Συνταγματική Αναθεώρηση με Νέες Χρήσιμες Διατάξεις

Συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΑ «Μεγεθύνσεις» του Θανάση Γεωργακόπουλου παραχώρησε στις 22 Νοεμβρίου 2019 ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου, κ. Ξενοφών Κοντιάδης, θίγοντας το πολύ σημαντικό ζήτημα της τελευταίας Συνταγματικής αναθεώρησης, για το οποίο έχει ανακύψει το κρίσιμο ερώτημα εάν τελικά αποτέλεσε μια «χαμένη ευκαιρία». Ακούστε τη σχετική συνέντευξη παρακάτω...

Συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΑ «Μεγεθύνσεις» του Θανάση Γεωργακόπουλου παραχώρησε στις 22 Νοεμβρίου 2019 ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου, κ. Ξενοφών Κοντιάδης, θίγοντας το πολύ σημαντικό ζήτημα της τελευταίας Συνταγματικής αναθεώρησης, για το οποίο έχει ανακύψει το κρίσιμο ερώτημα εάν τελικά αποτέλεσε μια «χαμένη ευκαιρία».

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τη σχετική συνέντευξη.

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος στα 44 χρόνια της Μεταπολίτευσης, η οποία ολοκληρώθηκε με το ψήφισμα της Θ΄ Αναθεωρητικής Βουλής που έλαβε χώρα στις 25 Νοεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Κοντιάδη η αναθεώρηση έχει αρκετές νέες διατάξεις, οι οποίες είναι χρήσιμες και συνεπώς δεν συμμερίζεται πλήρως την άποψη ότι αποτελεί μια «χαμένη ευκαιρία». Ένας τέτοιος χαρακτηρισμός, όπως τονίζει, θα μπορούσε να υιοθετηθεί μόνο για το γεγονός ότι «θα πρέπει να περιμένουμε πολλά χρόνια ακόμα για να ξεκινήσει μια νέα αναθεωρητική διαδικασία».

Παραλείψεις

Παράλληλα, ο κ. Κοντιάδης υπογραμμίζει τις παραλείψεις που παρατηρήθηκαν στο πλαίσιο της αναθεωρητικής διαδικασίας, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία της δικαιοσύνης, τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, την ανάδειξη της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, την αδυναμία αλλαγής του άρθρου 16 αναφορικά με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος. Πρόκειται για θέματα τα οποία ενώ συζητήθηκαν, δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη συναίνεση για να συμπεριληφθούν στην αναθεώρηση.  

Το αρνητικό στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Κοντιάδη, στο όλο εγχείρημα της αναθεώρησης είναι το περιορισμένο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι πολίτες παρόλο που υπήρξε μια φιλόδοξη εκκίνηση της διαδικασίας. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου αποδίδει τη στάση αυτή στην κόπωση των πολιτών, η οποία απορρέει από τα σύνθετα προβλήματα που πλήττουν την καθημερινότητά τους.

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας – Η ψήφος των αποδήμων

Σχετικά με το σημαντικό ζήτημα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Κοντιάδης επισημαίνει ότι δεν μπορεί να ισχύσει η απευθείας εκλογή από το λαό, δεδομένου ότι δεν κρίθηκε αναθεωρητέο το άρθρο 30, στο οποίο αναφέρεται ρητώς ότι η εν λόγω εκλογή γίνεται από τη Βουλή. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι επιθυμητή θα ήταν η ανάδειξη ενός Προέδρου υπερκομματικού, με κύρος και αυτός θα μπορούσε να εκλεγεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία.   

Για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να τους δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο ζουν. Για αυτό και θεωρεί χειρότερη την ακύρωση της προσπάθειας που γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή σε σχέση με τον καθορισμό κάποιων περιορισμών.  

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Ο θεσμός της προσυπογραφής και η σχέση μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και Κυβέρνησης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ανώτατος άρχοντας, είναι «πολιτικά ανεύθυνος» με την έννοια ότι για τις πράξεις του την πολιτική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση. Αυτό επιτυγχάνεται με τον θεσμό της προσυπογραφής. Στο πλαίσιο αυτό, ένα κρίσιμο ερώτημα που τίθεται αναφορικά με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για το διορισμό της δικαστικής ηγεσίας είναι το εξής: η αρμοδιότητα του ΠτΔ προς έκδοση της πράξης που του προτείνει και προσυπογράφει το υπουργικό συμβούλιο είναι υποχρεωτική για αυτόν ή αντίθετα είναι πράξη διακριτικής ευχέρειας, την οποία μπορεί κατά την κρίση του να αρνηθεί;

Περισσότερα

Ναι στην αναθεώρηση του άρθρου 90 παρ. 5 Σ αλλά με προσοχή

Ο Χαράλαμπος Τσιλιώτης αναλύει την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 90 παρ. 5 του Συντάγματος για τη μεταφορά της επιλογής των Προέδρων και Αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων από το Υπουργικό Συμβούλιο στη Βουλή, και τις συνταγματικές και δικαιοπολιτικές επιφυλάξεις που εγείρει

Περισσότερα

Ένας πρώτος απολογισμός της συνταγματικής αναθεώρησης

Η αναθεώρηση του 2019 θα μείνει στην ιστορία ως πολιτικά άχρωμη, αλλά θεσμικά χρήσιμη. Για πρώτη φορά η επικοινωνιακή απήχηση ενός αναθεωρητικού διαβήματος στην κοινωνία ήταν τόσο ισχνή. Φταίει και το ίδιο το περιεχόμενο της τρέχουσας αναθεωρητικής πρωτοβουλίας, αφού με εξαίρεση την ψήφο των αποδήμων καμία αναθεωρητική πρόταση δεν φαίνεται να αγγίζει τις προσδοκίες της κοινωνίας.

Περισσότερα

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!