Search
Close this search box.

Το Συνταγματικό δικαστήριο θα έπρεπε να υπάρχει στην Ελλάδα ως θεσμός;

Η συζήτηση για την μεταβολή του συστήματος ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων απασχολεί τον αναθεωρητικό νομοθέτη και την επιστήμη κάθε φορά που ξεκινάει μία αναθεωρητική διαδικασία.

Ερώτηση Πολίτη:

Συνταγματικό Δικαστήριο. Θα έπρεπε να υπάρχει στην Ελλάδα σαν θεσμός ή όχι και γιατί;

Απάντηση:

Η συζήτηση για την μεταβολή του συστήματος ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων από τα δικαστήρια παραμένει επίκαιρη εδώ και πολλά χρόνια και απασχολεί τον αναθεωρητικό νομοθέτη και την επιστήμη κάθε φορά που ξεκινάει μία αναθεωρητική διαδικασία. Παρότι στη χώρα μας επικράτησε η παράδοση του διάχυτου, συγκεκριμένου και παρεμπίπτοντος ελέγχου συνταγματικότητας του νόμου, τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει το ισχύον σύστημα προσφέρουν σοβαρά επιχειρήματα στους υποστηρικτές της ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου οργάνωσε πριν από τρία χρόνια μία δημόσια αντιπαράθεση με τη συμμετοχή συνταγματολόγων και ανώτατων δικαστών, που ανέπτυξαν τα επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα σχετικά με την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς το σχετικό βίντεο, το οποίο περιλαμβάνει έναν ζωντανό διάλογο πάνω σε αυτό το πολύ κρίσιμο πρόβλημα.

Θετικές τοποθετήσεις επί του θέματος εκφράζονται από τον κ. Σπύρο Βλαχόπουλο (Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών) και τον κ. Στέλιο Κουτνατζή (Λέκτορα Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης).  Αντιθέτως, αρνητικές απόψεις διατυπώνονται από τον κ. Βασίλη Ανδρουλάκη (Πάρεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας) και τον κ. Γιάννη Τασόπουλο (Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών). Τρίτη γνώμη εκφράζεται από τον κ. Φίλιππο Σπυρόπουλο (Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών).


Συνταγματικό Δικαστήριο: Υπέρ ή Κατά; (Α΄ Μέρος)

Συνταγματικό Δικαστήριο: Υπέρ ή Κατά (Β΄ Μέρος)
Συνταγματικό Δικαστήριο: Υπέρ ή Κατά (Γ΄ Μέρος)

Συνταγματικό Δικαστήριο: Υπέρ ή Κατά (Δ΄ Μέρος)

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Πότε έχουν δικαίωμα οι εθνικές αρμόδιες αρχές ασφαλείας και η υπηρεσία πληροφοριών (ΕΥΠ) να διεξάγουν παρακολουθήσεις Ελλήνων πολιτών;

Οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας μπορούν να παρακολουθούν τους πολίτες υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει το Σύνταγμα. Βασικό κριτήριο για το κατά πόσον η έρευνα κρατικών οργάνων, ανακριτικών και αστυνομικών αρχών είναι η αρχή της αναλογικότητας.

Περισσότερα

Ποια είναι η έννοια του όρου «αυταρχικός συνταγματισμός» και ποια η (ενδεχομένως ποιοτική) διαφορά της από τον (άνευ επιθετικού προσδιορισμού) συνταγματισμό;

Ο Αποστόλης Βλαχογιάννης εξηγεί τη διαφορά του όρου “αυταρχικός συνταγματισμός” με την έννοια του συνταγματισμού.

Περισσότερα

Είναι αντιθεσμικό και αντισυνταγματικό να κυβερνάει συνεχώς η εκτελεστική εξουσία με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου;

Την περίοδο της οικονομικής κρίσης αξιοποιήθηκε κατά κόρον ο θεσμός της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Ενδεικτικά, το 2012, χρονιά κορύφωσης της οικονομικής κρίσης, εκδόθηκαν συνολικά 25 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, περισσότερες δηλαδή από όσες είχαν εκδοθεί το διάστημα από το 2000 έως το 2011.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.