχύει το ίδιο, γιατί δεν αποτελεί “έρευνα”, για τη διατάραξη κοινής ησυχίας, όπως στην περίπτωση που περιγράφεται στην ερώτηση. Η κλήση της αστυνομικής Αρχής από ενοχλούμενο περίοικο και η εκ μέρους των οργάνων της τάξης απαίτηση να σταματήσει η διατάραξη, δεν απαιτεί “συγκατάθεση” με οποιοδήποτε τρόπο του προκαλούντα τη διατάραξη. Το γεγονός ότι, στο παράδειγμα του ερωτήματος, “ενοχλών” είναι αλλοδαπός που νοικιάζει προσωρινά το διαμέρισμα (Airbnb ή με άλλο παρόμοιο τρόπο) δεν έχει επιρροή ούτε ως προς τη διαδικασία ούτε ως προς την υποχρέωση συμμόρφωσης.

Κώστας Μποτόπουλος
Συνταγματολόγος, Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Η δημοσιογραφική ελευθερία και οι εχθροί της (video)

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το Syntagma Watch συνδιοργάνωσαν, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, δημόσια συζήτηση για τα εμπόδια στην ελεύθερη δημοσιογραφία και την επίδρασή τους στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και την ποιότητα της ενημέρωσης.

Περισσότερα

Σβήνουμε το στίγμα. Στον λόγο μας: Συνέντευξη της Δρ. Μ. Μουσμούτη

Ακούστε τι είπε η Δρ. Μ. Μουσμούτη για τις εκδόσεις του προγράμματος “Σβήνουμε το Στίγμα. Στον λόγο μας”, που προωθεί τον συμπεριληπτικό & αντιστιγματιστικό λόγο και την καταπολέμηση του στίγματος ψυχικής υγείας, στην εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου “Athens Calling” στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Περισσότερα

Εμβολιασμός και Σύνταγμα

Υπό συνθήκες πανδημίας, το κράτος θα μπορούσε να επιβάλει τον εμβολιασμό, με όρους γενικής υποχρέωσης όλου του πληθυσμού; Θα μπορούσε να υποχρεώσει ο εργοδότης, χωρίς προηγούμενη κρατική ρύθμιση, τους εργαζόμενους σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις να εμβολιαστούν, ασκώντας το διευθυντικό δικαίωμα; Ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου- Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου, Ξενοφώντας Κοντιάδης, εξετάζει τις συνταγματικές όψεις του ζητήματος και απαντά στα σύνθετα ερωτήματα που εγείρονται.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.