Νέα κυκλοφορία: ΕΣΔΑ κατ’ άρθρο ερμηνεία (Επιστημονική Διεύθυνση: Ι. Σαρμάς – Ξ. Κοντιάδης – Χ. Ανθόπουλος, 2021)

Μόλις κυκλοφόρησε η ολοκληρωμένη κατ’ άρθρο ερμηνεία της ΕΣΔΑ με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το παρόν έργο αποτελεί μια ολοκληρωμένη κατ’ άρθρο ερμηνεία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Το Δίκαιο της ΕΣΔΑ είναι κατ’ εξοχήν ένα νομολογιακό δίκαιο. Για τον λόγο αυτόν στο επίκεντρο των σχολιασμών των κατ’ ιδίαν άρθρων της Σύμβασης βρίσκονται οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ, το οποίο στην ουσία αποτελεί τον “αυθεντικό ερμηνευτή” της Σύμβασης.

Το έργο χωρίζεται σε τρία μέρη. Ειδικότερα, στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η ερμηνεία των άρθρων 1 έως και 18 της Σύμβασης που κατοχυρώνουν τα “κλασικά” δικαιώματα της Σύμβασης ή περιέχουν οριζόντιες ρυθμίσεις που αναφέρονται σε αυτά. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η ερμηνεία των άρθρων 19 έως και 59 της Σύμβασης που περιέχουν ρυθμίσεις για την οργάνωση και τη δικονομία του ΕΔΔΑ και διάφορες άλλες ρυθμίσεις. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζεται η ερμηνεία των Πρωτοκόλλων της ΕΣΔΑ που κατοχυρώνουν νέα θεμελιώδη δικαιώματα, πέραν εκείνων που θεσπίζονται στα άρθρα 1 έως 18.

Με το παραπάνω περιεχόμενο, η “ΕΣΔΑ – Κατ’ άρθρο ερμηνεία” αποτελεί μια έκδοση σταθμό, απαραίτητη για κάθε νομικό και κάθε πολίτη με εύστοχους και τεκμηριωμένους σχολιασμούς που καλύπτουν το σύνολο των ουσιαστικών και δικονομικών διατάξεων αλλά και των Πρωτοκόλλων της ΕΣΔΑ σε ένα έργο που ξεχωρίζει για την πληρότητα και την άρτια επιμελημένη συστηματική του διάρθρωση.

Συνεργάτες του Τόμου:

Ανθόπουλος Χαράλαμπος
Βαθιώτης Κωνσταντίνος
Βασιλειάδης Δημήτριος
Γαλανού Μαρία
Γώγος Κωνσταντίνος
Ζολώτας Τριαντάφυλλος
Ιωαννίδης Μιχάλης
Καραβοκύρης Γιώργος
Καψάλη Βασιλική
Κοντιάδης Ξενοφών
Κτιστάκη Σταυρούλα
Κτιστάκις Γιάννης
Λιόντου Μαρίτα
Νταλαχάνης Ιωάννης
Παναγοπούλου-Κουτνατζή Φερενίκη
Πετρόπουλος Βασίλης
Πούλου Αναστασία
Πρεβεδούρου Ευγενία
Σαπουντζή Κυριακή
Σαρηγιαννίδης Μιλτιάδης
Σαρμάς Ιωάννης
Στρατηλάτης Κώστας
Ταμαμίδης Αναστάσιος
Τασόπουλος Γιάννης
Τσαραπατσάνης Δημήτριος
Τσόλιας Γρηγόριος
Φράγκου Ρωξάνη

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Η ανθεκτικότητα των δικαιωμάτων στην πανδημία

Η ανθεκτικότητα των συνταγματικών δικαιωμάτων, που βρίσκεται στον πυρήνα της ανθεκτικότητας του Συντάγματος, σε περιόδους κρίσεων εξαρτάται από την προσαρμοστικότητά τους στην πραγματικότητα. Αυτή είναι που διασφαλίζει τη δυνατότητα επαναφοράς τους στο προηγούμενο επίπεδο προστασίας όταν παρέλθει η κρίση. Σε μεγάλο βαθμό, η ανθεκτικότητα των δικαιωμάτων επηρεάζει την πρόσληψη των φορέων τους για το Σύνταγμα.

Περισσότερα

Η ηθική συνείδηση της διοίκησης και της δικαστικής αρχής, απέναντι στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών

Ο Γιάννης Τασόπουλος γράφει για την ισόρροπη προσέγγιση τόσο της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών και της εθνικής ασφάλειας, όσο και της σχέσης της δικαστικής εξουσίας με την ΑΔΑΕ.

Περισσότερα

Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ακαδημίας 43 | Αθήνα | 10672
[+30] 210 36 23 089
info@syntagmawatch.gr

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.