Search
Close this search box.

Δελτίο Τύπου: Το Tsatsos Foundation Forum 2022 ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Το Tsatsos Foundation Forum εξελίσσεται σε έναν θεσμό που θα πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, προσελκύοντας προβεβλημένους ομιλητές και συμμετέχοντες, συμβάλλοντας στη συζήτηση για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο Tsatsos Foundation Forum 2022 με θέμα «Σύνταγμα-Οικονομία-Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Την εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε ο Προέδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.

Σημαντικό μέρος του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στη σχέση των θεσμών και της οικονομικής ανάπτυξης, τη δημοσιονομική διοίκηση, την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και τις στρεβλώσεις που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ανέλυσε τον αναπτυξιακό και ρυθμιστικό ρολό της ΤτΕ και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία μπροστά στον πόλεμο της Ουκρανίας, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

Στο τραπέζι που ακολούθησε, με συντονιστή τον Ιωάννη Σαρμά, Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ομιλητές τον Νίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή ΙΟΒΕ, Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Μαργαρίτα Κατσίμη, Καθηγήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνητικό Συνεργάτη του CESifo, τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, Πρόεδρο του ΣΕΒ, και τον Μιχαήλ Πικραμμένο, Αντιπρόεδρο του ΣτΕ και Αναπληρωτή Καθηγητή Α.Π.Θ., συζητήθηκε η εξέλιξη των θεσμών μέσα στην πανδημία.

Παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια χρειαζόμαστε ένα καλύτερο κράτος, φιλικό για τον πολίτη, με μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων και παράκαμψη της περιττής γραφειοκρατίας. Στην ομιλία του ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη μείωση των περιττών διαδικασιών και τη διαδικτυακή εξυπηρέτηση του πολίτη.

Δύο ομιλίες, αυτές του καθηγητή Χριστόφορου Πισσαρίδη και της πρώην υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου ήταν αφιερωμένες στις επιπτώσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία και την απασχόληση.

Ένα τραπέζι είχε θέμα το δημοκρατικό κράτος δικαίου και τον συνταγματικό λαϊκισμό στην Ευρώπη. Οι ανελεύθερες δημοκρατίες και ο λαϊκισμός που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου αποτελούν μία μεγάλη πρόκληση για το μέλλον της Ευρώπης. Οι πέντε επιφανείς καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού ανέδειξαν τρόπους άμυνας της Ευρώπης απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα.

Ένα πολύ ενδιαφέρον τραπέζι ήταν αφιερωμένο στις προκλήσεις που τίθενται για την Ευρώπη από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προοπτική της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας. Όμως έχει αποδειχθεί ότι η Ευρώπη προχωράει μέσα από την υπέρβαση των κρίσεών της. Από τη συζήτηση που έγινε προκύπτει μία ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για την προοπτική να αναπτυχθεί πέρα από την ήπια ισχύ της Ευρώπης και η ικανότητά της να παρεμβαίνει σε διεθνείς κρίσεις όπως η εισβολή στην Ουκρανία. Όπως επισήμανε ο  Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η ΕΕ χρειάζεται μία άλλη δημοκρατική νομιμοποίηση για να προχωρήσει ενωμένη στον νέο κόσμο από τον νέο ψυχρό πόλεμο που αναδύεται.

Τέλος, μία σημαντική ενότητα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη και στο έργο του Δημήτρη Τσάτσου, με σύντομες παρεμβάσεις ομοτέχνων και φίλων του.

Το Tsatsos Foundation Forum εξελίσσεται σε έναν θεσμό που θα πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, προσελκύοντας προβεβλημένους ομιλητές και συμμετέχοντες, συμβάλλοντας στη συζήτηση για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Ευρώπη. Όλα τα τραπέζια του συνεδρίου θα αναρτηθούν διαδικτυακά στον ιστότοπο www.syntagmawatch.gr.

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Δελτίο Τύπου: Ειδικό Αφιέρωμα “Δημήτρης Τσάτσος”

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο του κύκλου “Ειδικά Αφιερώματα”, διοργανώνει εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του Δημήτρη Τσάτσου την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 και ώρα 19:00 στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή των Ελλήνων.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.