Δελτίο Τύπου: Συνέδριο “Δημοκρατία, Ακροδεξιά και Μεταφασισμός”

Το Ίδρυμα Τσάτσου - ΚΕΣΔ, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ), διοργανώνουν Συνέδριο με θέμα «Δημοκρατία, Ακροδεξιά και Μεταφασισμός», την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 (16:30-21:00) στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, είσοδος από Σόλωνος).

Στα δύο τραπέζια του Συνεδρίου μετέχουν επιφανείς πανεπιστημιακοί Καθηγητές, συνταγματολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες, αναδεικνύοντας επιμέρους εκφάνσεις του φαινομένου. Ειδικότερα, στο πρώτο τραπέζι (17:00-18:30), o Σπύρος Βλαχόπουλος (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου ΕΚΠΑ), η Δήμητρα Μαρέτα (Διδάκτωρ Πολιτικής Θεωρίας), ο Γιάννης Τασόπουλος (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου ΕΚΠΑ), η Βασιλική Χρήστου (Επικ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ) και ο Δημήτρης Χριστόπουλος (Καθηγητής Πολιτειολογίας Παντείου Πανεπιστημίου), με συντονιστή τον Ξενοφώντα Κοντιάδη (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος ΚΕΣΔ – Ιδρύματος Τσάτσου), συζητούν τις πολιτειολογικές και συνταγματικές του διαστάσεις. Στο δεύτερο (19:00-20:30), με συντονιστή τον Δημήτρη Χαραλάμπη (Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ, Προέδρος της ΕΕΠΕ), η Έφη Γαζή (Καθηγήτρια Ιστορίας ΠΑΠΕΛ), ο Νίκος Μαραντζίδης (Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΠΑΜΑΚ), ο Παναγής Παναγιωτόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ), ο Κωστής Παπαϊωάννου (Διευθυντής Σημείου για τη μελέτη και αντιμετώπιση της ακροδεξιάς) και η Μαρίνα Ρήγου (Επίκ. Καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ), περιγράφουν την ευρωπαϊκή εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών.

Το Συνέδριο κλείνει με την ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑΑντιπροέδρου του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Κωνσταντίνου Τσουκαλά.

Το Ίδρυμα και η ΕΕΠΕ επιδιώκουν να διαμορφώσουν κοινωνικές και πολιτειακές άμυνες και αντιστάσεις απέναντι στη διάχυση της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του εθνικισμού, του σεξισμού, της ομοφοβίας, του αντισημιτισμού, του αντικοινοβουλευτισμού και αντίστοιχων ιδεολογημάτων και πρακτικών που υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία.

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Το δικαίωμα στη ζωή / Δεκάλεπτα Μαθήματα για το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ (38ο video-podcast)

Στο 38ο Βίντεο-Μάθημα της ειδικής εκπαιδευτικής ενότητας Δεκάλεπτα Μαθήματα για το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ, ο Κώστας Στρατηλάτης αναλύει τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 5 του Συντάγματος, το δικαίωμα στη ζωή. Ποιο το εύρος της κανονιστικής έννοιας της ζωής και ποια η σχέση της με την τεχνητή διακοπή της κύησης; Αντίστοιχα, τι ορίζουμε ως θάνατο και ποια η νομολογία του ΕΔΔΑ σχετικά με τον τερματισμό της ζωής; Ποιες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το δικαίωμα στη ζωή για το κράτος και τα όργανα αυτού; Πώς μπορεί να συνδέονται οι θάνατοι λόγω Covid-19 με το εν λόγω άρθρο του Συντάγματος;

Περισσότερα

Στρατιωτικά Δικαστήρια και Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο αναθεωρητικός συντακτικός νομοθέτης ενίσχυσε τη στρατιωτική δικαιοσύνη, εισάγοντας καινοτομίες όπως ότι τα μέλη του δικαστικού σώματος των ενόπλων δυνάμεων θα εξομοιωθούν πλήρως με τους μη στρατιωτικούς, τακτικούς δικαστές, δηλαδή τους επαγγελματίες δικαστές των κοινών ποινικών δικαστηρίων.

Περισσότερα

/Αφιέρωμα/ 230 χρόνια μετά την επίδραση της Γαλλικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που ψηφίστηκε από τη Γαλλική Συντακτική Συνέλευση στις 26 Αυγούστου του 1789, κατοχύρωνε ρητά για την νεοδιαμορφωθείσα τότε αστική τάξη ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα που ως τότε είχαν καταπατηθεί βίαια από την εξουσία του απολυταρχικού μοναρχικού καθεστώτος. Η Διακήρυξη μαζί με το πρώτο βραχύβιο Σύνταγμα της Γαλλίας το 1791 αναμόρφωσαν και προώθησαν με επαναστατικό τρόπο τις κανονιστικές απαιτήσεις της έννομης τάξης εντός ενός αξιακού κράτους δικαίου.

Περισσότερα

Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ακαδημίας 43 | Αθήνα | 10672
[+30] 210 36 23 089
info@syntagmawatch.gr

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.