Search
Close this search box.

Η ενημέρωση της Βουλής από τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ είναι όψη της θεσμικής εγγύησης του απορρήτου των επικοινωνιών, όχι απλώς ευχέρεια της Βουλής (άρθ. 19 § 2 Σ.)

Ο Γιάννης Τασόπουλος επισημαίνει τα νομοθετικά και συνταγματικά ερείσματα που καθιστούν την ενημέρωση της Βουλής υποχρέωση του Προέδρου της ΑΔΑΕ.

Μερικές χρήσιμες επισημάνσεις:

(1) Η ισχύουσα νομοθετική υποχρέωση ενημέρωσης της Βουλής από τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ σύμφωνα με το άρθρ. 8 § 6 ν. 5002/2022 δεν εξαρτάται από την ίδια τη Βουλή, ώστε να μπορεί η Βουλή να αποφύγει την ενημέρωσή της, αν δεν (τη) θέλει. Και τούτο επειδή η ενημέρωση αυτή δεν αποτελεί ευχέρεια-“δικαίωμα” της Βουλής, αλλά αρμοδιότητα (να ενημερώνεται από την ΑΔΑΕ) και περιεχόμενο της θεσμικής εγγύησης του άρθρ. 19 § 2 Σ. Η θεσμική εγγύηση έχει τεθεί για χάρη της συστημικής προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών, το οποίο κατά το άρθρ. 19 § 1 Σ. είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟ.

(2) Συνεπώς η Βουλή δεν έχει κατ’ αρχήν εξουσία να αρνηθεί ή να αναβάλει, και δη επ’ αόριστον, την ενημέρωση αφού ενημερώνεται ως λαϊκή αντιπροσωπεία η οποία εγγυάται σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή το θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα των πολιτών. Θα ήταν δε συνταγματικά αδιανόητο να απεκδύεται η Βουλή το καθήκον αυτό, το οποίο εν πάση περιπτώσει ανάγεται στον συνδυασμό των άρθρ. 19 § 2 και 101Α Σ. που προβλέπει την επιλογή των Ανεξάρτητων Αρχών με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στο πλαίσιο της δημοκρατίας των κομμάτων, η ενημέρωση γίνεται και προς τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλής και επίσης προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης. – Εξάλλου το άρθρ. 138Α § 7 (α) του ΚτΒ προβλέπει ότι: “Κάθε ανεξάρτητη κατά το Σύνταγμα αρχή μπορεί να αναφέρεται προς τη Βουλή για την προώθηση και επίλυση θεμάτων που ανάγονται στην εκπλήρωση της αποστολής της. Ο Πρόεδρος της Βουλής διαβιβάζει τις σχετικές αναφορές στη μόνιμη επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, η οποία μπορεί να διατυπώνει εγγράφως προς τον Πρόεδρο της Βουλής τις απόψεις της επί των ανωτέρω αναφορών”.

– Με αυτά τα δεδομένα, η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην ενημέρωση της Βουλής και των αρχηγών των κομμάτων από τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ, καθώς πρόκειται για θεσμικό ζήτημα που αφορά ένα θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών το οποίο επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. 

Γιάννης Α. Τασόπουλος
Καθηγητής ΕΚΠΑ, Δικηγόρος

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Σύνταγμα και Ευρωπαϊκοί Ενωσιακοί Θεσμοί / Δεκάλεπτα Μαθήματα για το Σύνταγμα (24ο video-podcast)

Στο 24ο Βίντεο-Μάθημα της ειδικής εκπαιδευτικής ενότητας Δεκάλεπτα Μαθήματα για το Σύνταγμα, ο Αντώνης Μεταξάς μιλά για τη σχέση του εθνικού Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιγράφει τα χαρακτηριστικά της ενωσιακής έννομης τάξης, τον τρόπο που αυτή επηρεάζει τις έννομες τάξεις των κρατών-μελών, αλλά και τη σημασία της για τους/τις Ευρωπαίους/ες πολίτες.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.