Είναι ορθή η αναγραφή του θρησκεύματος στο σχολικό απολυτήριο;

Από συνταγματική άποψη η θρησκευτική ελευθερία και η πληροφοριακή αυτοδιάθεση παραβιάζονται όταν δεν μπορεί κανείς να πάρει τίτλο σπουδών αν δεν φανερώσει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια γυμνασίου και λυκείου συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η είδηση αυτή θα έπρεπε να προκαλεί απορία στον πολίτη ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου. Τι δουλειά έχει το θρήσκευμα σε ένα δημόσιο έγγραφο που πιστοποιεί την επιτυχή ολοκλήρωση ενός κύκλου σπουδών και συνοδεύει έναν άνθρωπο σε όλη του τη ζωή; Η προφανής απάντηση είναι «καμία».

Η αναγραφή μιας πληροφορίας που δεν έχει σχέση με τον σκοπό του εγγράφου φαίνεται εντελώς ανορθολογική. Είναι όμως και ανώδυνη; Γνωρίζοντας ότι οι περισσότερες νομικές ρυθμίσεις που αφορούν την ισότητα και τις απαγορεύσεις των διακρίσεων περιλαμβάνουν και τις διακρίσεις λόγω θρησκεύματος, η αναγραφή του σε ένα έγγραφο που καλείται κανείς να καταθέσει όταν αναζητεί εργασία φαίνεται ότι διευκολύνει να γίνονται διακρίσεις στην πράξη.

Το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και του αυτοπροσδιορισμού

Από συνταγματική άποψη η θρησκευτική ελευθερία και η πληροφοριακή αυτοδιάθεση παραβιάζονται όταν δεν μπορεί κανείς να πάρει τίτλο σπουδών αν δεν φανερώσει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Άλλωστε, η θρησκεία αποτελεί ευαίσθητο δεδομένο, η επεξεργασία του οποίου εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Υπάρχει κάποιο αντεπιχείρημα; Υπάρχει κάποιο δικαίωμα του πολίτη να δηλώνει το θρήσκευμά του στο απολυτήριό του; Η θρησκευτική ελευθερία και η ελευθερία της έκφρασης περιλαμβάνουν τόσο την αρνητική διάστασή τους (να μην δηλώσω κάτι) όσο και τη θετική (να δηλώσω κάτι).

Μπορεί κανείς να απαιτήσει να αναγραφεί το θρήσκευμά του (ή ό,τι άλλο τον αυτοπροσδιορίζει) σε δημόσια έγγραφα όπως η ταυτότητα, οι τίτλοι σπουδών ή τα γραπτά των εξετάσεων; Τα δικαιώματα αυτά δεν είναι απεριόριστα.

Άλλωστε, η απαίτηση αυτή φαίνεται να είναι ένας παράδοξος τρόπος ενάσκησης του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας και του αυτοπροσδιορισμού. Εξυπηρετείται κάποιο δημόσιο συμφέρον όταν το κράτος απαιτεί να δηλωθεί το θρήσκευμα όσων τελειώνουν επιτυχώς το γυμνάσιο ή το λύκειο; Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ποιο θα ήταν αυτό το συμφέρον σε μια φιλελεύθερη και δημοκρατική πολιτεία.

Αλκμήνη Φωτιάδου
Συνταγματολόγος (Διδάκτωρ Νομικής), Δικηγόρος

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Ο κόσμος μετά τον Covid-19

Με τη συμμετοχή νομικών, ακαδημαϊκών, καθηγητών, δημοσιογράφων
πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου-Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου με θέμα: «Ο κόσμος μετά τον Covid-19».

Περισσότερα

Σύνταγμα και Πανδημία: Δικαιώματα και Αλληλεγγύη (video-podcast)

Στο 10ο βίντεο του αφιερώματος «Σύνταγμα και Πανδημία» ο Παύλος Ελευθεριάδης (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και η Αλκμήνη Φωτιάδου (Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος) συζητούν για τα δικαιώματα και την αλληλεγγύη στο πλαίσιο των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της διασποράς του Covid-19.

Περισσότερα

Η έννομη προστασία του παιδιού: Η προστασία από την παιδική εργασία

Σε αντίθεση με άλλες ομάδες προσώπων, τα παιδιά δεν έχουν – ή έχουν περιορισμένη – ικανότητα, από μόνα τους, να διεκδικήσουν δικαιώματα για τον εαυτό τους. Αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μπαίνουν στην άκρη ή σε παρένθεση τα δικαιώματά τους, αλλά είναι πρόσθετος λόγος για να επαγρυπνούν οι αρμόδιες αρχές ως προς την τήρηση του νόμου και να ενεργοποιούνται οι κατάλληλοι προστατευτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Περισσότερα