Search
Close this search box.

ΗΠΑ 2020: Παραπομπή, αθώωση, θεσμική υπονόμευση

Η δίωξη του Τραμπ επιτείνει ακόμα περισσότερο την πόλωση και τον διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας. Οι κατηγορίες εναντίον του είναι αξιόπιστες. Η αθώωσή του υπονομεύει το κύρος των θεσμών και επιτείνει την ταύτιση του κόμματος του Λίνκολν με τον Τραμπ.

Ο Πρόεδρος Τραμπ παραπέμφθηκε από τη Βουλή να δικαστεί από τη Γερουσία, σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα. Είναι ο τρίτος μόλις πρόεδρος στην ιστορία των Η.Π.Α. που παραπέμπεται. Οι προηγούμενοι δυο αθωώθηκαν στη Γερουσία. Ένας τέταρτος, ο Ρίτσαρντ Νίξον, παραιτήθηκε πριν παραπεμφθεί. Είναι η πρώτη φορά που η παραπομπή συμπίπτει με ένα εκλογικό έτος, το 2020.

Ο Τραμπ μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένος. Κανένας Ρεπουμπλικάνος βουλευτής δεν ψήφισε υπέρ της παραπομπής του. Η απόφαση της Βουλής παρέμεινε απόλυτα κομματική. Την επέβαλε η πλειοψηφία των Δημοκρατικών, όπως αναμένονταν. Ωστόσο, στη Γερουσία η πλειοψηφία ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους. Η καταδίκη του Τραμπ χρειάζεται είκοσι Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να αλλαξοπιστήσουν. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει πει ότι θα το κάνει, παρά τη γκρίνια 2-3 εξ αυτών. Άρα, η δίκη αναμένεται να είναι σύντομη και όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη για τον Τραμπ και η τελική απόφαση, βασισμένη στις υπάρχουσες κομματικές ισορροπίες, αθωωτική.

Κανείς δεν ξέρει τι συνέπειες θα έχει αυτό στην προεδρική αναμέτρηση του 2020. Η απαγγελία συγκεκριμένων κατηγοριών θα υπονομεύσει το κύρος του Τραμπ ή η αναμενόμενη αθώωσή του θα ανανεώσει τη δημοτικότητά του ως του λαϊκιστή πολέμιου των ελίτ της Ουάσιγκτον; Προς το παρόν, μπορεί να αισιοδοξεί χάρη στην καλή πορεία της αμερικανικής οικονομίας, την αδυναμία, προς το παρόν, των Δημοκρατικών να συσπειρωθούν γύρω από έναν αξιόπιστο υποψήφιο και στο πλεονέκτημα της επανεκλογής (incumbency).

Το βέβαιο είναι ότι η δίωξη του Τραμπ επιτείνει ακόμα περισσότερο την πόλωση και τον διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας. Οι κατηγορίες εναντίον του είναι αξιόπιστες. Η αθώωσή του υπονομεύει το κύρος των θεσμών και επιτείνει την ταύτιση του κόμματος του Λίνκολν με τον Τραμπ.

Δημήτρης Καιρίδης
Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων,
Βουλευτής, ΝΔ, Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Νέα κυκλοφορία: Ανατροπές – Πρόοδος και αναθεωρητισμός με πρωταγωνιστή το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ιωάννης Σαρμάς

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ παρουσιάζουν, σε μορφή e-book ελεύθερης πρόσβασης, τη νέα μονογραφία του Επίτιμου Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου & τ. Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, με τίτλο «Ανατροπές – Πρόοδος και αναθεωρητισμός με πρωταγωνιστή το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Περισσότερα

Περί εκλογικών συστημάτων: το πρόσφατο παράδειγμα των αγγλικών και γαλλικών εκλογών

Ο Αποστόλης Βλαχογιάννης γράφει για την επιρροή του εκλογικού συστήματος στις πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων και τελικά στο εκλογικό αποτέλεσμα, με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.