Δελτίο Τύπου: Συνέδριο “Δημοκρατία, Ακροδεξιά και Μεταφασισμός”

Το Ίδρυμα Τσάτσου - ΚΕΣΔ, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ), διοργανώνουν Συνέδριο με θέμα «Δημοκρατία, Ακροδεξιά και Μεταφασισμός», την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 (16:30-21:00) στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, είσοδος από Σόλωνος).

Στα δύο τραπέζια του Συνεδρίου μετέχουν επιφανείς πανεπιστημιακοί Καθηγητές, συνταγματολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες, αναδεικνύοντας επιμέρους εκφάνσεις του φαινομένου. Ειδικότερα, στο πρώτο τραπέζι (17:00-18:30), o Σπύρος Βλαχόπουλος (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου ΕΚΠΑ), η Δήμητρα Μαρέτα (Διδάκτωρ Πολιτικής Θεωρίας), ο Γιάννης Τασόπουλος (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου ΕΚΠΑ), η Βασιλική Χρήστου (Επικ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ) και ο Δημήτρης Χριστόπουλος (Καθηγητής Πολιτειολογίας Παντείου Πανεπιστημίου), με συντονιστή τον Ξενοφώντα Κοντιάδη (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος ΚΕΣΔ – Ιδρύματος Τσάτσου), συζητούν τις πολιτειολογικές και συνταγματικές του διαστάσεις. Στο δεύτερο (19:00-20:30), με συντονιστή τον Δημήτρη Χαραλάμπη (Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ, Προέδρος της ΕΕΠΕ), η Έφη Γαζή (Καθηγήτρια Ιστορίας ΠΑΠΕΛ), ο Νίκος Μαραντζίδης (Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΠΑΜΑΚ), ο Παναγής Παναγιωτόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ), ο Κωστής Παπαϊωάννου (Διευθυντής Σημείου για τη μελέτη και αντιμετώπιση της ακροδεξιάς) και η Μαρίνα Ρήγου (Επίκ. Καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ), περιγράφουν την ευρωπαϊκή εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών.

Το Συνέδριο κλείνει με την ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑΑντιπροέδρου του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Κωνσταντίνου Τσουκαλά.

Το Ίδρυμα και η ΕΕΠΕ επιδιώκουν να διαμορφώσουν κοινωνικές και πολιτειακές άμυνες και αντιστάσεις απέναντι στη διάχυση της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του εθνικισμού, του σεξισμού, της ομοφοβίας, του αντισημιτισμού, του αντικοινοβουλευτισμού και αντίστοιχων ιδεολογημάτων και πρακτικών που υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία.

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Μπορούσε πράγματι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στη δικαιοσύνη την περίοδο πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου;

Η απόφασή της (παραιτηθείσας πλέον) κυβέρνησης να διορίσει νέα ηγεσία στην κορυφή της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία ελήφθη από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 31 Μαΐου 2019, δηλαδή κατά τη διάρκεια μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου είναι ένα ζήτημα που προκάλεσε έριδες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για πλήγμα στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.