Search
Close this search box.

Νέα κυκλοφορία: Κοσμικό Κράτος, θρησκευτική ελευθερία και εκπαίδευση στην προκρούστεια κλίνη της “επικρατούσας θρησκείας”, Γιώργος Χ. Σωτηρέλης

Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει την ηλεκτρονική επανέκδοση επιλεγμένων κειμένων (βιβλίων και άρθρων) του Γιώργου Σωτηρέλη, που καλύπτουν θεωρητικές επεξεργασίες μιας τριακονταετίας για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας και τη θρησκευτική ελευθερία.

ISBN: 978-618-85921-5-5

Σελ.: 533

Έτος κυκλοφορίας: 2023

Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει την ηλεκτρονική επανέκδοση επιλεγμένων κειμένων (βιβλίων και άρθρων) που καλύπτουν θεωρητικές επεξεργασίες μιας τριακονταετίας για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας και τη θρησκευτική ελευθερία. Στην αφετηρία τους βρίσκεται η μονογραφία με τίτλο «Θρησκεία και Εκπαίδευση – από τον κατηχητισμό στην πολυφωνία» (πρώτη έκδοση 1993), που δυστυχώς εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επίκαιρη. Τα υπόλοιπα κείμενα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επίμαχων θεμάτων που βρέθηκαν επανειλημμένα στο επίκεντρο της νομικοπολιτικής μας πραγματικότητας, με επίκεντρο τη συνεχή αμφισβήτηση του κοσμικού κράτους και της θρησκευτικής ελευθερίας από τις δυνάμεις του «βαθέος κράτους», την άκρως προβληματική στάση των ελληνικών δικαστηρίων – που κλιμακώνεται μεταξύ «θρησκευτικού πατριωτισμού» και «εθνολαϊκισμού» – αλλά και τις επανειλημμένες καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΕΔΔΑ) για την απόκλιση της χώρας μας από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος του θεωρητικού προβληματισμού εστιάζεται στην απροθυμία των μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων του τόπου να συμφωνήσουν σε μια προσεκτική συνταγματική αναθεώρηση των κρίσιμων διατάξεων, ώστε να αφαιρεθούν και τα τελευταία προσχήματα από όλα εκείνα τα θεσμικά όργανα που υπονομεύουν το κοσμικό κράτος και θέτουν απροκάλυπτα τη θρησκευτική ελευθερία στην προκρούστεια κλίνη της «επικρατούσας θρησκείας».

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης

Βρείτε το εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ (FacebookInstagramYoutube, Twitter).

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Τα επαναστατικά Συντάγματα του 1821 (live webcast)

Απόψε, Τρίτη 6 Απριλίου 2021 και ώρα 18:30-20:00, το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, το Syntagma Watch και οι Εκδόσεις Καστανιώτη διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Τα επαναστατικά Συντάγματα του 1821».

Περισσότερα

Η σύγκρουση Ανεξάρτητων Αρχών και πολιτικής εξουσίας: Εισήγηση στο Συνέδριο “Συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές: Η συμβολή τους σε ένα ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου”, 01-02.11.2023

Ο Ξενοφών Κοντιάδης γράφει για τη σύγκρουση Ανεξάρτητων Αρχών και πολιτικής εξουσίας.

Περισσότερα

«Το Σύνταγμα στην ψηφιακή εποχή»: Ομιλία Μιχάλη Σταθόπουλου για την κατ’ άρθρο ερμηνεία του Συντάγματος

Διαβάστε την ομιλία του Ακαδημαϊκού και Ομότ. Καθηγητή ΕΚΠΑ, Μιχάλη Σταθόπουλου, στην εκδήλωση παρουσίασης της ηλεκτρονικής κατ’ άρθρο ερμηνείας του Συντάγματος, που φιλοξενείται στο Syntagma Watch.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.