Τι σημαίνει «εύρυθμη λειτουργία» των υπηρεσιών Υγείας; – Σχόλιο στις αποφάσεις 250-252/2021 της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ

Ο Τάκης Βιδάλης εκφράζει τους προβληματισμούς του σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις 250-252/2021 της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, η οποία απέρριψε σχετικές αιτήσεις εργαζομένων σε νοσηλευτικές μονάδες που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Με τις αποφάσεις 250-252/2021 της επιτροπής αναστολών, το ΣτΕ απέρριψε σχετικές αιτήσεις εργαζομένων σε νοσηλευτικές μονάδες που αρνούνται να εμβολιαστούν, επικαλούμενο (μεταξύ άλλων) δύο επιχειρήματα ουσίας: ότι ο εμβολιασμός επιβάλλεται για λόγους δημόσιας υγείας, ώστε να προληφθεί το ενδεχόμενο α) να μεταδοθεί ο ιός στους ευπαθείς νοσηλευόμενους και β) να νοσήσουν οι ίδιοι οι υγειονομικοί, με συνέπεια τη διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας της μονάδας.

Ωστόσο, με βάση τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα (και χαρακτηριστικότερες τις περιπτώσεις του Ισραήλ και της Μ. Βρετανίας), έχει από καιρό επιβεβαιωθεί ότι τα διαθέσιμα εμβόλια δεν συνεπάγονται την αποφυγή της μετάδοσης της ιού σε τρίτους ούτε διασφαλίζουν το ότι εκείνος που εμβολιάζεται αποκλείεται να νοσήσει. Η ωφέλειά τους έγκειται, κατά βάση, στην προστασία του τελευταίου από το να νοσήσει σοβαρά και να εξαναγκαστεί σε νοσηλευτική περίθαλψη.

Αυτό σημαίνει ότι: α) ο εμβολιασμένος υγειονομικός δεν αποκλείεται να μεταδώσει τον ιό σε ευπαθείς ασθενείς που φροντίζει και β) ο ίδιος, ακόμη και αν νοσήσει ελαφρά, θα πρέπει να αποσυρθεί προσωρινά από τα καθήκοντά του και να τεθεί σε καραντίνα. Έτσι, κανένα από τα δύο επιχειρήματα της απόφασης δεν ευσταθεί, για πραγματικούς λόγους που θα έπρεπε να προσέξουν οι δικαστές.

Προξενεί επιπλέον εντύπωση το ότι η απομάκρυνση ανεμβολίαστων – αλλά κατά τεκμήριο έμπειρων – εργαζομένων στα νοσοκομεία μας δεν θεωρήθηκε από το δικαστήριο ότι διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία των τελευταίων (ειδικά εν όψει αναμενόμενου «τέταρτου κύματος» της πανδημίας). Αντίθετα, κρίθηκε επαρκές το ότι θα υποκατασταθούν στα καθήκοντα αυτού του προσωπικού υγειονομικοί που προφανώς θα πρέπει να σηκώσουν το βάρος της πίεσης στο σύστημα υγείας με…ταχύρρυθμη εκπαίδευση! Μια τρίμηνη σύμβαση δεν μπορεί να συγκριθεί με δεκαετίες υπηρεσίας, που δοκιμάστηκε μάλιστα και αντεπεξήλθε επιτυχώς στη διετία της πανδημίας! Η «εύρυθμη λειτουργία» έχει ήδη διαταραχθεί… 

Τάκης Βιδάλης
Συνταγματολόγος

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Ελευθερία του λόγου και Πανδημία (live webcast)

Το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, η Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Παρατηρητήριο Συνταγματικών Εξελίξεων www.syntagmawatch.gr, διοργάνωσαν, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020, διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα Ελευθερία του λόγου και πανδημία.

Περισσότερα

Σχόλιο στην απόφαση ΣτΕ 1684/2022 για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

Ο Τάκης Βιδάλης σχολιάζει την απόφαση ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ κατά των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε υγειονομικό προσωπικό, το οποίο αρνήθηκε να εμβολιαστεί κατά του COVID-19.

Περισσότερα

Σύνταγμα και Πανδημία: Τα συνταγματικά δικαιώματα στη δεύτερη φάση της πανδημίας (video- podcast)

Στο 12ο βίντεο του αφιερώματος «Σύνταγμα και Πανδημία», ο Καθηγητής Νομικής και Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, και η Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Αλκμήνη Φωτιάδου, συζητούν για τα συνταγματικά δικαιώματα στη δεύτερη, πλέον, φάση της πανδημίας. Ποιες οι διαφορές με το πρώτο lockdown σε ό,τι αφορά την πρόσληψή τους από τους πολίτες; Ποιοι οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι;

Περισσότερα

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ