Search
Close this search box.

Νέα κυκλοφορία: e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ | Τεύχος 4, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2022

Διαβάστε το τέταρτο, και τελευταίο για το 2022, τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού Δημοσίου Δικαίου ελεύθερης πρόσβασης e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

ISSN: 2732-9666
Σελ.: 186
Έτος κυκλοφορίας: 2022

To τέταρτο, τελευταίο για το 2022, τεύχος του e-Πολιτεία καλύπτει μεγάλο εύρος ύλης του δημοσίου δικαίου με μελέτες καταξιωμένων συναδέλφων, καθώς και νέων επιστημόνων, που βρίσκουν στο περιοδικό μας ένα φιλόξενο βήμα.

Ο Σπύρος Βλαχόπουλος αναλύει την αρχή του Κράτους Δικαίου στην πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και ο Ακρίτας Καϊδατζής τον εγγυητικό ρόλο του Δικαστηρίου στο πλαίσιο του ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων. Η Ελένη Κατωπόδη μας μεταφέρει στο πεδίο των προσωπικών δεδομένων και του blockchain, ενώ η Ιωάννα Πέρβου αναδεικνύει το ευάλωτο καθεστώς της προστασίας των δικαιωμάτων των αθλητών και η Iωάννα Κυμάκη εστιάζει στις συνταγματικές διαστάσεις της αυτορρύθμισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στο Oversight Board του Facebook. Η Αναστασία Σωτηροπούλου εξετάζει, από την οπτική της αρχής της διαφάνειας, το πρόσφατο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης των δραστηριοτήτων επιρροής.

Το τεύχος εμπλουτίζουν σχόλια νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Supreme Court των ΗΠΑ, από τους Γιώργο Καράντζιο, Ευαγγελία Παυλίδου, Μαγδαληνή-Χριστίνα Βλάχου-Βλαχοπούλου και Γεράσιμο Λευκαδίτη, το συνταγματικό και κοινοβουλευτικό μας χρονικό από τον Θανάση Ξηρό και τρεις βιβλιοπαρουσιάσεις: από τη Σταυρούλα Μπινιάρη για το βιβλίο του Παύλου Ελευθεριάδη (A Union of Peoples: Europe as a Community of Principle, Oxford University Press, 2020)∙ την Ευτυχία Κουράκου για τη μονογραφία του Μιχάλη Πικραμένου (Η λογοδοσία των δικαστών στη δημοκρατία. Δημόσια εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, Ευρασία, 2022)· και την Ιωάννα Τουρκοχωρίτη για το έργο της πάνω στην ελευθερία της έκφρασης στις ΗΠΑ και τη Γαλλία (Freedom of Expression: The Revolutionary Roots of American and French Legal Thought, Cambridge University Press, 2022).

Ευχαριστούμε θερμά τους συγγραφείς για τις εξαιρετικές τους συμβολές, όπως και όλους όσοι στηρίζουν το εκδοτικό μας εγχείρημα, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό δημοσίου δικαίου ελεύθερης πρόσβασης στην Ελλάδα, που κλείνει με αυτό το τεύχος τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Το επόμενο τεύχος μας θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2023 και η προθεσμία υποβολής των κειμένων είναι η 15η Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ.

Καλό φθινόπωρο και καλή ακαδημαϊκή χρονιά!

Η Συντακτική Επιτροπή

Βρείτε το εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ (FacebookInstagramYoutube, Twitter).

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Περί του Δικαιώματος Συνάθροισης – Συνταγματικές Ισορροπίες σε καιρό πανδημίας

Η κοινωνική πραγματικότητα και η ιατρική αναγκαιότητα είναι τέτοια που σίγουρα δεν επιτρέπουν τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Αυτό όμως δεν επιτρέπει επ’ ουδενί εκπτώσεις ως προς τις συνταγματικές εγγυήσεις ρύθμισης και απόλαυσης ενός θεμελιώδους δικαιώματος. Είναι επιβεβλημένο ο νομικός κόσμος ιδίως στον δημόσιο λόγο του να αφήσει κατά μέρος της πάσης φύσεως σκοπιμότητες και να συμμετάσχει σε έναν ανυπόκριτο διάλογο προς όφελος της δικαιοσύνης, της υγείας, των ίδιων των πολιτών εν γένει.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.