Απονομή Βραβείου “Δημήτρης Τσάτσος” 2025

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Επιστημών Δημήτρης Τσάτσος του Πανεπιστημίου Hagen της Γερμανίας σας προσκαλούν στο διεθνές συνέδριο με θέμα: Νέες απειλές για τη δημοκρατία σήμερα

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Επιστημών Δημήτρης Τσάτσος του Πανεπιστημίου Hagen της Γερμανίας (Dimitris-Tsatsos-Institut für Europäische Verfassungswissenschaften), έχουν θεσμοθετήσει από το 2012 το Βραβείο «Δημήτρης Τσάτσος», που απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες με ιδιαίτερη προσφορά στο πεδίο των Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Επιστημών.

Το βραβείο απονεμήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, στον Καθηγητή Βασίλειο Σκουρή, τ. Πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια απονεμήθηκε και για δεύτερη φορά στη Γερμανία, στον Καθηγητή Íñigo Méndez de Vigo y Montojo, Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας, και έπειτα στον πρώην Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Γερουσιαστή Giorgio Napolitano, και στον Ομότιμο Καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Albert Ludwigs του Φράιμπουργκ Wolfgang Reinhard.

Φέτος το βραβείο θα απονεμηθεί στην Καθηγήτρια Συγκριτικού Συνταγματικού Δικαίου του Central European University, Renata Uitz. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του Συνεδρίου με θέμα “Νέες απειλές για τη δημοκρατία σήμερα”, την Τετάρτη 2 Απριλίου και ώρα 16.30 στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε (Ομήρου 14-16, Αθήνα).

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Σκέψεις για ορισμένες κορυφαίες θεσμικές προτεραιότητες: Προσχηματικές αναθεωρήσεις ή συνεπής εφαρμογή του Συντάγματος;

Ο Π. Παυλόπουλος αναλύει την ανάγκη συνεπούς εφαρμογής του Συντάγματος έναντι προσχηματικών αναθεωρήσεων, τονίζοντας τη θεσμική διάβρωση της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Εστιάζει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ελευθερίας, επισημαίνοντας την ευθύνη κράτους και κοινωνίας των πολιτών.

Περισσότερα

Ο θρίαμβος του Κράτους Δικαίου

Στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής η Δικαιοσύνη υπερασπίστηκε τη δημοκρατία, αποδεικνύοντας ότι δεν χρειαζόταν να προβλέπεται στο Σύνταγμα η δυνατότητα απαγόρευσης πολιτικού κόμματος για να αντιμετωπιστεί η νεοναζιστική βία της Χρυσής Αυγής, ως στοιχείο εγγενές της ιδεολογίας και της πολιτικής της δράσης. Ωστόσο, αναδείχθηκαν ταυτόχρονα ορισμένα θεσμικά κενά που οφείλει να καλύψει άμεσα ο νομοθέτης ώστε να ισχυροποιηθούν οι άμυνες απέναντι στην Ακροδεξιά.

Περισσότερα

Podcast | Συναντήσεις στο Σύνταγμα Ε25: Το Κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία

Ο Καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης και ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου Κώστας Δουζίνας συζητούν για την κρίση του κράτους δικαίου και το έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στη δικαιοσύνη

Περισσότερα

Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ακαδημίας 43 | Αθήνα | 10672
[+30] 210 36 23 089
info@syntagmawatch.gr

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.