Απόφαση του ΣτΕ περί συνταγματικότητας της περικοπής των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων

Αναδημοσίευση
H διαδικασία ελέγχου της συνταγματικότητας ενός μέτρου της Πολιτείας αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία, συχνά με δύσκολα νομικά διλήμματα και σταθμίσεις.

Ερώτηση Πολίτη: Πώς κρίθηκε η εν λόγω περικοπή αντισυνταγματική στο τμήμα και τελικά κρίνεται (με το ίδιο Σύνταγμα και τους ίδιους νόμους) συνταγματική;

Απάντηση: Ως προς το πρώτο σκέλος του ερωτήματος για τη συνταγματικότητα της περικοπής των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων σας παραπέμπω στην ανάρτηση «Δικαστικός έλεγχος της δημοσιονομικής πολιτικής». 

Ως προς τη δεύτερη ερώτησή σας, σας παραπέμπω στην απάντηση που δώσαμε στο παρακάτω ερώτημα με αναφορά στο άρθρο 100, παρ.5 του Συντάγματος. («Σχετικά με τη φημολογούμενη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ για τα δώρα ΔΥ και ΟΤΑ: α) Μπορεί να προσβληθεί κάπου (πχ ΕΔΑΔ); β) Γιατί χρειάστηκε Ολομέλεια αφού υπήρχε προηγούμενη απόφαση;»)

Επίσης, σε σχέση με το ερώτημά σας πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία ελέγχου της συνταγματικότητας αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία, συχνά με δύσκολα νομικά διλήμματα και σταθμίσεις. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι αποφάσεις έχουν πλειοψηφία και μειοψηφία και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο επιλαμβάνεται όταν υπάρχουν αντίθετες αποφάσεις Ανώτατων Δικαστηρίων για το ίδιο ζήτημα. Αυτό υπενθυμίζει ότι ο σοβαρός σχολιασμός αποφάσεων προϋποθέτει τη δημοσίευσή τους.

Ξενοφών Κοντιάδης
Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου 
Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα