Μπορεί ο εργοδότης να υποχρεώσει εργαζομένους του να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό;

Έχει δικαίωμα ο εργοδότης να υποχρεώσει εργαζομένους του να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό; Αν ναι, ποιον επιβαρύνουν τα έξοδα; Ο Δικηγόρος-Εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, απαντά.

Ερώτημα Πολίτη:

Θα ήθελα να ρωτήσω αν, στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου, μπορεί ο εργοδότης να υποχρεώσει εργαζομένους να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό. Αν ναι, ποιον επιβαρύνουν τα έξοδα;

Απάντηση:

Καταρχήν η υποχρέωση σε υποβολή test covid μπορεί να προβλέπεται από σχετική υπουργική απόφαση, όπως στην περίπτωση των εργαζόμενων σε τηλεοπτικούς  σταθμούς, μουσικά πλατό κτλ. Ειδάλλως, ο εργοδότης μπορεί να αιτηθεί την υποβολή του εργαζόμενου σε τεστ covid, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης εργατικής νομοθεσίας που θεσπίζουν την υποχρέωση του εργοδότη στη  λήψη και εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας έναντι των εργαζομένων του. Ωστόσο, δεν μπορεί να δοθεί μία απόλυτη ή μονοσήμαντη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Πάντοτε, η υποχρεωτική υποβολή του  εργαζόμενου σε τεστ covid πρέπει να σταθμίζεται και να ελέγχεται με την αρχή της αναλογικότητας, με δεδομένο ότι στην κατάφαση της υποχρεωτικότητας, πραγματοποιείται επέμβαση και περιορισμός στο δικαίωμα του ατόμου στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, αλλά και στο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής του και συνακόλουθα της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως είναι τα δεδομένα υγείας. Ζητήματα, ωστόσο, εγείρονται σχετικά με την υποχρέωση ή μη του εργαζόμενου, όχι μόνο να υποβληθεί αλλά και να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του τεστ covid στον εργοδότη του, αλλά για αυτά θα επανέλθουμε με σχετική αρθρογραφία μας.

Γιάννης Καρούζος
Δικηγόρος-Εργατολόγος

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Οι «έκτακτες καταστάσεις» ως «έκτακτες» ευκαιρίες: Σκέψεις πάνω στο νομικοπολιτικό ζήτημα των συναθροίσεων

Οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις σε συνδυασμό με την καταστολή αποτελούν μια τομή σε εξέλιξη. Στόχος είναι να περιοριστεί τελικά η δυνατότητα διεκδίκησης. Με αυτόν τον τρόπο οι εκάστοτε «έκτακτες» καταστάσεις αξιοποιούνται ως «έκτακτες» ευκαιρίες για τους διαμορφωτές και εφαρμοστές του νόμου.

Περισσότερα

Οι νέες διατάξεις για την προστασία προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων (Νόμος 4624/2019)

Μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Νόμου 4624/2019 η ελληνική έννομη τάξη ευθυγραμμίζεται επισήμως με το ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας δεδομένων, ενσωματώνοντας στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία 680/2016 της Ε.Ε. Μάλιστα, η απόφαση του νομοθέτη να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο ειδικές διατάξεις για την προστασία δεδομένων στο πλαίσιο απασχόλησης, σε μία εποχή που η τεχνολογία παρέχει εξελιγμένες δυνατότητες παρακολούθησης, αποτελεί ένα βήμα προς θετική κατεύθυνση.

Περισσότερα

Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ακαδημίας 43 | Αθήνα | 10672
[+30] 210 36 23 089
info@syntagmawatch.gr

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.