Ο Βαγγέλης Μάλλιος σχολιάζει την αλλαγή του εντύπου για την εθελοντική αιμοδοσία, από το οποίο αφαιρέθηκε η σεξουαλική ταυτότητα ως ένα από τα κριτήρια επιλογής δότη.

Στις 10.01.2022 υπογράφηκε από τον Υπουργό Υγείας απόφαση για το νέο έντυπο αιμοδοσίας, αποσυνδέοντας τον σεξουαλικό προσανατολισμό από τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι/ες αιμοδότες/τριες.

Μέχρι σήμερα, το έντυπο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, περιελάμβανε την πρόβλεψη ότι δεν μπορεί να γίνει εθελοντής/τρια αιμοδότης/τρια, όποιος είχε συνάψει «έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977»! Κάτι τέτοιο, πλέον, απαλείφθηκε. Η σχετική πρόβλεψη ήταν πολλαπλά προβληματική:

Πρώτον, ήταν προβληματική όσον αφορά τους ομοφυλόφιλους/ες. Και τούτο, διότι παρουσίαζε τις σχέσεις με τα πρόσωπα αυτά ως ένα μεταδοτικό και δια βίου κίνδυνο για την υγεία (ατομική και δημόσια), στιγματίζοντάς τα ως άτομα «ασθενή» και επικίνδυνα για τους υπόλοιπους/ες.

Περαιτέρω, ήταν προβληματική όσον αφορά τη δημόσια υγεία. Και τούτο, διότι απέκλειε από την αιμοδοσία άτομα βάσει του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και όχι βάσει της σεξουαλικής ή άλλης συμπεριφοράς. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούσε την ψευδαίσθηση πως ο ιός του ΗΙV αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και όχι συγκεκριμένες συμπεριφορές (π.χ. σεξουαλική συνεύρεση χωρίς προφυλακτικό), αποτρέποντας τον ευρύτερο πληθυσμό να αξιολογήσει το ρίσκο πριν την αιμοδοσία, αλλά και εμμέσως να λαμβάνει μέτρα προφύλαξης και να εξετάζεται τακτικά.

Ως εκ τούτου, η εν λόγω Υπουργική Απόφαση, κατά το μέτρο που καταργεί τον αδικαιολόγητο και αναχρονιστικό οριζόντιο αποκλεισμό των ομοφυλόφιλων προσώπων, δεν μπορεί παρά να χαιρετιστεί θετικά ως ένα ακόμα βήμα προς την ουσιαστική εξάλειψη των διακρίσεων που υφίστανται τα άτομα λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Βαγγέλης Μάλλιος
Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Το στοίχημα της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας

Το ζήτημα της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας δεν είναι ζήτημα πρωτίστως νομικό. Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, ζήτημα σεβασμού στο πλαίσιο της συνύπαρξης, ζήτημα ηθικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και εν τέλει βαθιά πολιτικό. Το αποφασιστικό ύφος και η χρήση προστακτικής δεν μπορεί να δώσει επιτυχή αποτελέσματα.

Περισσότερα

COVID-19 και υποχρέωση εμβολιασμού

Η απόφαση για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου αντι – covid είναι πολιτική όχι ιατρική, δηλαδή ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του κοινού νομοθέτη, ο οποίος, μπορεί είτε να καταστήσει νομικά υποχρεωτική τη διενέργεια του είτε να περιοριστεί σε μια «σύσταση» για την αναγκαιότητα της χρήσης του.

Περισσότερα

Η συνταγματικότητα της απαγόρευσης των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων

Η απαγόρευση δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης, για λόγους δημόσιας υγείας, υπάγεται στο κανονιστικό πεδίο του άρθρου 11 παρ.2 του Συντάγματος. Η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ αναφέρεται, επίσης, στο άρθρο 5 του Συντάγματος. Δεν ερμηνεύουμε στο κενό το Σύνταγμα και τους νόμους, αλλά στην τραγική πραγματικότητα που βιώνουμε. Αυτά τα δύο δεδομένα ενισχύουν και προκρίνουν τη συνταγματικότητα της απαγόρευσης. Στο λεπτό αυτό σημείο και τη γκρίζα ζώνη, στην οποία εισέρχεται αναπόφευκτα και η πολιτική επιλογή, επικεντρώνεται και ο συνταγματικός διάλογος.

Περισσότερα

Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ακαδημίας 43 | Αθήνα | 10672
[+30] 210 36 23 089
info@syntagmawatch.gr

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.