Δελτίο Τύπου: Συνέδριο “Δημοκρατία, Ακροδεξιά και Μεταφασισμός”

Το Ίδρυμα Τσάτσου - ΚΕΣΔ, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ), διοργανώνουν Συνέδριο με θέμα «Δημοκρατία, Ακροδεξιά και Μεταφασισμός», την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 (16:30-21:00) στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, είσοδος από Σόλωνος).

Στα δύο τραπέζια του Συνεδρίου μετέχουν επιφανείς πανεπιστημιακοί Καθηγητές, συνταγματολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες, αναδεικνύοντας επιμέρους εκφάνσεις του φαινομένου. Ειδικότερα, στο πρώτο τραπέζι (17:00-18:30), o Σπύρος Βλαχόπουλος (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου ΕΚΠΑ), η Δήμητρα Μαρέτα (Διδάκτωρ Πολιτικής Θεωρίας), ο Γιάννης Τασόπουλος (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου ΕΚΠΑ), η Βασιλική Χρήστου (Επικ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ) και ο Δημήτρης Χριστόπουλος (Καθηγητής Πολιτειολογίας Παντείου Πανεπιστημίου), με συντονιστή τον Ξενοφώντα Κοντιάδη (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος ΚΕΣΔ – Ιδρύματος Τσάτσου), συζητούν τις πολιτειολογικές και συνταγματικές του διαστάσεις. Στο δεύτερο (19:00-20:30), με συντονιστή τον Δημήτρη Χαραλάμπη (Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ, Προέδρος της ΕΕΠΕ), η Έφη Γαζή (Καθηγήτρια Ιστορίας ΠΑΠΕΛ), ο Νίκος Μαραντζίδης (Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΠΑΜΑΚ), ο Παναγής Παναγιωτόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ), ο Κωστής Παπαϊωάννου (Διευθυντής Σημείου για τη μελέτη και αντιμετώπιση της ακροδεξιάς) και η Μαρίνα Ρήγου (Επίκ. Καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ), περιγράφουν την ευρωπαϊκή εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών.

Το Συνέδριο κλείνει με την ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑΑντιπροέδρου του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Κωνσταντίνου Τσουκαλά.

Το Ίδρυμα και η ΕΕΠΕ επιδιώκουν να διαμορφώσουν κοινωνικές και πολιτειακές άμυνες και αντιστάσεις απέναντι στη διάχυση της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του εθνικισμού, του σεξισμού, της ομοφοβίας, του αντισημιτισμού, του αντικοινοβουλευτισμού και αντίστοιχων ιδεολογημάτων και πρακτικών που υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία.

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Είναι αντίθετα με το Σύνταγμα τα κυβερνητικά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού;

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την Κυβέρνηση, τα οποία απαγορεύουν τις άσκοπες μετακινήσεις, δεν είναι αντίθετα στο Σύνταγμά μας, συμπέρασμα που προκύπτει, αποκλειστικά, από την ερμηνεία του Συντάγματος. Τα μέτρα ουσιαστικά κανονικοποιούν σε επίπεδο επιτακτικού κανόνα δικαίου τις υπάρχουσες ήδη, βασιζόμενες στα πορίσματα και τις διαπιστώσεις της ιατρικής επιστήμης, σχετικές συστάσεις και αφήνουν εκτός απαγόρευσης σωρεία περιπτώσεων επιτρεπτής μετακίνησης.

Περισσότερα

Η διαδικασία πολιτογράφησης (video-podcast)

Με αφορμή τη νέα Υπουργική Απόφαση, ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Δημήτρης Χριστόπουλος, μιλά για τις αλλαγές στη διαδικασία πολιτογράφησης, αλλά και τους λόγους που θεωρεί ότι ωθούν την Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Περισσότερα

Πριονίζοντας τα συνταγματικά θεμέλια των Ανεξάρτητων Αρχών

Το πριόνισμα των συνταγματικών θεμελίων των Ανεξάρτητων Αρχών και η διαρκής αποδυνάμωση των αντιβάρων της εξουσίας στη χώρα μας αποσαθρώνει το θεσμικό υπόβαθρο του κράτους δικαίου, το οποίο κινδυνεύει να υποχωρήσει κάτω από τα πόδια μας χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουμε.

Περισσότερα

Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ακαδημίας 43 | Αθήνα | 10672
[+30] 210 36 23 089
info@syntagmawatch.gr

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.