Τι ισχύει σχετικά με την έρευνα της κατοικίας κατηγορουμένου για βιασμό σε βάρος ανηλίκου;

Ποιες οι διατάξεις που ρυθμίζουν τη δυνατότητα διενέργειας έρευνας στην κατοικία κατηγορουμένου για βιασμό εις βάρος ανηλίκου; Ο Εμμανουήλ Μεταξάκης απαντά στο ερώτημα πολίτη.

Ερώτημα Πολίτη:

Όταν κάποιος κατηγορείται για βιασμό ανηλίκων και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του για να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή, υπάρχει κάποια διάταξη νόμου η οποία να προβλέπει περιπτώσεις στις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση εντάλματος, με σκοπό τη διερεύνηση του τόπου κατοικίας του, καθώς και των ηλεκτρονικών μέσων που ο εκάστοτε φερόμενος ως δράστης χρησιμοποιεί; Τυχόν ευρήματα δεν θα αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο, τα οποία εάν δεν συλλεχθούν, ενδεχομένως θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα της δίκης;

Απάντηση:

Σε περιπτώσεις που κάποιος κατηγορείται για το κακούργημα του βιασμού σε βάρος ανηλίκου (άρθρο 336 ΠΚ), οι αρχές διαθέτουν ένα ολόκληρο δικονομικό «οπλοστάσιο» τόσο για την έρευνα της κατοικίας του (άρθρο 253 ΚΠΔ), όσο και για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του (άρθρα 4-5 Ν. 2225/1994) και την κατάσχεση ψηφιακών πειστηρίων (άρθρο 265 ΚΠΔ), ακόμη και για την πραγματοποίηση ειδικών ανακριτικών πράξεων σε βάρος του (άρθρο 254 ΚΠΔ). Για τη διενέργεια των προαναφερομένων ανακριτικών πράξεων και διαδικασιών δεν προϋποτίθεται από τον Νόμο η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του κατηγορουμένου, αλλά τίθενται συγκεκριμένες κάθε φορά προϋποθέσεις, π.χ. στην περίπτωση της έρευνας σε κατοικία, η παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας (άρθρο 253 ΚΠΔ). Εφόσον τηρηθούν οι τιθέμενες από τον Νόμο προϋποθέσεις, τότε τα σχετικά ευρήματα των αρχών μπορούν να αξιοποιηθούν ως αποδεικτικά μέσα σε βάρος του κατηγορουμένου.

Εμμανουήλ Δ. Μεταξάκης
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – Διδάκτωρ Νομικής

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Το ελληνικό #MeToo: Ποινικές, εργασιακές και κοινωνικές διαστάσεις (live webcast)

Απόψε, Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 18:30-20:00, το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και το Syntagma Watch διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα «Το ελληνικό #MeToo: Ποινικές, εργασιακές και κοινωνικές διαστάσεις».

Περισσότερα

Η συνταγματική διάσταση του αποκλεισμού χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος σε ασκηθησόμενο ή ασκηθέν ποινικό ένδικο μέσο κατά τη νέα παράγραφο 6 του άρθρου 187 ΠΚ

Ο Ιωάννης Μοροζίνης σχολιάζει την προσθήκη της παραγράφου 6 στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία “Στις περιπτώσεις καταδίκης για αξιόποινες πράξεις του παρόντος άρθρου, καθώς και για τα συναφή αδικήματα που συνεκδικάστηκαν με την ίδια απόφαση, η ποινή δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, τυχόν δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ”.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.