Search
Close this search box.

Τι ισχύει σχετικά με την έρευνα της κατοικίας κατηγορουμένου για βιασμό σε βάρος ανηλίκου;

Ποιες οι διατάξεις που ρυθμίζουν τη δυνατότητα διενέργειας έρευνας στην κατοικία κατηγορουμένου για βιασμό εις βάρος ανηλίκου; Ο Εμμανουήλ Μεταξάκης απαντά στο ερώτημα πολίτη.

Ερώτημα Πολίτη:

Όταν κάποιος κατηγορείται για βιασμό ανηλίκων και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του για να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή, υπάρχει κάποια διάταξη νόμου η οποία να προβλέπει περιπτώσεις στις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση εντάλματος, με σκοπό τη διερεύνηση του τόπου κατοικίας του, καθώς και των ηλεκτρονικών μέσων που ο εκάστοτε φερόμενος ως δράστης χρησιμοποιεί; Τυχόν ευρήματα δεν θα αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο, τα οποία εάν δεν συλλεχθούν, ενδεχομένως θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα της δίκης;

Απάντηση:

Σε περιπτώσεις που κάποιος κατηγορείται για το κακούργημα του βιασμού σε βάρος ανηλίκου (άρθρο 336 ΠΚ), οι αρχές διαθέτουν ένα ολόκληρο δικονομικό «οπλοστάσιο» τόσο για την έρευνα της κατοικίας του (άρθρο 253 ΚΠΔ), όσο και για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του (άρθρα 4-5 Ν. 2225/1994) και την κατάσχεση ψηφιακών πειστηρίων (άρθρο 265 ΚΠΔ), ακόμη και για την πραγματοποίηση ειδικών ανακριτικών πράξεων σε βάρος του (άρθρο 254 ΚΠΔ). Για τη διενέργεια των προαναφερομένων ανακριτικών πράξεων και διαδικασιών δεν προϋποτίθεται από τον Νόμο η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του κατηγορουμένου, αλλά τίθενται συγκεκριμένες κάθε φορά προϋποθέσεις, π.χ. στην περίπτωση της έρευνας σε κατοικία, η παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας (άρθρο 253 ΚΠΔ). Εφόσον τηρηθούν οι τιθέμενες από τον Νόμο προϋποθέσεις, τότε τα σχετικά ευρήματα των αρχών μπορούν να αξιοποιηθούν ως αποδεικτικά μέσα σε βάρος του κατηγορουμένου.

Εμμανουήλ Δ. Μεταξάκης
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – Διδάκτωρ Νομικής

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Πανεπιστημιακό Άσυλο: Αναγκαία η διατήρηση ή η κατάργηση του θεσμού;

Μαντζούτσος: Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αποτελεί προϋπόθεση για την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας στους χώρους των πανεπιστημίων, αλλά και conditio sine qua non της καλής λειτουργίας τους. // Σπηλιακόπουλος: Tο αν είναι σκόπιμο να καταργηθεί ή όχι το άσυλο είναι ζήτημα στάθμισης έννομων και εν γένει κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων. Το μέτρο της κατάργησης του ασύλου δεν είναι ούτε πρόσφορο ούτε κατάλληλο ούτε αναγκαίο ούτε και εν στενή εννοία αναλογικό, καθώς υπερακοντίζει κατά πολύ τον σκοπό δημοσίου συμφέροντος που υποτίθεται ότι επιδιώκει (πάταξη εγκληματικότητας).

Περισσότερα

Η απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής: Λύνοντας τους κόμπους

Θεωρητικά, στο ποινικό δίκαιο, «μιλούν τα στοιχεία»-εξυπονοείται «γυμνά», χωρίς ανάγκη ερμηνείας. Να όμως που, σε μια από τις πιο σημαντικές δίκες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, τους κόμπους που έκριναν την υπόθεση, και την τιμή της δημοκρατίας, τους έλυσε η ερμηνεία.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.