Το Συνταγματικό δικαστήριο θα έπρεπε να υπάρχει στην Ελλάδα ως θεσμός;

Η συζήτηση για την μεταβολή του συστήματος ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων απασχολεί τον αναθεωρητικό νομοθέτη και την επιστήμη κάθε φορά που ξεκινάει μία αναθεωρητική διαδικασία.

Ερώτηση Πολίτη:

Συνταγματικό Δικαστήριο. Θα έπρεπε να υπάρχει στην Ελλάδα σαν θεσμός ή όχι και γιατί;

Απάντηση:

Η συζήτηση για την μεταβολή του συστήματος ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων από τα δικαστήρια παραμένει επίκαιρη εδώ και πολλά χρόνια και απασχολεί τον αναθεωρητικό νομοθέτη και την επιστήμη κάθε φορά που ξεκινάει μία αναθεωρητική διαδικασία. Παρότι στη χώρα μας επικράτησε η παράδοση του διάχυτου, συγκεκριμένου και παρεμπίπτοντος ελέγχου συνταγματικότητας του νόμου, τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει το ισχύον σύστημα προσφέρουν σοβαρά επιχειρήματα στους υποστηρικτές της ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου οργάνωσε πριν από τρία χρόνια μία δημόσια αντιπαράθεση με τη συμμετοχή συνταγματολόγων και ανώτατων δικαστών, που ανέπτυξαν τα επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα σχετικά με την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς το σχετικό βίντεο, το οποίο περιλαμβάνει έναν ζωντανό διάλογο πάνω σε αυτό το πολύ κρίσιμο πρόβλημα.

Θετικές τοποθετήσεις επί του θέματος εκφράζονται από τον κ. Σπύρο Βλαχόπουλο (Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών) και τον κ. Στέλιο Κουτνατζή (Λέκτορα Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης).  Αντιθέτως, αρνητικές απόψεις διατυπώνονται από τον κ. Βασίλη Ανδρουλάκη (Πάρεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας) και τον κ. Γιάννη Τασόπουλο (Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών). Τρίτη γνώμη εκφράζεται από τον κ. Φίλιππο Σπυρόπουλο (Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών).


Συνταγματικό Δικαστήριο: Υπέρ ή Κατά; (Α΄ Μέρος)

Συνταγματικό Δικαστήριο: Υπέρ ή Κατά (Β΄ Μέρος)
Συνταγματικό Δικαστήριο: Υπέρ ή Κατά (Γ΄ Μέρος)

Συνταγματικό Δικαστήριο: Υπέρ ή Κατά (Δ΄ Μέρος)

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Σε περίπτωση που αδυνατεί ο πρωθυπουργός να ασκήσει τα καθήκοντα του λόγω ασθένειας, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και την κυβερνητικό διοικητική πρακτική τι θα ισχύσει στην Ελλάδα;

Η αδυναμία του Πρωθυπουργού να ασκήσει τα καθήκοντά του για λόγους υγείας διαπιστώνεται από τη Βουλή με ειδική απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Περισσότερα

Μπορεί το ένστολο προσωπικό να συμμετέχει ενεργά σε κάποιο πολιτικό κόμμα ή φορέα εκτός βουλής όπως δράσεις, συγκεντρώσεις, φωτογραφίσεις κτλ.;

Ο Ξενοφώντας Κοντιάδης απαντά σε ερώτηση πολίτη σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής του ένστολου προσωπικού σε κομματικούς σχηματισμούς ή φορείς εκτός βουλής.

Περισσότερα

Η ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος: Μπορεί να ενεργοποιηθεί με την επίκληση απώλειας οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας; Μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα οπλοφορίας;

Η αντίσταση ως έκφραση συνταγματικού πατριωτισμού είναι θεμιτή αλλά δεν μπορεί να εκδηλωθεί με κάθε μέσο. Η αναλογικότητα παραμένει ένα χρήσιμο εργαλείο για την επίλυση συνταγματικών διλημμάτων. Τα ζητήματα οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας δεν στοιχειοθετούν απόπειρα βίαιης κατάλυσης του πολιτεύματος. Το «κάθε μέσο» που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πολίτης σε περίπτωση βίαιης κατάλυσης του πολιτεύματος δεν δίνει βάση για την προληπτική προμήθεια όπλων, ώστε να βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών σε περίπτωση βίαιης κατάλυσης του Συντάγματος.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.