Ιστορική Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου

Η Ενωμένη Ευρώπη έχει γίνει ασπίδα προστασίας του Κράτους Δικαίου και επομένως και της Δημοκρατίας στα επιμέρους κράτη μέλη. Ασπίδα προστασίας που δεν υπήρχε στο παρελθόν.

Στις 24 Ιουνίου 2019 εκδόθηκε μια χωρίς υπερβολή ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για την απόφαση επί της υποθέσεως Επιτροπή κατά Πολωνίας (C-619/18).

Η Πολωνική κυβέρνηση εφαρμόζοντας την κλασική λαϊκιστική «συνταγή» που συνίσταται στο  να πλήττονται  οι  ανεξάρτητοι  θεσμοί  και τα αντίβαρα εξουσίας, που θέτουν δικαιοκρατικούς φραγμούς στο έργο  μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας που αυθαιρετεί, θεσμοθέτησε νομοθετικά μέτρα πρόωρης  συνταξιοδότησης των υπηρετούντων δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας και διόρισε ακολούθως νέους στην θέση τους, αλλοιώνοντας έτσι την σύνθεση του.

Η Ευρωπαϊκή όμως Επιτροπή δεν άφησε τους Πολωνούς δικαστές και τον πολωνικό λαό αβοήθητους στην τύχη τους. Προσέφυγε κατά της Πολωνίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβάλλοντας ότι τα μέτρα αυτά της πολωνικής κυβέρνησης παραβιάζουν την αρχή του Κράτους Δικαίου, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο πρωτογενές Ευρωπαϊκό Ενωσιακό Δίκαιο.

Η Ενωμένη Ευρώπη έχει με τον τρόπο αυτό γίνει ασπίδα προστασίας του Κράτους Δικαίου και επομένως και της Δημοκρατίας στα επιμέρους κράτη μέλη. Ασπίδα προστασίας που δεν υπήρχε στο παρελθόν.

Χρήστος Ράμμος
Πρόεδρος Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.)


Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Βιβλιοπαρουσίαση: Πανεπιστημιακές παραδόσεις για την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, την Ελευθερία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου

Μόλις κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Gutenberg, το νέο βιβλίο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και Επίτιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Προκοπίου Παυλοπούλου, με τίτλο “Το μετέωρο βήμα της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας” (σελ. 270).

Περισσότερα

Τεχνητή Νοημοσύνη και Δημοκρατία: Προς έναν ψηφιακό αυταρχισμό ή μια δημοκρατική αναβάθμιση;

H Φ. Παναγοπούλου εξετάζει την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημοκρατία, αναλύοντας τόσο τους κινδύνους, όπως η παραπληροφόρηση και η χειραγώγηση, όσο και τις δυνατότητες ενίσχυσης της συμμετοχής και της διαφάνειας, προτείνοντας ρυθμίσεις για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών.

Περισσότερα

100 χρόνια από το Σύνταγμα της Βαϊμάρης

Το Γερμανικό Σύνταγμα της Βαϊμάρης, ο «πατέρας» των ευρωπαϊκών Συνταγμάτων του 20ου αιώνα, ήταν το πρώτο Σύνταγμα που κατοχύρωσε τα ανθρώπινα δικαιώματα δεύτερης γενιάς (τα κοινωνικά δικαιώματα). Υπήρξε ένα από τα αρτιότερα Συντάγματα που γνώρισε ο 20ος αιώνας, ωστόσο η Δημοκρατία της Βαϊμάρης δεν κατάφερε να μακροημερεύσει.

Περισσότερα

Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ακαδημίας 43 | Αθήνα | 10672
[+30] 210 36 23 089
info@syntagmawatch.gr

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.