ΗΠΑ 2020: Παραπομπή, αθώωση, θεσμική υπονόμευση

Η δίωξη του Τραμπ επιτείνει ακόμα περισσότερο την πόλωση και τον διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας. Οι κατηγορίες εναντίον του είναι αξιόπιστες. Η αθώωσή του υπονομεύει το κύρος των θεσμών και επιτείνει την ταύτιση του κόμματος του Λίνκολν με τον Τραμπ.

Ο Πρόεδρος Τραμπ παραπέμφθηκε από τη Βουλή να δικαστεί από τη Γερουσία, σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα. Είναι ο τρίτος μόλις πρόεδρος στην ιστορία των Η.Π.Α. που παραπέμπεται. Οι προηγούμενοι δυο αθωώθηκαν στη Γερουσία. Ένας τέταρτος, ο Ρίτσαρντ Νίξον, παραιτήθηκε πριν παραπεμφθεί. Είναι η πρώτη φορά που η παραπομπή συμπίπτει με ένα εκλογικό έτος, το 2020.

Ο Τραμπ μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένος. Κανένας Ρεπουμπλικάνος βουλευτής δεν ψήφισε υπέρ της παραπομπής του. Η απόφαση της Βουλής παρέμεινε απόλυτα κομματική. Την επέβαλε η πλειοψηφία των Δημοκρατικών, όπως αναμένονταν. Ωστόσο, στη Γερουσία η πλειοψηφία ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους. Η καταδίκη του Τραμπ χρειάζεται είκοσι Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να αλλαξοπιστήσουν. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει πει ότι θα το κάνει, παρά τη γκρίνια 2-3 εξ αυτών. Άρα, η δίκη αναμένεται να είναι σύντομη και όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη για τον Τραμπ και η τελική απόφαση, βασισμένη στις υπάρχουσες κομματικές ισορροπίες, αθωωτική.

Κανείς δεν ξέρει τι συνέπειες θα έχει αυτό στην προεδρική αναμέτρηση του 2020. Η απαγγελία συγκεκριμένων κατηγοριών θα υπονομεύσει το κύρος του Τραμπ ή η αναμενόμενη αθώωσή του θα ανανεώσει τη δημοτικότητά του ως του λαϊκιστή πολέμιου των ελίτ της Ουάσιγκτον; Προς το παρόν, μπορεί να αισιοδοξεί χάρη στην καλή πορεία της αμερικανικής οικονομίας, την αδυναμία, προς το παρόν, των Δημοκρατικών να συσπειρωθούν γύρω από έναν αξιόπιστο υποψήφιο και στο πλεονέκτημα της επανεκλογής (incumbency).

Το βέβαιο είναι ότι η δίωξη του Τραμπ επιτείνει ακόμα περισσότερο την πόλωση και τον διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας. Οι κατηγορίες εναντίον του είναι αξιόπιστες. Η αθώωσή του υπονομεύει το κύρος των θεσμών και επιτείνει την ταύτιση του κόμματος του Λίνκολν με τον Τραμπ.

Δημήτρης Καιρίδης
Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων,
Βουλευτής, ΝΔ, Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Επιμέλεια και επικοινωνία τέκνων και ενδοοικογενειακή βία

Η Αναστασία Γκόνη-Καραμπότσου αναλύει την υπόθεση Angela González Carreño εναντίον Ισπανίας και τα συμπεράσματα της Επιτροπής της Σύμβασης για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών (CEDAW). Με αφορμή την επικείμενη αναθεώρηση του Αστικού Κώδικα, η γράφουσα φωτίζει την κρισιμότητα του ζητήματος της επικοινωνίας και επιμέλειας των τέκνων σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Περισσότερα

Γκόνη-Καραμπότσου Αναστασία

Η Αναστασία Γκόνη – Καραμπότσου είναι δικηγόρος Αθηνών. Έχει ειδικευτεί στα ζητήματα έμφυλης βίας στην Ισπανία (UNED) και είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Συγκριτικών Νομικών Σπουδών της Νομικής σχολής του ΕΚΠΑ. Κύρια επιστημονικά της ενδιαφέροντα είναι η διεθνής και ευρωπαϊκή προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, των παιδιών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και οι φεμινιστικές νομικές σπουδές.

Περισσότερα

Πανεπιστημιακή αστυνομία // Πανεπιστήμιο, Αστυνομία και νομοθέτηση την εποχή της πανδημίας (Άποψη ΙΙ)

Ο Χαράλαμπος Κουρουνδής σχολιάζει το ενδεχόμενο σύστασης Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, που προβλέπεται στο ν/σ του Υπουργείου Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι: «η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι ασύμβατη με τη συνταγματική εγγύηση του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων και εν γένει της ακαδημαϊκής ελευθερίας.»

Περισσότερα