Αντικαπνιστικός Νόμος και Δικαιώματα

Το κράτος έχει υποχρέωση να περιθάλπει κάθε πολίτη ανεξάρτητα από το λόγο που προκάλεσε την ανάγκη περίθαλψής του.

Ερώτημα Πολίτη:

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για τον αντικαπνιστικό νόμο και την εφαρμογή του. Σε ένα υποθετικό (και ακραίο σενάριο) όπου ο αρμόδιος υπουργός αποφασίσει λ.χ. να μην καλύπτονται πλέον από το δημόσιο σύστημα υγείας τα έξοδα νοσηλείας ατόμων που παρουσιάζουν κάποια μορφή καρκίνου (π.χ. του πνεύμονα) που συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα θα προέκυπτε θέμα αντισυνταγματικότητας; Θα μπορούσε, βάσει του συντάγματος μας, να εκδοθεί μία τέτοια υπουργική απόφαση περιορίζοντας (θεμιτά ή αθέμιτα) δικαιώματα;

Απάντηση:

Μπορεί το εθνικό σύστημα υγείας, δηλαδή το κράτος, να αρνηθεί νοσηλεία σε πρόσωπο που λόγω μέθης προκάλεσε με υπαιτιότητά του τον τραυματισμό του σε τροχαίο ατύχημα; Μπορεί το εθνικό σύστημα υγείας, δηλαδή το κράτος, να αρνηθεί νοσηλεία σε πρόσωπο που προκάλεσε τον αυτοτραυματισμό του σε απόπειρα αυτοκτονίας; Τα ερωτήματα είναι ρητορικά.

Το κράτος έχει υποχρέωση να περιθάλπει κάθε πολίτη ανεξάρτητα από το λόγο που προκάλεσε την ανάγκη περίθαλψής του.

Η καθολικότητα των κοινωνικών δικαιωμάτων, επομένως και του δικαιώματος στην υγεία, σημαίνει ότι προστατεύονται για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Έννομες τάξεις όπου έχει ενδεχομένως προταθεί περιορισμός στην πρόσβαση σε δημόσιο σύστημα υγείας για τους λόγους που αναφέρονται στο ερώτημα (ΗΠΑ; Αυστραλία;) δεν έχουν συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην υγεία.

Καϊδατζής Ακρίτας
Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Περισσότερα για τον αντικαπνιστικό νόμο μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω κείμενο:
Το στοίχημα της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας (Γιώργος Δίελλας).

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Πότε έχουν δικαίωμα οι εθνικές αρμόδιες αρχές ασφαλείας και η υπηρεσία πληροφοριών (ΕΥΠ) να διεξάγουν παρακολουθήσεις Ελλήνων πολιτών;

Οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας μπορούν να παρακολουθούν τους πολίτες υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει το Σύνταγμα. Βασικό κριτήριο για το κατά πόσον η έρευνα κρατικών οργάνων, ανακριτικών και αστυνομικών αρχών είναι η αρχή της αναλογικότητας.

Περισσότερα

Η συνεχής φορολογική αναπροσαρμογή αντιβαίνει στο πνεύμα της οικονομικής ισότητας;

Η συνεχής φορολογική αναπροσαρμογή, η συνεχής, δηλαδή εισαγωγή νέων, αποσπασματικών ρυθμίσεων που εν μέρει καταργούν τις προηγούμενες, εν μέρει τις διατηρούν και που καταλαμβάνουν μία μερίδα των διοικουμένων και αφήνουν έξω άλλη που τελεί υπό σχεδόν πανομοιότυπη πραγματική και νομική κατάσταση, σαφώς και παραβιάζουν την ισότητα απέναντι στον νόμο και την ισότητα ενώπιον των φορολογικών βαρών.

Περισσότερα

Πώς μπορεί ο πολίτης να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του απέναντι στον εξουσιαστή-κράτος;

Δεν είναι αρμόδιοι οι πολίτες να κρίνουν τη συνταγματικότητα των νόμων ή τη νομιμότητα των διοικητικών πράξεων, ούτε έχουμε ένα σύστημα λαϊκής απονομής δικαιοσύνης ή βέβαια αυτοδικίας όλων ημών, όταν αισθανόμαστε ότι ο κανόνας δικαίου θίγει τα δικαιώματά μας και παραβιάζει το Σύνταγμα. Αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στη δικαστική εξουσία.

Περισσότερα