Είναι ανάγκη να ανακοπεί η άνοδος της ακροδεξιάς

Αναδημοσίευση
Οι ακροδεξιές δυνάμεις ανά την Ευρώπη επιδιώκουν τώρα δυναμική παρουσία στις Ευρωεκλογές, φανατίζοντας και συσπειρώνοντας έτσι τους οπαδούς τους. Είναι ανάγκη να ανακοπεί αυτή η πορεία που απειλεί τα μεγάλα κεκτημένα της εποχής µας, ώστε να µη σημειωθεί οπισθοδρόμηση σε σκοτεινές εποχές.

Η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, ανεξάρτητα από τη νομική διάσταση του θέματος, συνιστά, κατά τη γνώμη µου, ηθικό και δημοκρατικό καθήκον του πολίτη για πολλούς λόγους. Οι κυριότεροι: Πρώτον, οι άνθρωποι ζούμε σε κοινωνίες, όχι εκτός αυτών. ∆εν ζούμε στα δάση ή σε σπηλιές. Οι κοινωνίες είναι ο χώρος µας, το σπίτι µας. Κάθε µέλος της κοινωνίας έρχεται σε επαφή µε άλλα, έστω λίγα, µέλη της κοινωνίας, που και αυτά διασυνδέονται µε άλλους κοινωνούς κ.ο.κ. Άρα, τελικά όλοι συνδεόμαστε άμεσα ή έμμεσα µε την κοινωνία, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, είτε το θέλουμε είτε όχι. Γι’ αυτό πρέπει να μην αδιαφορούμε γι’ αυτήν.

Η συνύπαρξη των µελών της κοινωνίας επιβάλλει να επικρατεί το «εμείς» και όχι το «εγώ». Πράγματι, τελικά είναι φαινόμενο εγωισμού η αδιαφορία για την τύχη της κοινωνίας. Όπως είχε πει ο Περικλής στον «Επιτάφιο» για την αθηναϊκή δημοκρατία, εκείνος ο πολίτης που δεν μετέχει στις δημόσιες υποθέσεις δεν θα πρέπει να θεωρηθεί «απράγμων», δηλαδή φιλήσυχος, αλλά «αχρείος», δηλαδή άχρηστος.

Δεύτερον, ειδικά στις Ευρωεκλογές αυτές υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπισθεί η μεγάλη απειλή για την Ευρώπη που προέρχεται από την άκρα Δεξιά. Τα κόμματα του χώρου αυτού έχουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (ακόμη και στις πιο προηγμένες) ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Καλλιεργούν αντιευρωπαϊκές, εθνικιστικές θέσεις και εκφράζουν ρατσιστικές απόψεις, όπως για το Μεταναστευτικό.

Τι συνεπάγεται η αποχή από τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019

Τρεις λόγοι επιβάλλουν τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές της Κυριακή. Στην ουσία περιφρονούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, η κοινωνική αλληλεγγύη και μαζί τους οι κατακτήσεις της εποχής µας στο πεδίο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υφίστανται από τον χώρο αυτό σοβαρά πλήγματα.

Οι ακροδεξιές δυνάμεις ανά την Ευρώπη επιδιώκουν τώρα δυναμική (και σε ποσοστά) παρουσία στις ευρωεκλογές, φανατίζοντας και συσπειρώνοντας έτσι τους οπαδούς τους. Είναι ανάγκη να ανακοπεί αυτή η πορεία που απειλεί τα μεγάλα κεκτημένα της εποχής µας, ώστε να µη σημειωθεί οπισθοδρόμηση σε σκοτεινές εποχές.

Η αποχή από τις Ευρωεκλογές πολιτών που συνειδητοποιούν τον κίνδυνο από τη στάση αυτή της ακροδεξιάς θα είχε ως συνέπεια την άνοδο των ποσοστών της. Αυτό ακριβώς θέλει η ακροδεξιά, που γνωρίζει ότι στους κόλπους της η αποχή θα είναι ελάχιστη. Τρίτον, γι’ αυτούς τους πολίτες που δεν υποστηρίζουν κανένα πολιτικό κόμμα ή, ακόμη, έχουν τελείως αρνητική άποψη για όλα τα κόμματα, η αποχή θα σήμαινε ισοπέδωση όλων των κομμάτων, τα οποία όµως κάθε άλλο παρά τα ίδια είναι.

Οι πολιτικές τους δεν είναι εξίσου επιζήμιες ή µη επιζήμιες για τη χώρα. Οι αποφάσεις τους αναγκαστικά µας αφορούν. Τελικά, δεν πρόκειται παρά για σύγκριση των κοµµάτων. Η αποχή αφήνει στην κρίση των λοιπών πολιτών (που θα ψηφίσουν) την επιλογή, η οποία µπορεί να είναι η χειρότερη και να έχει ως αποτέλεσµα την επικράτηση της πιο αρνητικής, κατά την εκτίµηση του απέχοντος, πολιτικής.

Εδώ ισχύει το λεγόμενο «το µη χείρον βέλτιστον», που θα έπρεπε να καθοδηγήσει την ψήφο αυτής της κατηγορίας των πολιτών. Αυτό είναι το νόημα και η χρησιμότητα της συµµετοχής τους στις Ευρωεκλογές.

Συμπέρασμα: Ενδιαφέρον για την κοινωνία στην οποία αναγκαίως ζούμε και συνυπάρχουμε, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον κίνδυνο της επελαύνουσας άκρας Δεξιάς και αποτροπή επικράτησης εκείνου ή εκείνων των κομμάτων που ο πολίτης θεωρεί χειρότερα έναντι άλλων: Αυτό είναι το τρίπτυχο που επιβάλλει τη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές

Μιχάλης Σταθόπουλος
Επίτιμος καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
πρώην υπουργός Δικαιοσύνης

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα Έθνος
στις 24 Μαΐου 2019.

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Podcast | Συναντήσεις στο Σύνταγμα Ε7: Βιοηθικά διλήμματα

Ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου & Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης, και η Επίκουρη Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Φερενίκη Παναγοπούλου, συζητούν για τη διαλογή ασθενών, την ευθανασία, την ανακουφιστική φροντίδα, τις αμβλώσεις, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, υπό το πρίσμα της βιοηθικής.

Περισσότερα

Αφιέρωμα // Αλλαγή Εκλογικού Συστήματος // Το ζήτημα της εκλογικής μεταρρύθμισης

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος. Ο εκλογικός νομοθέτης μπορεί να επαναφέρει το σύστημα bonus, όχι όμως απροϋπόθετο. Η αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή από 3% σε 4% ή το πολύ σε 5%, είναι οριακά ανεκτή από συνταγματική άποψη. Τα περί αυξήσεως του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας σε είκοσι αποτελούν προφανώς εσφαλμένες πληροφορίες. Το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος δεν «δημιουργεί» ex novo ένα δικαίωμα που δεν το είχαν οι Έλληνες του εξωτερικού, αλλά απλώς θέλει να διευκολύνει την άσκησή του (π.χ. με την επιστολική ψήφο).

Περισσότερα

Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ακαδημίας 43 | Αθήνα | 10672
[+30] 210 36 23 089
info@syntagmawatch.gr

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.