Search
Close this search box.

Εργαστήριο Συγγραφής Συντάγματος: Οι ιδιαιτερότητες του συνταγματικού κειμένου – H αναθεώρηση στην πράξη

Το Σύνταγμα, ως ο ανώτατος νόμος της Πολιτείας, θέτει τους βασικούς κανόνες της πολιτικής αντιπαράθεσης και της κοινωνικής συμβίωσης, προσδιορίζοντας τα σπουδαιότερα δικαιώματα των πολιτών καθώς και τον τρόπο άσκησης της κρατικής εξουσίας. Πώς γράφεται όμως ένα Σύνταγμα; Τι είναι ο συνταγματικός σχεδιασμός;
Το Σύνταγμα ως ο ανώτατος νόμος της Πολιτείας θέτει τους βασικούς κανόνες της πολιτικής αντιπαράθεσης και της κοινωνικής συμβίωσης, προσδιορίζοντας τα σπουδαιότερα δικαιώματα των πολιτών καθώς και τον τρόπο άσκησης της κρατικής εξουσίας. Πώς γράφεται όμως ένα Σύνταγμα; Τι είναι ο συνταγματικός σχεδιασμός;

Το πρόγραμμα πολιτειακής εκπαίδευσης νέων με τίτλο «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα», που πραγματοποιείται από το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου σε συγχρηματοδότηση με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ολοκληρώνει τον κύκλο των εκπαιδευτικών του δράσεων με ένα δημιουργικό Εργαστήριο Συγγραφής Συντάγματος, το οποίο θα διενεργηθεί διαδικτυακά στις 16 & 17 Ιουνίου 2020 (19.00-21.00).

Στόχος του Εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να εμπλακούν σε έναν ζωντανό διάλογο με εξειδικευμένους επιστήμονες αλλά και βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που θα τους βοηθήσει να αντιληφθούν τις διαδικασίες και τα όρια της συνταγματικής αναθεώρησης καθώς και τη δυναμική της αναθεωρητικής διαδικασίας στην πράξη. 

Με εργαλεία τη θεσμική επιχειρηματολογία αλλά και τη διαλογική ανταλλαγή σκέψεων οι νέοι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις ιδιαιτερότητες του συνταγματικού κειμένου και με τον τρόπο που γράφονται οι συνταγματικές διατάξεις.

Οι θεματικές που συγκροτούν τη βάση του εργαστηρίου είναι οι εξής:

  • Γιατί και πώς αναθεωρείται το Σύνταγμα
  • Τα όρια της αναθεώρησης
  • Οι διαδικασίες της αναθεώρησης
  • Οι ιδιαιτερότητες του συνταγματικού κειμένου
  • Γιατί και πώς αναθεωρείται μια διάταξη
  • Η σημασία της συμμετοχής των πολιτών στην αναθεώρηση: Από τη θεωρία στην πράξη 
  • Τα διλήμματα που εγείρει το αναθεωρητικό εγχείρημα
  • Η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για το ουσιαστικό περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης
  • Η διαδικασία συμβιβασμού / Τι χάνεται και τι κερδίζεται
  • Case-study: Η περίπτωση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων   
  • Η σημασία της συναίνεσης στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης 
  • Οι διατάξεις του Συντάγματος σε αντιδιαστολή με τις διατάξεις ενός νόμου: Οι διαφορές στη συγγραφή  

Στο Εργαστήριο συμμετέχουν ως εισηγητές:

  • Γιώργος Κατρούγκαλος (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ)
  • Δημήτρης Καιρίδης (Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βουλευτής της Ν.Δ.)
  • Ξενοφών Κοντιάδης (Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο – Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου)
  • Αλκμήνη Φωτιάδου (Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Δικηγόρος).

Το Εργαστήριο προσφέρεται δωρεάν σε νέους 22-30 ετών από διάφορα γνωστικά πεδία που έχουν καλλιεργήσει σε διαφορετικό βαθμό σχέσεις με τους πολιτειακούς θεσμούς.

Δηλώσεις Συμμετοχής έως την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 εδώ.

Για το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής δράσης πατήστε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα πολιτειακής εκπαίδευσης “Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα” πατήστε εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.