Επικαιρότητα

Νέα κυκλοφορία: Μεταξύ απολογίας και ουτοπίας. Συνταγματισμός και κριτική θεωρία, Κώστας Ε. Δουζίνας
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ επανεκδίδουν, σε μορφή e-book ελεύθερης πρόσβασης με νέο πρόλογο, τη μονογραφία του Καθηγητή Νομικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Κολέγιο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ιδρυτή του Birkbeck Institute for the Humanities και πρώην βουλευτή Κώστα Δουζίνα, με τίτλο «Μεταξύ απολογίας και ουτοπίας. Συνταγματισμός και κριτική θεωρία».

H αμηχανία των «θαυμαστών» του Συμβουλίου της Επικρατείας
H Ε. Πρεβεδούρου γράφει για τον προβληματισμό που προκαλεί η πρόσφατη αντιφατική στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ιδίως ως προς τη συνταγματικότητα των ιδιωτικών ΑΕΙ, σχετικά με την επιστημονική συνέπεια και τη θεσμική του διαφάνεια στη δικαστική ερμηνεία του Συντάγματος

Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ως επιλεκτικής χρήσης άλλοθι
Ο Α. Μεταξάς σχολιάζει, με αφορμή τη συζήτηση για τη νομιμότητα ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ αλλά και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, την όλως επιλεκτική πρόσληψη του ευρωπαϊκού δικαίου από την πολιτική τάξη της χώρας. Αλλά και σε σχέση με το περιεχόμενο του Συντάγματος επισημαίνει την προφανώς όχι αμελητέα κανονιστική εμβέλεια και ratio των περί αναθεώρησης διατάξεών του.

Υποχρεωτικές οι επαναληπτικές εκλογές μετά την απόφαση του ΑΕΔ
Ο Κ. Παπανικολάου αναλύει τους λόγους για τους οποίους η ακύρωση από το ΑΕΔ της ανακήρυξης των τριών βουλευτών του κόμματος Σπαρτιάτες καθιστά υποχρεωτική τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών, καθώς και τους λόγους για τους οποίους η σκέψη του ΑΕΔ σχετικά με την μη επανάληψη της ψηφοφορίας και την οριστική κένωση των τριών εδρών (Βουλή των 297) αποτελεί obiter dictum και δεν παράγει δεδικασμένο ή άλλη δέσμευση για τα αρμόδια κρατικά όργανα, τα οποία υποχρεούνται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών εντός ενός μήνα από τη δημοσίευση της απόφασης του ΑΕΔ

Οι πλειοψηφίες στη Βουλή των 297
Ο Ξ. Κοντιάδης γράφει για την αντιφατική απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου να μην πληρωθούν οι έδρες των τριών ακυρωθέντων βουλευτών των Σπαρτιατών, επικρίνοντας την παραβίαση συνταγματικών και εκλογικών διατάξεων και τις θεσμικές επιπτώσεις στη λειτουργία της Βουλής.

Κοινοβούλιο με κενές έδρες: Η προδιαγεγραμμένη κατάληξη μιας αδιέξοδης πορείας
Ο Σπ. Βλαχόπουλος αναλύει τη θεσμική κρίση που προκαλεί η απόφαση του ΑΕΔ για την έκπτωση τριών βουλευτών των Σπαρτιατών, αφήνοντας τη Βουλή με 297 έδρες και τους ψηφοφόρους τους χωρίς εκπροσώπηση, και αναδεικνύει τις αντιφατικές δικαστικές κρίσεις και τα αδιέξοδα της λογικής απαγόρευσης κομμάτων και υποψηφίων.

Η ultravires οριστική απόφαση του ΑΕΔ για τους Σπαρτιάτες ή αλλιώς πώς ένα Ανώτατο Δικαστήριο υπερβαίνει τη δικαιοδοσία του
Ο Χ. Τσιλιώτης σχολιάζει τη χθεσινή απόφαση του ΑΕΔ σχετικά με την ακύρωση της εκλογής τριών βουλευτών του κόμματος Σπαρτιάτες και επισημαίνει τα αδύνατα σημεία του σκεπτικού της καθώς και την εσφαλμένη κρίση του Δικαστηρίου να μείνουν κενές οι τρεις έδρες.

Σύνταγμα δεσμευτικό ή Σύνταγμα ευχολόγιο;
Η Β.-Π. Ντέγκα μιλάει για το δίλημμα «Σύνταγμα δεσμευτικό ή ευχολόγιο;», αναλύοντας τη δυναμική θεωρία ερμηνείας και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ιδεολογικής εργαλειοποίησης που αποδυναμώνει τη θεσμική ισχύ και τη δημοκρατική νομιμοποίηση του Συντάγματος.

Το δικαίωμα σε αξιοπρεπή εργασία στην εποχή της ψηφιακής μετάβασης
Ο Γ. Βλασσόπουλος γράφει για τη συνταγματική προστασία του δικαιώματος σε αξιοπρεπή εργασία στην εποχή της ψηφιακής μετάβασης, το δικαίωμα αποσύνδεσης και την ανάγκη ολοκληρωμένης στρατηγικής ίσων ευκαιριών και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.

Η αστυνομική βία ως πληγή της δημοκρατίας
Η Ε. Χρυσουλάκη γράφει για την αστυνομική βία ως διαχρονική πληγή της δημοκρατίας, καταδεικνύοντας πώς η αυθαιρεσία και η απουσία λογοδοσίας υπονομεύουν θεμελιώδη δικαιώματα, εντείνουν την κοινωνική πόλωση και απειλούν τη λειτουργία του κράτους δικαίου