Search
Close this search box.
Ο Δημήτρης Τσάτσος δεν υπήρξε μόνο πανεπιστημιακός δάσκαλος και ενεργός πολιτικός, αλλά ένας διανοούμενος που παρενέβαινε επίμονα στον δημόσιο διάλογο, συχνά διαμορφώνοντας τη θεματολογία του.

Πριν από 10 ακριβώς χρόνια, στις 24 Απριλίου 2010, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας συνταγματολόγος και πολιτικός Δημήτρης Τσάτσος. Ο Δημήτρης Τσάτσος δεν υπήρξε μόνο πανεπιστημιακός δάσκαλος και ενεργός πολιτικός, αλλά ένας διανοούμενος που παρενέβαινε επίμονα στον δημόσιο διάλογο, συχνά διαμορφώνοντας τη θεματολογία του. Η «Πολιτεία» του καθηγητή Δημήτρη Θ. Τσάτσου είναι γνωστή, όπως και ο βίος του. Υπήρξε δημόσιος άνδρας απαράμιλλης ζωτικότητας, με δημόσιο λόγο, ακαδημαϊκό, θεσμικό και κοινωνικό, που ήταν πάντοτε κλασικός, επίκαιρος και κριτικός. Καταξιώθηκε σε ακαδημαϊκά, εθνικά, αλλοδαπά και υπερεθνικά fora. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε εδώ ειδικότερες πληροφορίες για την προσωπικότητά του, για την επιστημονική παραγωγή του, για την πολιτειακή, πολιτική και ευρωπαϊκή έκφανσή της, αφού αυτές ανευρίσκονται πληθωρικά σε εγκυκλοπαίδειες και στο διαδίκτυο.

Άλλωστε ο Δ. Τσάτσος είχε τη χαρά να απολαύσει τον δημόσιο ακαδημαϊκό έπαινο πολλαπλώς: τόσο κατά τις τέσσερις αναγορεύσεις του σε επίτιμο διδάκτορα ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων όσο και κατά την επίδοση των δύο ογκωδών τόμων επιστημονικών μελετών που συντάχθηκαν προς τιμήν του, επ’ ευκαιρία των εβδομηκοστών γενεθλίων του, ένα γερμανικό («Festschrift fur Dimitris Th. Tsatsos», 2003) και ένα ελληνικό («Σύνταγμα, Ελληνική Πολιτεία, Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία, Αφιέρωμα στον Δημήτρη Θ. Τσάτσο», 2004). Είχε επίσης τη χαρά να απολαύσει τον «έπαινο του δήμου» που του αποδόθηκε κατά τη βράβευσή του με το Βραβείο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και με τον Μεγαλόσταυρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, που ο Δημήτρης Τσάτσος ίδρυσε το 1995, είχε προγραμματίσει τη διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου αυτές τις μέρες για να τιμήσει τη μνήμη του. Η πανδημία ανέβαλε τα σχέδια αυτά. Όμως απευθύνουμε πρόσκληση σε ομότεχνους και φίλους του να μας στείλουν ένα σύντομο κείμενο (στο centre@cecl.gr) για την προσωπικότητα ή το έργο του, που θα αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του Ιδρύματος και της πλατφόρμας SyntagmaWatch.gr. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε την ευκαιρία να τιμήσουμε αυτή την επέτειο όπως αρμόζει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Θ. & Δ. Τσάτσου

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ο αείμνηστος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Δημήτρης Τσάτσος, αναλύει τη δημοκρατία και τις παθογένειές της, την επαγγελματικοποίηση (ιδιωτικοποίηση) της πολιτικής, τις έννοιες του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου, τη σχέση μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, τον ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της αντίληψης του πολίτη για τις θεσμικές και πολιτικές εξελίξεις… ζητήματα που παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα.
(Πηγή: Αποσπάσματα από την εκπομπή της ΕΡΤ ΡΙΜΕΪΚ με τη Ρένα Θεολογίδου).

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Για τη συνταγματικότητα του αποκλεισμού εκλογικών συνδυασμών των καταδικασμένων διευθυντών της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” (Άποψη ΙΙ)

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης σχολιάζει τη συνταγματικότητα του αποκλεισμού εκλογικών συνδυασμών καταδικασμένων ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.