Ιστορική Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου

Η Ενωμένη Ευρώπη έχει γίνει ασπίδα προστασίας του Κράτους Δικαίου και επομένως και της Δημοκρατίας στα επιμέρους κράτη μέλη. Ασπίδα προστασίας που δεν υπήρχε στο παρελθόν.

Στις 24 Ιουνίου 2019 εκδόθηκε μια χωρίς υπερβολή ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για την απόφαση επί της υποθέσεως Επιτροπή κατά Πολωνίας (C-619/18).

Η Πολωνική κυβέρνηση εφαρμόζοντας την κλασική λαϊκιστική «συνταγή» που συνίσταται στο  να πλήττονται  οι  ανεξάρτητοι  θεσμοί  και τα αντίβαρα εξουσίας, που θέτουν δικαιοκρατικούς φραγμούς στο έργο  μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας που αυθαιρετεί, θεσμοθέτησε νομοθετικά μέτρα πρόωρης  συνταξιοδότησης των υπηρετούντων δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας και διόρισε ακολούθως νέους στην θέση τους, αλλοιώνοντας έτσι την σύνθεση του.

Η Ευρωπαϊκή όμως Επιτροπή δεν άφησε τους Πολωνούς δικαστές και τον πολωνικό λαό αβοήθητους στην τύχη τους. Προσέφυγε κατά της Πολωνίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβάλλοντας ότι τα μέτρα αυτά της πολωνικής κυβέρνησης παραβιάζουν την αρχή του Κράτους Δικαίου, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο πρωτογενές Ευρωπαϊκό Ενωσιακό Δίκαιο.

Η Ενωμένη Ευρώπη έχει με τον τρόπο αυτό γίνει ασπίδα προστασίας του Κράτους Δικαίου και επομένως και της Δημοκρατίας στα επιμέρους κράτη μέλη. Ασπίδα προστασίας που δεν υπήρχε στο παρελθόν.

Χρήστος Ράμμος
Πρόεδρος Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.)


Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Απονομή Βραβείου “Δημήτρης Τσάτσος” 2025

Παρακολουθήστε την απονομή του Βραβείου “Δημήτρης Τσάτσος” στην Καθηγήτρια Συγκριτικού Συνταγματικού Δικαίου του Central European University, Renata Uitz, που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου, στις 2 Απριλίου 2025

Περισσότερα

Ανεξαρτησία της δικαιοσύνης / Δεκάλεπτα Μαθήματα για το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ (50ο video-podcast)

Στο 50ο Βίντεο-Μάθημα της ειδικής εκπαιδευτικής ενότητας Δεκάλεπτα Μαθήματα για το Σύνταγμα & την ΕΣΔΑ, ο Κωνσταντίνος Γώγος αναλύει το άρθρο 87 του Συντάγματος σχετικά με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Περισσότερα

Δελτίο Τύπου: Ειδικό Αφιέρωμα “Δημήτρης Τσάτσος”

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο του κύκλου “Ειδικά Αφιερώματα”, διοργανώνει εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του Δημήτρη Τσάτσου την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 και ώρα 19:00 στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή των Ελλήνων.

Περισσότερα

Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ακαδημίας 43 | Αθήνα | 10672
[+30] 210 36 23 089
info@syntagmawatch.gr

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.