Search
Close this search box.

Τι σημαίνει «εύρυθμη λειτουργία» των υπηρεσιών Υγείας; – Σχόλιο στις αποφάσεις 250-252/2021 της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ

Ο Τάκης Βιδάλης εκφράζει τους προβληματισμούς του σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις 250-252/2021 της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, η οποία απέρριψε σχετικές αιτήσεις εργαζομένων σε νοσηλευτικές μονάδες που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Με τις αποφάσεις 250-252/2021 της επιτροπής αναστολών, το ΣτΕ απέρριψε σχετικές αιτήσεις εργαζομένων σε νοσηλευτικές μονάδες που αρνούνται να εμβολιαστούν, επικαλούμενο (μεταξύ άλλων) δύο επιχειρήματα ουσίας: ότι ο εμβολιασμός επιβάλλεται για λόγους δημόσιας υγείας, ώστε να προληφθεί το ενδεχόμενο α) να μεταδοθεί ο ιός στους ευπαθείς νοσηλευόμενους και β) να νοσήσουν οι ίδιοι οι υγειονομικοί, με συνέπεια τη διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας της μονάδας.

Ωστόσο, με βάση τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα (και χαρακτηριστικότερες τις περιπτώσεις του Ισραήλ και της Μ. Βρετανίας), έχει από καιρό επιβεβαιωθεί ότι τα διαθέσιμα εμβόλια δεν συνεπάγονται την αποφυγή της μετάδοσης της ιού σε τρίτους ούτε διασφαλίζουν το ότι εκείνος που εμβολιάζεται αποκλείεται να νοσήσει. Η ωφέλειά τους έγκειται, κατά βάση, στην προστασία του τελευταίου από το να νοσήσει σοβαρά και να εξαναγκαστεί σε νοσηλευτική περίθαλψη.

Αυτό σημαίνει ότι: α) ο εμβολιασμένος υγειονομικός δεν αποκλείεται να μεταδώσει τον ιό σε ευπαθείς ασθενείς που φροντίζει και β) ο ίδιος, ακόμη και αν νοσήσει ελαφρά, θα πρέπει να αποσυρθεί προσωρινά από τα καθήκοντά του και να τεθεί σε καραντίνα. Έτσι, κανένα από τα δύο επιχειρήματα της απόφασης δεν ευσταθεί, για πραγματικούς λόγους που θα έπρεπε να προσέξουν οι δικαστές.

Προξενεί επιπλέον εντύπωση το ότι η απομάκρυνση ανεμβολίαστων – αλλά κατά τεκμήριο έμπειρων – εργαζομένων στα νοσοκομεία μας δεν θεωρήθηκε από το δικαστήριο ότι διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία των τελευταίων (ειδικά εν όψει αναμενόμενου «τέταρτου κύματος» της πανδημίας). Αντίθετα, κρίθηκε επαρκές το ότι θα υποκατασταθούν στα καθήκοντα αυτού του προσωπικού υγειονομικοί που προφανώς θα πρέπει να σηκώσουν το βάρος της πίεσης στο σύστημα υγείας με…ταχύρρυθμη εκπαίδευση! Μια τρίμηνη σύμβαση δεν μπορεί να συγκριθεί με δεκαετίες υπηρεσίας, που δοκιμάστηκε μάλιστα και αντεπεξήλθε επιτυχώς στη διετία της πανδημίας! Η «εύρυθμη λειτουργία» έχει ήδη διαταραχθεί… 

Τάκης Βιδάλης
Συνταγματολόγος

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Περί του Δικαιώματος Συνάθροισης – Συνταγματικές Ισορροπίες σε καιρό πανδημίας

Η κοινωνική πραγματικότητα και η ιατρική αναγκαιότητα είναι τέτοια που σίγουρα δεν επιτρέπουν τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Αυτό όμως δεν επιτρέπει επ’ ουδενί εκπτώσεις ως προς τις συνταγματικές εγγυήσεις ρύθμισης και απόλαυσης ενός θεμελιώδους δικαιώματος. Είναι επιβεβλημένο ο νομικός κόσμος ιδίως στον δημόσιο λόγο του να αφήσει κατά μέρος της πάσης φύσεως σκοπιμότητες και να συμμετάσχει σε έναν ανυπόκριτο διάλογο προς όφελος της δικαιοσύνης, της υγείας, των ίδιων των πολιτών εν γένει.

Περισσότερα

Ο κορωνοϊός, η αστυνόμευση των διαδηλώσεων και οι δημοσιογράφοι

Με αφορμή τη διαμόρφωση του νέου δικαίου συναθροίσεων, ο Γιάννης Τασόπουλος και η Σταυρούλα Γεωργίου εξετάζουν τρία φαινομενικά αυτοτελή ζητήματα, που όμως διαπλέκονται και αγγίζουν την ουσία της κρίσιμης συνταγματικής επικαιρότητας.

Περισσότερα

Σύνταγμα και Πανδημία: Η προστασία των δικαιωμάτων απέναντι στους περιορισμούς τους (video-podcast)

Στο 9ο βίντεο του αφιερώματος για τα συνταγματικά ζητήματα που εγείρει στη δημόσια σφαίρα η κρίση της πανδημίας o Ιωάννης Τασόπουλος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και η Αλκμήνη Φωτιάδου, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και Δικηγόρος, συζητούν για την προστασία των δικαιωμάτων απέναντι στους περιορισμούς τους οι οποίοι έχουν επιβληθεί στην εποχή της πανδημίας του Cocid-19.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.