Search
Close this search box.

Προσφυγικό Ζήτημα: Θεσμικές, Γεωπολιτικές και Κοινωνιολογικές Εκφάνσεις

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών (Νέα Εθνική Οδός Πατρών-Αθηνών 38-40) θα φιλοξενηθούν οι επόμενες εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα (13-14 Φεβρουαρίου 2020), οι οποίες θα επικεντρωθούν στις θεσμικές, γεωπολιτικές και κοινωνιολογικές εκφάνσεις του προσφυγικού ζητήματος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή εδώ.

Ειδικότερα, ο Θεματικός Διάλογος, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 13 Φεβρουαρίου (18.00-20.30), θα επικεντρωθεί σε μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων μέσα από τη δημιουργική συνεργασία έμπειρων εισηγητών:

  • Η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα: Προβλήματα και προκλήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής  
    Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρ. Πρύτανης
  • Το νομικό καθεστώς του ασύλου στην Ελλάδα
    Μιχάλης Φεφές, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
  • Το ζήτημα της πολιτικής συμμετοχής των προσφύγων και των μεταναστών
    Γιονούς Μουχαμμαντί, Πρόεδρος και Ιδρυτής Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων (Greek Forum of Refugees)
  • Η πραγματική εικόνα των προσφυγικών αφίξεων στην Ευρώπη
    Γεωργία Σπυροπούλου, Δικηγόρος – Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Το Σεμινάριο (Workshop),το οποίο θα διενεργηθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2020 (11.00-18.00) με βασικούς εισηγητές τον Δρ. Νικόλα Παπαναστασόπουλο (Διδάσκων Πολιτικής Επιστήμης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Επιστημονικός Συνεργάτης Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων: State Department Alumnus) και την Δρ. Κωνσταντοπούλου Μαρία (Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης) στοχεύει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων θεσμικής σκέψης και επιχειρηματολογίας μέσα από την ενίσχυση της γνώσης των νέων πολιτών πάνω στις θεσμικές, κοινωνικοπολιτικές και γεωπολιτικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος.

Ειδικότερα, το Σεμινάριο (Workshop) αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους ομαδοσυνεργατικής και ενεργητικής μάθησης έχει ως στόχο:

  • Να εξοικειώσει τους νέους με τη διερεύνηση και τον εντοπισμό παραδοσιακών και νέων τεχνικών επιχειρηματολογίας σε διάφορες μορφές γραπτού και προφορικού λόγου.
  • Να τους καλλιεργήσει δεξιότητες δημόσιου λόγου και έκφρασης.
  • Να τους καταστήσει ευφάνταστους δημιουργούς πρωτότυπης επιχειρηματολογίας στη βάση ομαδοσυνεργατικού πνεύματος.
  • Να τους δώσει την ευκαιρία να συναναστραφούν με πολίτες διαφορετικών γνωστικών πεδίων, ανακαλύπτοντας τη διεπιστημονικότητα της πολιτειακής παιδείας.

Η συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δράσεις είναι δωρεάν και μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωσή τους θα δοθεί πιστοποιητικό συμμετοχής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2020 μέσω του Παρατηρητηρίου Συνταγματικών και Θεσμικών Εξελίξεων Syntagma Watch στην ειδική υποενότητα Δράσεις – Δήλωσε Συμμετοχή.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις είναι σχεδιασμένες με τρόπο που βοηθούν τους νέους να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, αλλά και να αναπτύξουν ένα δίκτυο δημιουργικών συνεργασιών, αντιμετωπίζοντάς τους ως τους ιδανικότερους πρεσβευτές ενός δημιουργικού τρόπου σκέψης και δράσης με σημαντική συμβολή στην ορθή λειτουργία της πολιτείας και των θεσμών της.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκπαιδευτικές δράσεις μπορείτε να επισκεφθείτε το σύνδεσμο https://www.syntagmawatch.gr/to-ergo/draseis/

Σε όσους συμμετέχοντες το επιθυμούν θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στον κύκλο των εκπαιδευτικών δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, να γνωρίσουν τις Μόνιμες Συλλογές του Μουσείου καθώς και την αρχαιολογική περιοδική Έκθεση με τίτλο «Η Πάτρα της Μεσογείου» μέσα από την εκπαιδευτική δράση «Πολίτες της Μεσογείου».

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.