ΗΠΑ 2020: Παραπομπή, αθώωση, θεσμική υπονόμευση

Η δίωξη του Τραμπ επιτείνει ακόμα περισσότερο την πόλωση και τον διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας. Οι κατηγορίες εναντίον του είναι αξιόπιστες. Η αθώωσή του υπονομεύει το κύρος των θεσμών και επιτείνει την ταύτιση του κόμματος του Λίνκολν με τον Τραμπ.

Ο Πρόεδρος Τραμπ παραπέμφθηκε από τη Βουλή να δικαστεί από τη Γερουσία, σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα. Είναι ο τρίτος μόλις πρόεδρος στην ιστορία των Η.Π.Α. που παραπέμπεται. Οι προηγούμενοι δυο αθωώθηκαν στη Γερουσία. Ένας τέταρτος, ο Ρίτσαρντ Νίξον, παραιτήθηκε πριν παραπεμφθεί. Είναι η πρώτη φορά που η παραπομπή συμπίπτει με ένα εκλογικό έτος, το 2020.

Ο Τραμπ μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένος. Κανένας Ρεπουμπλικάνος βουλευτής δεν ψήφισε υπέρ της παραπομπής του. Η απόφαση της Βουλής παρέμεινε απόλυτα κομματική. Την επέβαλε η πλειοψηφία των Δημοκρατικών, όπως αναμένονταν. Ωστόσο, στη Γερουσία η πλειοψηφία ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους. Η καταδίκη του Τραμπ χρειάζεται είκοσι Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να αλλαξοπιστήσουν. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει πει ότι θα το κάνει, παρά τη γκρίνια 2-3 εξ αυτών. Άρα, η δίκη αναμένεται να είναι σύντομη και όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη για τον Τραμπ και η τελική απόφαση, βασισμένη στις υπάρχουσες κομματικές ισορροπίες, αθωωτική.

Κανείς δεν ξέρει τι συνέπειες θα έχει αυτό στην προεδρική αναμέτρηση του 2020. Η απαγγελία συγκεκριμένων κατηγοριών θα υπονομεύσει το κύρος του Τραμπ ή η αναμενόμενη αθώωσή του θα ανανεώσει τη δημοτικότητά του ως του λαϊκιστή πολέμιου των ελίτ της Ουάσιγκτον; Προς το παρόν, μπορεί να αισιοδοξεί χάρη στην καλή πορεία της αμερικανικής οικονομίας, την αδυναμία, προς το παρόν, των Δημοκρατικών να συσπειρωθούν γύρω από έναν αξιόπιστο υποψήφιο και στο πλεονέκτημα της επανεκλογής (incumbency).

Το βέβαιο είναι ότι η δίωξη του Τραμπ επιτείνει ακόμα περισσότερο την πόλωση και τον διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας. Οι κατηγορίες εναντίον του είναι αξιόπιστες. Η αθώωσή του υπονομεύει το κύρος των θεσμών και επιτείνει την ταύτιση του κόμματος του Λίνκολν με τον Τραμπ.

Δημήτρης Καιρίδης
Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων,
Βουλευτής, ΝΔ, Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Η συνταγματικότητα της απαγορεύσεως εισόδου στη σχολική τάξη χωρίς μάσκα

Η υποχρέωση χρήσεως μάσκας στα σχολεία είναι απότοκη της σταθμίσεως του δικαιώματος στην υγεία, την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, την ελευθερία κινήσεων και του δικαιώματος στην εκπαίδευση. Κανένα από τα ανωτέρω δικαιώματα δεν είναι απόλυτα, αλλά επιδέχονται περιορισμούς, αρκεί να μη θίγεται ο πυρήνας τους. Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας κρίνεται ότι δεν παραβιάζει τον πυρήνα του δικαιώματος στην εκπαίδευση.

Περισσότερα

Υπερασπίζοντας την αναλογικότητα: Πανδημία και η χρήση μάσκας στα σχολεία

Τα μέτρα της Πολιτείας δεν μπορεί να θεωρούνται από ορισμένους «βασιλικότερους του βασιλέως» ανέλεγκτα, ακριβώς επειδή σε μια δημοκρατική κοινωνία οποιοσδήποτε περιορισμός των δικαιωμάτων παραμένει επώδυνος, ακόμη και σε καιρούς πανδημίας.

Περισσότερα