Search
Close this search box.

Νέα κυκλοφορία: e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ | Τεύχος 3, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2022

Διαβάστε το τρίτο τεύχος (Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2022) του ηλεκτρονικού περιοδικού Δημοσίου Δικαίου ελεύθερης πρόσβασης e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

ISSN: 2732-9666
Σελ.: 140
Έτος κυκλοφορίας: 2022

Το τρίτο τεύχος του e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ ανοίγει με δύο σημαντικές παρεμβάσεις: του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά στην τελετή της ανακήρυξής του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, η οποία πραγματεύεται το θέμα των ορίων και περιθωρίων της δικαστικής εξουσίας στην απονομή της δικαιοσύνης, και του Γιάννη Δρόσου για τη συμβατότητα των μέτρων που συνεπάγονται οι κυρώσεις κατά των Ρώσων πολιτών με τις συνταγματικές μας αρχές. Στις μελέτες, η έμφαση έχει δοθεί στο συνταγματικό δίκαιο και στο πεδίο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο Γιάννης Τασόπουλος αναλύει μεθοδικά και συστηματικά τις πρόσφατες εξελίξεις στο δικαίωμα στο απόρρητο της επικοινωνίας και μας προειδοποιεί για τον κούφιο πυρήνα του ενόψει της διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας. Η Αικατερίνα Παπανικολάου εστιάζει διεισδυτικά στο δικαίωμα στην κατοικία, το οποία συνιστά διαρκή πρόκληση και δείκτη σεβασμού του κοινωνικού κράτους δικαίου, ενώ η Στέλλα Χριστοφορίδου εντοπίζει και εκθέτει αναλυτικά τα κανονιστικά και πραγματικά δεδομένα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, μιας καινοτομίας του ελληνικού Συντάγματος. Η Σταυρίνα Σιαχάμη μας εισάγει στο νομικό φαινόμενο του SLAPP και την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης. Στην ύλη περιλαμβάνονται επίσης εμπεριστατωμένα και επίκαιρα σχόλια σε ελληνική και ξένη νομολογία και σε αποφάσεις ανεξαρτήτων αρχών, καθώς και δύο σημαντικές βιβλιοκρισίες από τον Γιώργο Σωτηρέλη για τη δυναμική επιστροφή της Πολιτειολογίας στα ομώνυμα έργα του Δημήτρη Τσάτσου και του Κώστα Χρυσόγονου και από τον Απόστολο Βλαχογιάννη για το τελευταίο βιβλίο των Ξενοφώντα Κοντιάδη-Αλκμήνης Φωτιάδου με αντικείμενο τη συνταγματική ανθεκτικότητα στη δοκιμασία των κρίσεων. Ευχαριστούμε θερμά τους συγγραφείς και αναμένουμε τις συμβολές σας για το επόμενο τεύχος του περιοδικού με καταληκτική ημερομηνία την 15η Σεπτεμβρίου 2022 στο info@epoliteia.gr, ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν εδώ.

Καλή ανάγνωση και καλό καλοκαίρι!

Η Συντακτική Επιτροπή

Διαβάστε και αποθηκεύστε το e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ (Τεύχος 3, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2022) εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ (FacebookInstagramYoutube, Twitter).

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου και η υπηρεσιακή Κυβέρνηση

Ο Χαράλαμπος Τσιλιώτης γράφει για την αρμοδιότητα της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, αλλά και τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της ελληνικής Πολιτείας.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.