Σχόλιο για την αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Παναγιώτης Δανιάς, εξηγεί για ποιους λόγους οι δικαστικοί λειτουργοί αντιδρούν στην αξιολόγηση, όπως αυτή προβλέπεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

H διαφωνία μας για τον τρόπο αξιολόγησης των Δικαστικών Λειτουργών, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την Εθνική Σχολή Δικαστών, εστιάστηκε στο ότι προβλέπεται η συμμετοχή τους σε υποχρεωτικά σεμινάρια, με έλεγχο των αποκτηθέντων γνώσεων, με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Κάθε εκπαιδευόμενος, μέχρι τον βαθμό του Εφέτη Δ.Δ. ή του Παρέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας θα έπρεπε να επιτύχει, ως βάση, το 70% των ορθών απαντήσεων, προκειμένου να ολοκληρώσει επιτυχώς το σεμινάριο, με τη βαθμολογία αυτή να τίθεται στον υπηρεσιακό του φάκελο και με υποχρέωση επανάληψης του σεμιναρίου, σε περίπτωση αποτυχίας. Θεωρήσαμε ότι αυτού του τύπου η αξιολόγηση δεν είναι συμβατή με την δικαστική ανεξαρτησία, εφόσον α) εισαγόταν μια νέα άτυπη διαδικασία αξιολόγησης του Δικαστικού Λειτουργού, πέρα από την Επιθεώρηση, χωρίς τις εγγυήσεις της τελευταίας (δικαίωμα προσφυγής σε ανώτερο όργανο, σύνδεση της αξιολόγησης με τα δικαστικά καθήκοντα) και β) υποχρεούνταν οι Δικαστικοί Λειτουργοί να απαντούν σε αντικείμενα που δεν επιδέχονται μονοσήμαντη απάντηση (π.χ. διαχείριση δικαστικού χρόνου) θέτοντας, ως ορθή, την απάντηση που θα προέκρινε ο επιμορφωτής, ώστε να επιτευχθεί η ανωτέρω βαθμολογία. Τελικώς, από ό,τι μαθαίνουμε, οι απόψεις μας αυτές που αναπτύχθηκαν και ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, έγιναν δεκτές και από τη Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και ευελπιστούμε στην τροποποίηση των σχετικών διατάξεων.

Παναγιώτης Δανιάς
Εφέτης Δ.Δ, Πρόεδρος Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Podcast | Συναντήσεις στο Σύνταγμα Ε25: Το Κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία

Ο Καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης και ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου Κώστας Δουζίνας συζητούν για την κρίση του κράτους δικαίου και το έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στη δικαιοσύνη

Περισσότερα

Tο εκλογοδικείο και οι «Σπαρτιάτες». Οι αλλεπάλληλες ερμηνευτικές ακροβασίες και το ανοιχτό ζήτημα των αναπληρωματικών εκλογών.

Ο Γ. Σωτηρέλης γράφει για το Εκλογοδικείο και τους «Σπαρτιάτες», επικρίνοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του ως νομικά ατεκμηρίωτες και ερμηνευτικά αυθαίρετες

Περισσότερα

Ιδιωτικά και κερδοσκοπικά (μη) Πανεπιστήμια. Οι θλιβερές επιπτώσεις μιας διάτρητης δικαστικής απόφασης

Ο Γ. Σωτηρέλης γράφει για τις συνέπειες της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καταγγέλλοντας την παραβίαση του Συντάγματος και τις πολιτικές σκοπιμότητες που πλήττουν την αξιοπιστία των θεσμών και της Δικαιοσύνης

Περισσότερα

Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ακαδημίας 43 | Αθήνα | 10672
[+30] 210 36 23 089
info@syntagmawatch.gr

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.