Search
Close this search box.

Αντικαπνιστικός Νόμος και Δικαιώματα

Το κράτος έχει υποχρέωση να περιθάλπει κάθε πολίτη ανεξάρτητα από το λόγο που προκάλεσε την ανάγκη περίθαλψής του.

Ερώτημα Πολίτη:

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για τον αντικαπνιστικό νόμο και την εφαρμογή του. Σε ένα υποθετικό (και ακραίο σενάριο) όπου ο αρμόδιος υπουργός αποφασίσει λ.χ. να μην καλύπτονται πλέον από το δημόσιο σύστημα υγείας τα έξοδα νοσηλείας ατόμων που παρουσιάζουν κάποια μορφή καρκίνου (π.χ. του πνεύμονα) που συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα θα προέκυπτε θέμα αντισυνταγματικότητας; Θα μπορούσε, βάσει του συντάγματος μας, να εκδοθεί μία τέτοια υπουργική απόφαση περιορίζοντας (θεμιτά ή αθέμιτα) δικαιώματα;

Απάντηση:

Μπορεί το εθνικό σύστημα υγείας, δηλαδή το κράτος, να αρνηθεί νοσηλεία σε πρόσωπο που λόγω μέθης προκάλεσε με υπαιτιότητά του τον τραυματισμό του σε τροχαίο ατύχημα; Μπορεί το εθνικό σύστημα υγείας, δηλαδή το κράτος, να αρνηθεί νοσηλεία σε πρόσωπο που προκάλεσε τον αυτοτραυματισμό του σε απόπειρα αυτοκτονίας; Τα ερωτήματα είναι ρητορικά.

Το κράτος έχει υποχρέωση να περιθάλπει κάθε πολίτη ανεξάρτητα από το λόγο που προκάλεσε την ανάγκη περίθαλψής του.

Η καθολικότητα των κοινωνικών δικαιωμάτων, επομένως και του δικαιώματος στην υγεία, σημαίνει ότι προστατεύονται για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Έννομες τάξεις όπου έχει ενδεχομένως προταθεί περιορισμός στην πρόσβαση σε δημόσιο σύστημα υγείας για τους λόγους που αναφέρονται στο ερώτημα (ΗΠΑ; Αυστραλία;) δεν έχουν συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην υγεία.

Καϊδατζής Ακρίτας
Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Περισσότερα για τον αντικαπνιστικό νόμο μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω κείμενο:
Το στοίχημα της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας (Γιώργος Δίελλας).

Σου άρεσε το άρθρο, αλλά σου δημιούργησε νέες απορίες;

Έχεις και άλλα ερωτήματα που σε απασχολούν σε σχέση με το Σύνταγμα, τους Θεσμούς, τα δικαιώματα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας;

Σχετικά Άρθρα

Μπορούν να εισέλθουν τα αστυνομικά όργανα σε ιδιωτική κατοικία, όπου έχει καταγγελθεί διατάραξη κοινής ησυχίας, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας;

Ο Κώστας Μποτόπουλος απαντά σε ερώτημα πολίτη σχετικά με τη δικαιοδοσία των αστυνομικών οργάνων σε ιδιωτικό χώρο, όπου καταγγέλλεται διατάραξη κοινής ησυχίας.

Περισσότερα

Θέλεις να μαθαίνεις

πρώτος τα νέα μας;

Αν σε ενδιαφέρει να ενημερώνεσαι άμεσα για τις νέες δημοσιεύσεις και τις δράσεις του Syntagma Watch, τότε εγγράψου στο newsletter μας!

Αυτός ο ιστότοπος για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και προκειμένου να σας παρέχει μια προσωποποιημένη εμπειρία χρησιμοποιεί cookies. Για να ενημερωθείτε για τη χρήση των cookies και τις σχετικές ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε εδώ

JOIN THE CLUB!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email.

Subscribe

* indicates required
Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Syntagma Watch:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.