Τι ισχύει σχετικά με την έρευνα της κατοικίας κατηγορουμένου για βιασμό σε βάρος ανηλίκου;

Τι ισχύει σχετικά με την έρευνα της κατοικίας κατηγορουμένου για βιασμό σε βάρος ανηλίκου; Ο Εμμανουήλ Μεταξάκης απαντά στο ερώτημα πολίτη.

Ερώτημα Πολίτη:

Όταν κάποιος κατηγορείται για βιασμό ανηλίκων και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του για να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή, υπάρχει κάποια διάταξη νόμου η οποία να προβλέπει περιπτώσεις στις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση εντάλματος, με σκοπό τη διερεύνηση του τόπου κατοικίας του, καθώς και των ηλεκτρονικών μέσων που ο εκάστοτε φερόμενος ως δράστης χρησιμοποιεί; Τυχόν ευρήματα δεν θα αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο, τα οποία εάν δεν συλλεχθούν, ενδεχομένως θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα της δίκης;

Απάντηση:

Σε περιπτώσεις που κάποιος κατηγορείται για το κακούργημα του βιασμού σε βάρος ανηλίκου (άρθρο 336 ΠΚ), οι αρχές διαθέτουν ένα ολόκληρο δικονομικό «οπλοστάσιο» τόσο για την έρευνα της κατοικίας του (άρθρο 253 ΚΠΔ), όσο και για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του (άρθρα 4-5 Ν. 2225/1994) και την κατάσχεση ψηφιακών πειστηρίων (άρθρο 265 ΚΠΔ), ακόμη και για την πραγματοποίηση ειδικών ανακριτικών πράξεων σε βάρος του (άρθρο 254 ΚΠΔ). Για τη διενέργεια των προαναφερομένων ανακριτικών πράξεων και διαδικασιών δεν προϋποτίθεται από τον Νόμο η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του κατηγορουμένου, αλλά τίθενται συγκεκριμένες κάθε φορά προϋποθέσεις, π.χ. στην περίπτωση της έρευνας σε κατοικία, η παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας (άρθρο 253 ΚΠΔ). Εφόσον τηρηθούν οι τιθέμενες από τον Νόμο προϋποθέσεις, τότε τα σχετικά ευρήματα των αρχών μπορούν να αξιοποιηθούν ως αποδεικτικά μέσα σε βάρος του κατηγορουμένου.

Εμμανουήλ Δ. Μεταξάκης
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – Διδάκτωρ Νομικής

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών αντιβαίνει η όχι στην ισότητα όλων των πολιτών;

Το γιατί υπάρχει πρόβλημα με το ειδικό καθεστώς της ευθύνης υπουργών στην Ελλάδα, μπορεί να το κατανοήσει κανείς μόνον αν συνδέσει το ειδικό αυτό καθεστώς, εν όψει των περιπτώσεων που καλύπτει, με τους στόχους τους οποίους εξυπηρετεί.

Περισσότερα